Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:45:23

День інженерних військ Збройних Сил України

03.11.2015   14:29Агенцiя

Сьогодні, 3 листопада, в день свого професійного свята, Військові інженери Збройних Сил України виконують бойові завдання в зоні проведення АТО, відточують навички на полігонах в місцях постійної дислокації та вшановують загиблих побратимів.

Напередодні ми відвідали військовий полігон 1-ої окремої танкової бригади Оперативного командування «Північ» де проходять бойове злагодження військові підрозділи перед ротацією до зони проведення АТО.
 
Одним з найважливіших аспектів вдалого виконання завдань та  виживання в бойових умовах є інженерна підготовка бійців. Зараз на Донбасі однією із найбільших небезпек, є вибухонебезпечні предмети - міни, фугаси, різноманітні «розтяжки», боєприпаси, які не спрацювали тощо.  

Тож, надважливе завдання саперів-інструкторів – навчити вояків правильно дивитися під ноги, виявляти вибухонебезпечні «сюрпризи», правильно їх позначати на місцевості та складати спеціальні формуляри закладки мін.

Головний сержант інженерно-технічної роти, 1-ої окремої танкової бригади, захисник Луганського аеропорту, Олександр Буренок:
- Встановлюючи «розтяжки» противник припускається різноманітних хитрощів. Стандартно «розтяжка»  робиться на висоті 20-30 сантиметрів від землі, а вона може бути встановлена і на рівні грудей. Часто зустрічаються випадки, коли «розтяжки» розміщують на висоті зросту людини. При цьому до дротини прив’язують гачки, які чіпляються за одяг, і у такий спосіб приводять смертельний механізм у дію. Для сапера вони додають складнощів, адже під час руху зосереджуєш увагу на землі й можна не побачити смертельний «сюрприз». Тож саперу потрібно бути готовим до будь-яких нестандартних ситуацій.

За словами досвідчених саперів, найбільша небезпека бійцям від саморобних вибухових пристроїв (СВП). Під час їхнього виявлення та знешкодження триває справжня гра у шахи: фантазія ворога проти майстерності та вміння сапера. Найголовніше в таких випадках – виявити СВПешку. За всіма правилами, її мають не розміновувати, а знешкодити на місці за допомогою накладного заряду. Але бувають поодинокі виключення.

Минулого року, гончарівські сапери героїчно обороняли Луганський аеропорт. Прибувши туди літаком, саперна група 1-ої окремої танкової бригади одразу взялася мінувати підходи до летовища.

Командир відділення інженерного забезпечення, 1-ої окремої танкової бригади, захисник Луганського аеропорту, Євген Душенок:
- Працювати доводилося під обстрілами. Оперативно встановили протитанкові та протипіхотні міни по периметру летовища. Ми перекрили можливі шляхи висування противника. Найбільшу кмітливість та хитрощі виявляли під час нестандартного мінування - встановлюючи фугаси. Їхня ефективність цілком залежить від рівня підготовки сапера. Результати нашої роботи одразу відбило у бойовиків бажання наступати.

Зараз в Гончарівському, на території військової частини інженери власноруч облаштовують «Алею Слави». Вони встановлюють поіменні обеліски загиблим у боях на Сході нашої країни воїнам-героям 1-ої окремої танкової бригади. Також тут висадять дерева.
Воїни танкової бригади брали участь у запеклих боях проти агресора та терористів, боронили Донецьке і Луганське летовища. 130 бійців бригади отримали поранення, а 37 загинули. Більшість з них нагороджені вже посмертно.

Сержант технічної роти, 1-ої окремої танкової бригади, учасник АТО, Віктор Макаренко:
- Нам пощастило бути знайомими з такими доблесними людьми. Разом боронили Україну. Ми вшановуємо своїх загиблих побратимів та пам'ятаємо про їхній героїзм.
  
Досі імена загиблих викарбовані на двох меморіальних дошках на центральному в’їзді до військової частини. Всі роботи мають закінчити до 12 грудня цього року, коли військовослужбовці бригади відзначатиме подвійного свята - День Сухопутних Військ України та День частини.

Сапери кажуть, що останніми з війни повертаються саме вони. За їхніми прогнозами, після ведення бойових дій про ці страшні часи роками нагадуватимуть нерозірвані снаряди, незнешкоджені міни, «розтяжки», замасковані місця зберігання боєприпасів. Сапери обіцяють, що зроблять все, щоб по закінченню бойових дій люди не гинули від вибухів, щоб таких трагедій було якнайменше.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини