Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:03:23

19 громадських організацій Чернігова отримають фінансову підтримку з бюджету

31.08.2015   08:56

Щорічно кількість громадських організацій, що претендують на допомогу з боку міста, суттєво збільшується. Останніми роками на ці потреби з міського бюджету щорічно виділялося від 800 тисяч до понад 1,5 млн. грн. На думку громадських активістів, ці кошти використовувалися неефективно.

Своє бачення міської програми з підтримки громадських організацій  вони презентували під час зустрічі в дискусійному клубі «Експертна думка», що відбулася за участі громадських активістів, діючих депутатів та потенційних кандидатів у депутати міської ради, представників влади, журналістів місцевих ЗМІ.
 
Організаторами заходу виступив Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень та «Громадське телебачення: Чернігів».
Основне положення нового бачення активістів — визначати громадські організації, яким надаватиметься фінансова підтримка, на конкурсній основі. Претенденти на отримання допомоги повинні представити свій проект, а конкурсна комісія визначити за різними показниками найдостойніших, яким надаватимуться кошти з міського бюджету.

Так, наприклад, представниця Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Ольга Рись зазначила, що більша частина бюджету Програми підтримки громадських організацій м. Чернігова на 2015 рік цього разу виділена єдиній організації — Чернігівському центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних (це 450 254 грн.).
За її словами, сумніву щодо соціальної значимості цієї організації немає, проте сам принцип розподілу коштів між претендентами на допомогу незрозумілий. Проведення конкурсу зняло б це непорозуміння.

Заступник міського голови — начальник фінансового управління Віктор Бистров нагадав, що Програма підтримки громадських організацій м. Чернігова була започаткована у 2006 році. Із року в рік кількість організацій, яким надається фінансова допомога, поступово збільшується.
Наприклад, якщо у 2013 році це було 14 організацій, то у
2015-му — 19. Дійсно, левова частка цих коштів іде на підтримку двох організацій: Чернігівського центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних і Туристично-інформаційного центру. Звичайно, за словами Віктора Бистрова, можна було б створити з них комунальні підприємства, але в якості громадських організацій вони обходяться міському бюджету набагато дешевше. Іншим організаціям в основному виділяються гроші лише на сплату орендної плати та комунальних послуг. 

Пропозиції активістів, що лунали під час зустрічі, заступник міського голови сприйняв дуже позитивно й пообіцяв їх ретельно вивчити. Підтримали ідею громадських активістів і депутати міської ради В’ячеслав Лебідь та Олег Мороз, які вважають, що конкурсний підхід щодо визначення претендентів на фінансову допомогу — досить виважена пропозиція.

Експерт Інституту політичної освіти Тарас Случик, який залучений до реалізації проекту в якості експерта, під час свого виступу поділився досвідом Івано-Франківська. «В Івано-Франківську, як і в багатьох містах України, тривалий час існувала схожа цільова програма. Декілька років тому міська рада прийняла Положення про конкурс, яке зняло питання щодо процедури розподілу коштів та довіри до такої цільової програми. Щось подібне потрібно запровадити і Чернігову», — зазначив експерт проекту.


"Чернігівські відомості"

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини