Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 14:44:35

Площу авіаторів у Чернігові відкрили професійні пілоти. ФОТО

15.08.2015   16:17

Чернігівське вище військове авіаційне училище льотчиків – найпотужніша і найіменитіша льотна школа на теренах колишнього СРСР. Але здобутки училища, як і країна, в якій воно було створене – вже історія. Щоб увічнити славу випускників та всіх авіаторів, причетних до чернігівської школи, сьогодні урочисто відкрито Площу авіаторів – біля монументу військового літака МіГ-21 на вулиці Стрілецькій.

Випускники ЧВВАУЛу – герої Союзу та України, льотчики, космонавти, випробувачі й керівники. Понад вісім тисяч льотчиків-винищувачів, серед яких тринадцять космонавтів, вимуштрувало чернігівське училище.

«Навіть в останні роки роботи ЧВВАУЛ вражав масштабом», – пригадує колишній курсант училища, голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч. «Уявіть, навчання одного пілота коштувало бюджету близько 4500000 радянських рублів, – таким чином голова ОДА відповів журналістам на питання, чи є перспектива відновлення училища. – Тому, – продовжив голова, – у такому вигляді училища вже точно не буде. Але ми плекаємо надію на відновлення військової авіації на Чернігівщині. Для цього лобіюємо це питання на рівні Києва і активно співпрацюємо з Державним науково-випробувальним центром, який минулоріч переїхав із Феодосії до Чернігова», – сказав голова ОДА.

Для участі у відкритті Площі авіаторів, урочистому шикуванні та зустрічі випускників до Чернігова прибули більше сотні пілотів-випускників із п‘ятдесятих до дев’яностих років минулого століття. Офіцери-екс-керівники училища, ветерани і просто випускники по-чоловічому раділи зустрічі та згадували часи, коли їм відкривалося небо.

Хоча стан справ у галузі військової авіації дає не багато підстав для гордості, проте пілоти вірять у перспективу. А ті з них, хто зараз інструктує молодь, запевняють: наші хлопці повні запалу і снаги, школу не втрачено, а отже – майбутнє є.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.