Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:01:51

Соціальний захист працюючих – пріоритет Фонду

29.10.2015   08:06Агенцiя

У системі соціального захисту населення значну роль відіграє Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд).

Його діяльність безпосередньо пов’язана із розв’язанням важливих проблем у житті людини. Свій професійний досвід і вміння працівники Фонду зосереджують на тому, аби регулярно і в повному обсязі отримували матеріальне забезпечення та соціальні послуги застраховані особи. А це – виплата допомог по тимчасовій втраті працездатності, по догляду за хворими, по вагітності та пологах, на поховання, а також зміцнення здоров’я працюючих шляхом отримання відновлювального лікування.

Новий рік держава  розпочала із багатьох нововведень, і одне з них – кардинальні зміни у системі соціального страхування. Незважаючи на те, що з початку року Фонд працює в умовах реорганізації, головним пріоритетом у  діяльності Чернігівської міської виконавчої дирекції обласного відділення залишається своєчасне і в повному обсязі забезпечення державними соціальними гарантіями людей праці та членів їх родин.

Це підтверджують і результати роботи міської дирекції за дев’ять місяців поточного року.

Станом на 1 жовтня 2015 року в дирекції обліковується 12 357 підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців, які об’єднують 86,1 тис. працюючих громадян, в тому числі 144 особи беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

За підсумками звітного періоду доходна частина бюджету (інші надходження) склала 134,4 тис. грн., що в 3,3 рази перевищує планові призначення.

Як і в попередні роки, витратну частину бюджету, а це 36,8 млн. грн. було спрямовано на соціальний захист застрахованих осіб та членів їх родин.

Зокрема, на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності витрачено майже 21,9 млн. грн., по догляду за хворою дитиною – 3 млн. грн., майбутні мами отримали від Фонду 11,6 млн. грн. допомоги по вагітності та пологах, на поховання застрахованих осіб та членів їх сімей, які перебували на їх утриманні, використано 158 тис. грн. та для допомог громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи - 146 тис. грн.

В цілому, за дев’ять місяців працюючому населенню оплачено з причин тимчасової непрацездатності 337 059 днів.

Для надання матеріального забезпечення спеціалістами міської дирекції опрацьовано 6415 заяв-розрахунків страхувальників, фінансування по яких здійснено в повному обсязі та у  встановлені законодавством строки.

Кожна застрахована особа повинна відчути гарантований державний захист, тому питання своєчасності подання заяв-розрахунків знаходиться на особливому контролі в дирекції.

 У 2015 році значно покращено ситуацію з проходженням коштів через Головне управління Державної казначейської служби України в Чернігівській області. На поточну дату ці платежі проходять протягом 5-ти робочих днів при встановленому законодавством 10-денному терміні. Тобто, затримки у виплаті допомог застрахованим у Фонді особам можуть статися тільки з вини комісій із соціального страхування  або фінансових служб підприємств, установ, організацій.

Не залишилися поза увагою і застраховані особи, які вимушено переселилися з тимчасово окупованої території України та звернулися до міської дирекції за призначенням допомог по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах. Спеціалістами дирекції надавалась всебічна підтримка та допомога громадянам у зборі необхідної інформації та документів. Як результат, всі отримали  матеріальне забезпечення у повному обсязі на загальну суму 55,5 тис. грн.

До завершення заходів, пов’язаних з реформуванням державного соціального страхування, спеціалісти міської дирекції спрямовують всі свої зусилля на забезпечення працюючих путівками до реабілітаційних відділень оздоровниць України. Цю роботу ми виконуємо у тісній взаємодії з лікувально-профілактичними закладами міста Чернігова.

З початку року зміцнили своє здоров’я понад 100 працівників отримавши відновлювальне лікування завдяки коштам Фонду. Аби трудівники, які втратили працездатність, повернулися до роботи, використано майже 900 тис. грн. До кінця року на ці цілі буде спрямовано ще 150 тис. грн., що дозволить побувати у санаторіях України 27 застрахованим особам.

На відновлювальне лікування після оперативних втручань на органах травлення, гострих церебральних порушень та інфаркту міокарда, операцій на серці та магістральних судинах, порушень обміну речовин приймають провідні курорти України. Серед них –Трускавець, Моршин, Миргород, Хмільник, санаторії: імені Пирогова м. Одеса та "Шаян" Закарпатської області.

Особливістю лікування в реабілітаційних відділеннях є той факт, що путівки до них придбаває Фонд, а безкоштовно видають лікувально-профілактичні заклади за рішенням відбіркової комісії та  наявності медичних показань. Причому, на весь термін перебування в оздоровниці видається листок непрацездатності.

У даний час  складається план розподілу путівок на 2016 рік. При цьому розрахунки видатків здійснюють таким чином, щоб в оздоровницях побувало якомога більше працюючих, які потребують відновлювального лікування. Дирекція планує зберегти позитивну тенденцію і буде докладати зусиль, щоб застраховані особи своєчасно та в повному обсязі отримували послуги з реабілітаційного лікування.

Однією з функцій Фонду є здійснення контролю за дотриманням порядку використання страхових коштів. Спеціалістами по даному напрямку  проводились як планові перевірки так і позапланові за заявами страхувальників.

Непроста економічна ситуація, яка склалася в Україні, вимагає створення таких умов контрольного процесу, коли незаконне та нераціональне витрачання коштів Фонду, недбале ставлення до виконання вимог чинного законодавства в сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності стали б неможливими.
Правомірному та ефективному використанню коштів Фонду, як показує практика,  сприяє систематичне проведення семінарських навчань. З початку року було організовано 18 семінарів, у тому числі, 2 – спільно з фахівцями Державної податкової інспекції у м. Чернігові.
Їх учасники, а це - голови та члени комісій із соціального страхування, фінансові працівники підприємств, установ, організацій, фізичні особи-підприємці, в ході навчань одержують корисну інформацію про діяльність Фонду, соціальні гарантії, порядок їх отримання та вичерпні відповіді на запитання, що виникають у повсякденній роботі.

Присутність значної кількості слухачів на семінарах свідчить про велику зацікавленість до визначеної проблематики. Подібні заходи будуть організовуватись і надалі, адже вони сприяють не тільки підвищенню загальної обізнаності, а й встановленню  конструктивного діалогу між контролюючими органами та страхувальниками.

Підсумовуючи результати роботи, можна зазначити, що діяльність Чернігівської міської виконавчої дирекції впродовж 9 місяців 2015 року мала чітко виражене соціальне спрямування, ми працюємо стабільно й ефективно на благо людей, які потребують нашої допомоги.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини