Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 10 серпня, 14:12:57

Рятувальники закликають: обігрівайтесь безпечно!

25.11.2015   07:44Агенцiя

Державна служба України з надзвичайних ситуацій, з метою запобігання виникнення пожеж та інших надзвичайних подій, звертається до громадян з проханням дотримуватися правил пожежної безпеки під час користування різними обігрівальними приладами.

Під час експлуатації пічного опалення НЕОБХІДНО:

1) перед початком, а також впродовж усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі – не рідше одного разу на три місяці;

2) відстань від печі до меблів, шаф та іншого обладнання повинна бути не менше 0,7 м, а від топкових отворів – не менше 1,25 м;

3) біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5х0,7 м;

4) усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;

5) печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій відповідно до вимог будівельних норм;

6) золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця.


При користуванні печами ЗАБОРОНЕНО:


– розпалювати їх легкозаймистими та горючими рідинами;

– використовувати для обігріву несправні та не відремонтовані опалювальні печі;

– сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;

– зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу;

– розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;

– проводити розпалення печей дровами, довжина яких перевищує розміри топки;

– здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки;

– виносити та викидати гаряче вугілля ближче 15 метрів від будівель;

– зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев’яній підлозі або горючій підставці;

– використовувати вентиляційні та газові канали як димоходи;

– влаштовувати в якості димової труби металеві та азбестові труби;

– прокладати димоходи (борови) опалювальних печей по горючих основах;

– закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо;

– топити печі під час проведення у приміщеннях масових заходів;

– доручати розпалювання печі та нагляд за нею дітям.


Основні рекомендації щодо безпечного користування приладами електроопалення:

1) не слід застосовувати для обігріву приміщень несертифіковані та саморобні нагрівальні прилади;

2) електрообігрівач не можна ставити біля завісок або меблів – відстань від пристрою до горючих матеріалів має становити не менше 0.25 м;

3) небезпечно встановлювати нагрівальні прилади на підставки з легкозаймистих матеріалів;

4) не можна розташовувати прилади обігріву безпосередньо під розеткою, а також на шляхах евакуації людей;

5) перед увімкненням обігрівального пристрою треба переконатись, що він не має механічних ушкоджень;

6) не варто вмикати одночасно багато електроприладів у подовжувач, адже електромережа може не витримати перевантаження;

7) слід обмежити доступ маленьких дітей до нагрівальних приладів;

8) забороняється використовувати електрообігрівальні прилади для сушіння одягу та інших матеріалів;

9) не слід пропускати провід від обігрівача під килимом – це може призвести до його перегрівання та перетирання, що тягне за собою небезпечні наслідки;

10) треба регулярно очищати нагрівачі від пилу й сміття, адже сторонні предмети можуть несподівано спалахнути;

11) не можна залишати ввімкненими електрообігрівальні пристрої під час виходу з будинку.

Останні новини Чернігівщини

Зафіксовано новий рекорд врожайності пшениці

Зафіксовано новий рекорд врожайності пшениці 13:03

Чернігівщина вкотре збагатила Книгу рекордів України новим досягненням. У СТОВ “Батьківщина” зафіксовано рекорд України з врожайності пшениці.

Упродовж минулого тижня надзвичайники Чернігівщини врятували 2 особи та 83 рази залучались до ліквідації пожеж, надзвичайних подій

Упродовж минулого тижня надзвичайники Чернігівщини врятували 2 особи та 83 рази залучались до ліквідації пожеж, надзвичайних подій 12:20

Упродовж минулого тижня з 3 по 10 серпня щоденно в підрозділах Управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 184 чоловіки особового складу та 58 одиниць спеціальної техніки.

Кількість хворих на коронавірусну хворобу в області зросла на 11 осіб

Кількість хворих на коронавірусну хворобу в області зросла на 11 осіб 12:00

П'ятеро осіб захворіло у Борзнянському районі, двоє - у Козелецькому районі, по 1 випадку інфікування коронавірусом зафіксовано у Варвинському, Ічнянському районах та містах Ніжині та Чернігові. Двоє хворих перебувають на госпіталізації в Борзнянській ЦРЛ, а інші знаходяться на амбулаторному лікуванні.

На ділянці ремонту М-01 під Ріпками здійснено стабілізацію основи у місці утворення колійності

На ділянці ремонту М-01 під Ріпками здійснено стабілізацію основи у місці утворення колійності 11:36

На ділянці ремонту дороги М-01 Київ - Чернігів - Нові Яриловичі (км 192 - 199) перед укладанням асфальтобетону, окрім фрезерування старого покриття, здійснено також стабілізацію основи у місці утворення значної колійності.

Споживання продуктів харчування населенням області. ДОВІДКА

Споживання продуктів харчування населенням області. ДОВІДКА 11:19

За розрахунками Державної служби статистики України в середньому у 2019 р. пересічний чернігівець спожив 53 кг м’яса та м’ясних продуктів, 211 кг молока та молочних продуктів, 294 яйця, 116 кг хлібних продуктів, 165 кг картоплі, 176 кг овочів та баштанних, 53 кг плодів, ягід та винограду, по 13 кг олії, риби та рибних продуктів, 40 кг цукру.