Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:10:08

Прилуцька міська і районна організації Червоного Хреста об’єдналися

03.07.2015   09:25

Допомагати іншим – найпочесніша із місій, які може обрати собі людина. Дарувати тепло, повертати здоров’я, огортати турботою, пропагувати милосердя – ось основні постулати, за якими живуть ті, хто пов’язав свою долю із Товариством Червоного Хреста.

– У нинішньому світі, що стає дедалі жорстокішим, дуже бракує чуйності та уваги до людини. Ми часто стикаємося із фактами нехтування її здоров’ям, гідністю і навіть правом на життя. За таких умов міжнародний рух Червоного Хреста та Червоного Півмісяця і Товариство Червоного Хреста України як його невід’ємна складова все активніше спрямовують свої зусилля на захист життя й честі особистості, допомогу найбільш незахищеним верствам населення, – сказала голова Правління Прилуцької міської організації Товариства Червоного Хреста Олена Охріменко під час 24-ї звітно-виборчої конференції міської та районної організацій ТЧХ, що відбулася 25 червня.

На неї, окрім членів правління обох структур, були запрошені голова Чернігівської обласної організації ТЧХ Оксана Мудра, голова Ніжинської міської організації Товариства Наталія Саєнко, медики, представники громадських організацій і влади.

На сьогодні Прилуцька міська організація ТЧХ налічує 119 первинних осередків, а районна – 96. Охоплення членством становить 21,9% і 40%, відповідно. У місті перебувають на обліку 1779, а в районі – 920 самотніх громадян похилого віку, які потребують медико-соціальної допомоги і стороннього догляду.

– Прилуцька районна організація Товариства Червоного Хреста тісно співпрацює із сільськими та селищними радами. Особливо хочу відмітити Валентину Харченко (Малківка), Василя Фесика (Мала Дівиця), Миколу Тарасенка (Нова Гребля), Олександра Назарка (Линовиця), Тетяну Дзигало (Сергіївка), Тамару Лукащук (Удайці), Валентину Піддубну (Яблунівка). Це голови, яким дійсно болять чужі біди і які піклуються про людей своїх громад, – наголосила голова Прилуцької районної організації Товариства Лариса Романова.

Найбільш активних учасників червонохресного руху та благодійників відзначила Олена Охріменко:

– Добрими словами ми згадуємо роботу головного лікаря Прилуцького протитуберкульозного диспансеру Тамари Ватрасевич, заступника головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги Галини Осадчук, старшої медсестри відділення переливання крові Софії Зінець і багатьох інших. За останні п’ять років допомогу від МО ТЧХ отримали 23025 жителів міста на загальну суму 1 мільйон 294 тисячі 785 гривень 30 копійок. Це було б неможливим без підтримки спонсорів та благодійників, серед яких – Почесний громадянин Прилук, депутат облради Анатолій Мирошниченко, директор гастроному «Центральний» Валентина Колесник, дирекція Прилуцької дослідної станції.

До структури мережі патронажної служби міської організації Товариства входять Центр медико-соціальної допомоги, банк одягу, пункт прокату речей по догляду за хворими.

Один із провідних напрямків роботи ТЧХ – пропаганда донорства крові. На жаль, на сьогодні кількість безоплатних донорів в Україні зменшується, однак ця тенденція не торкнулася Прилук, де із року в рік перевиконуються планові завдання із заготівлі крові. Рішенням президії Правління Чернігівської обласної організації ТЧХ у 2010 році на базі Прилуцької МО Товариства створено Школу передового досвіду з питань донорства крові. В організації та проведенні заходів на честь донорів Прилуцькій МО ТЧХ допомагає Анатолій Мирошниченко, який добре розуміє актуальність розвитку безоплатного донорства. За словами Олени Охріменко, на даний час держава не в змозі в повному обсязі забезпечити почесних донорів пільгами, передбаченими для них законодавством, тому підтримка донорства благодійниками дуже важлива. Товариство Червоного Хреста України реалізує понад 40 проектів та програм, які фінансуються за рахунок добровільних пожертв співвітчизників і міжнародних угод про партнерство. Програми, що діють у Прилуках та районі: «Медико-соціальна підтримка самотніх громадян похилого віку», «Донорство», «Молодь проти туберкульозу та СНІДу», «Програма розвитку молодіжного волонтерського руху», «Надання першої долікарської допомоги» та інші.

Місцеві організації ТЧХ беруть участь у наданні допомоги потерпілим при повенях, пожежах, інших надзвичайних ситуаціях як в Україні, так і за її межами.

Буремні події в Україні змусили багатьох людей полишити свої домівки у Криму, Донецькій та Луганській областях, покинути все нажите роками і перебратися до інших регіонів. Наразі в Прилуках зареєстровано 686 переміщених осіб із тимчасово окупованих територій, а в районі – 404. Усі вони одержують від Червоного Хреста продукти харчування, засоби гігієни, одяг, взуття, постільну білизну. Також місцеві організації ТЧХ надають цим людям психо-соціальну підтримку, організовують для них зустрічі, вітають їх на свята, допомагаючи відволіктися від спогадів про жахіття війни. 24-та звітно-виборча конференція ознаменувалася не тільки доповідями керівників міської та районної організацій, а й об’єднанням цих двох структур в одне ціле. Зібрання проголосувало за створення Прилуцької міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста і обрало її головою Олену Охріменко.

Як розповіла «ВЧ» новообрана голова Прилуцької міськрайонної організації Товариства Червоного Хреста Олена Охріменко, основною метою об’єднання стало прагнення до покращення якості допомоги жителям району і міста. У міській організації ТЧХ є Центр медико-соціальної допомоги, а в районної була лише кімната медико-соціальної допомоги в селищі Ладан.

Однак два роки тому її довелося закрити, адже Червоному Хресту не надали приміщення. І мешканці району змушені були їздити до Прилук. Відтак, на міську патронажну службу значно зросло навантаження. Нині ж, після об’єднання, обслуговуванням потребуючих допомоги займатимуться і медсестри району.

Розміщуватиметься Прилуцька міськрайонна організація ТЧХ у Прилуках, по вулиці Бособрода, 102.



Газета "Відомостя Чернігівщини" № 26 від 01 липня 2015 року

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини