Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:39:10

Захистимо дітей від поліомієліту

11.09.2015   08:34Агенцiя

У вересні місяці цього року лабораторією Всесвітньої організації охорони здоров'я у двох дітей із Закарпатської області виявлено вірус поліомієліту, який є похідним від вакцинного штаму. Вік дітей на момент виявлення паралічу становив 4 роки і 10 місяців, обидві дитини з ромської громади, не вакциновані проти поліомієліту.

Циркуляція такого вірусу стала можливою через дуже низький рівень імунізації в Україні протягом декількох років.

Охоплення вакцинацією дітей проти поліо в Україні є вкрай низьким - за минулий рік лише 49%, за перше півріччя цього року - 14,1%.
Як відомо, поліомієліт або дитячий спинальний параліч - гостре інфекційне захворювання з проявами загальної інтоксикації й ураженням нервової системи, яке викликається поліовірусом.

Це захворювання небезпечне тим, що:
- Поліомієліт вражає, в основному, дітей віком до 5 років.
- В одному з 200 випадків інфікування розвивається незворотній параліч (зазвичай ніг).
- 5-10% з числа таких паралізованих людей помирають через параліч дихальних м'язів.
- Відсутність специфічного лікування.

Джерелом збудника інфекції є хвора людина або вірусоносій.
Період від моменту зараження до появи клінічних ознак хвороби складає від 2 до 35 днів. Механізми передачі збудника фекально-оральний та крапельний). Чинниками передачі збудника можуть бути інфіковані продукти харчування, вода, повітря навколо хворого, предмети побуту, котрими користувався хворий.

Це невиліковна хвороба, її розвитку можна тільки запобігти. Основним і надійним засобом попередження поліомієліту є профілактичні щеплення, які проводяться в Україні відповідно до календаря профілактичних щеплень дітям у віці 2, 4, 6, 18 місяців та в 6 і 14 років. Проведена вакцинація захищає дитину на все життя.

Завдяки імунізації кількість випадків захворювання на поліомієліт у світі зменшилася з 1988 року більш ніж на 99%. Так, у 2014 році та 8 місяців 2015 року лише 3 країни в світі - Нігерія, Пакистан і Афганістан - залишаються ендемічними щодо поліомієліту, де реєструються випадки поліомієліту, викликані диким поліовірусом.
Завдяки великим зусиллям у 1994 році Американський регіон ВООЗ був сертифікований як вільний від поліомієліту. За ним пішли 2000 року Регіон ВООЗ для країн Західної частини Тихого океану і в червні 2002 року Європейський регіон ВООЗ, в т.ч. і Україна. 27 березня 2014 Регіон країн Південно-Східної Азії ВООЗ був сертифікований як вільний від поліомієліту, тобто в цій групі країн від Індонезії до Індії передача дикого поліовірусу припинена.

Недостатнє забезпечення вакцинами та громадська недовіра до щеплень в Україні створили небезпеку щодо захисту дітей від поліомієліту, знизивши рівні охоплення щепленнями. Враховуючи збільшення кількості дітей, які не мають повного комплексу щеплень проти поліомієліту, інтенсивні транспортні потоки, торговельні та туристичні зв'язки з країнами, де реєструються випадки поліомієліту, загроза завезення та розповсюдження поліомієліту залишається в будь якому регіоні України.
Загроза завезення та розповсюдження поліомієліту стосується також і нашої області.

В області останній випадок захворювання на поліомієліт, викликаний диким поліовірусом, був зареєстрований в 1961 році, а захворювання, викликане вакцинним штамом, - в 1994 році.

За 7 місяців 2015 року охоплення вакцинацією проти поліомієліту - 13,4%. Ревакцинація у віці 18 місяців - 32,2%; 6 років - 23,4%; 14 років - 33,5%. З початку року отримано 19900 доз вакцини для профілактики поліомієліту (Пентаксим - 8600 доз; ОПВ - 11300 доз), на сьогодні залишки вакцини відсутні.

З метою попередження виникнення та розповсюдження випадків поліомієліту в області тривають заходи по епіднагляду за поліомієлітом, які передбачені чинними нормативними документами і передбачають:
- виявлення, облік та лабораторне обстеження випадків захворювання на гострі в'ялі паралічі (ГВП) для виключення діагнозу поліомієліт.

Відповідно до наказу МОЗ України від 14.07.1998р. № 196 «Про посилення заходів щодо попереджень на поліомієліт в Україні» в області фахівцями установ Держсанепідслужби проводяться щотижневі моніторингові візити в ЛПЗ (неврологічне, дитяче, інфекційне відділення) по активному виявленню хворих на ГВП.
За звітний період 2015 року зареєстровано 3 випадки ГВП у дітей віком до 15 років. Протиепідемічні заходи у вогнищах проведені в повному обсязі відповідно до вимог нормативних документів. Від хворих збудника поліомієліту не виявлено.

Крім виявлення випадків ГВП епіднагляд за поліомієлітом включає:
- проведення лабораторного контролю об'єктів довкілля: за звітний період 2015 року вірусологічною лабораторією ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» досліджено об'єктів зовнішнього середовища: 37 зразків води відкритих водоймищ (місця відпочинку і створи постійного нагляду), 40 зразків питної води (місця масового відпочинку), 45 зразків стічної води (інфекційні відділення, дитячі заклади), 31 зразок грунту (місця відпочинку) - в довкіллі збудника поліомієліту не виділено;
- лабораторне обстеження здорових дітей організованих колективів, дитячих будинків, шкіл-інтернатів: за звітний період 2015 року обстежено 42 дітей (позитивних знахідок не виявлено);
- виявлення та лабораторне обстеження хворих з неврологічними симптомами: обстежено 2 хворих - результати негативні (поліо та інші неполіомієлітні віруси не виявлені).
- контроль за імунопрофілактикою.
Крім того, розроблено та затверджено Наказом Головного управління Держсанепідслужби України спільно з Управлінням охорони здоров'я Чернігівської ОДА від 13.06.2014р. № 125/23 «План дій по виконанню заходів щодо підтримки Україною статусу країни, вільної від поліомієліту в Чернігівській області».

Для координації дій по проведенню ефективного епіднагляду за поліомієлітом/ГВП в області створена комісія в складі представників Держсанепідслужби та обласного управління охорони здоров'я, такі ж комісії діють в районах і містах області.

МОЗ України, враховуючи епідситуацію з поліомієліту, визначило першочергові кроки з реагування та протидії розповсюдженню захворювання на поліомієліт в Україні, зокрема - щеплення дітей незалежно від імунного статусу. Тому найближчим часом в область надійде вакцина проти поліомієліту оральна, жива, яка зареєстрована в Україні (ОПВ виробництва Санофі Пастер, Франція) для проведення масової імунізації дітей нашої області.

Ситуація з цього питання знаходиться на контролі Головного управління ДСЕС України в Чернігівській області.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини