Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 22:32:50

Через обізнаність населення до подолання епідемії ВІЛ

02.12.2015   08:00Агенцiя

У день Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 1 грудня в обласній державній адміністрації пройшов прес-брифінг. Говорили про запобігання ВІЛ/СНІДу, важливість просвітницької роботи серед населення задля подолання цієї епідемії.

Начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш зауважив, що проблема ВІЛ-інфекції є актуальною вже понад 30 років. Серед країн Східної Європи Україна продовжує залишатись регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ. За даними Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами, під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я перебуває майже 125 тисяч ВІЛ-позитивних громадян України. У Чернігівській області – 3360 осіб.

Провідним спеціалізованим лікувально-профілактичним закладом на Чернігівщині є обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом. Головний лікар цього центру Микола Дейкун зазначив, що в області організовано системний підхід до виявлення ВІЛ-інфікованих, їх лікування, а також попередження інфекції серед населення. Він детально зупинився на основних завданнях обласної цільової соціальної Програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки, яка прийнята у вересні цього року. Його заступник Ніна Товчига озвучила тенденції щодо подолання епідемії ВІЛ в області, основні групи ризику серед населення. За її інформацією, на сьогодні 80% осіб з ВІЛ інфікувалися статевим шляхом. Останнім часом значно збільшилась захворюваність серед жінок, тепер цей показник – 45% від загальної кількості інфікованих.

Голова правління обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом» Анжела Мойсеєнко говорила про чіткий механізм допомоги ВІЛ-інфікованим особам та хворим на СНІД. Вона відзначила важливість здійснення профілактичної роботи. Проте головною проблемою, на її думку, є фінансування заходів з попередження і лікування ВІЛ. Адже міжнародні донорські кошти на програми боротьби з ВІЛ Україна буде отримувати лише до 2017 року.

За інформацією виступаючих, на сьогодні в області забезпечено широкий доступ населення до консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію. Починаючи з 2005 року, щорічно близько 100 тисяч жителів області (а це 9%) проходять консультування та тестування на ВІЛ.

Забезпечено доступ ВІЛ-інфікованих дорослих та дітей до спеціального лікування, яке зараз отримують 1576 осіб. Велика увага приділяється ВІЛ-інфікованим вагітним та дітям, які народилися від ВІЛ-інфікованих матерів.

В області відмічаються позитивні зміни в епідситуації з ВІЛ. Так, поступово зменшується рівень захворюваності та смертності від СНІДу, збільшується тривалість життя ВІЛ-інфікованих. З 25% у 2004 році до 4% у 2015 році зменшився рівень передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини.

На переконання фахівців, проблема ВІЛ-інфекції/СНІДу давно вже вийшла за рамки медичної. В її основі лежать соціальні аспекти. А це проблеми культури, виховання, освіти, формування здорового способу життя, безпечної щодо ризиків інфікування ВІЛ поведінки.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.