Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:43:00

Крадії енергомайна знеструмлюють споживачів Чернігівщини майже не щодня, енергетики просять не лишатися байдужими

18.06.2015   11:32Агенцiя

Зловмисники, які розкрадають і виводять з ладу енергетичне обладнання стали реальною загрозою енергобезпеці Чернігівщини.

Зокрема, з початку року  крадіжки набули масового характеру в  Борзнянському, Козелецькому, Ніжинському та Чернігівському районах, в результаті без електроенергії залишилися сотні споживачів.

В с.Макіївка Носівського району зловмисники злили трансформаторне масло, після чого трансформатор вийшов з ладу, а сільська школа, фельдшерський пункт, сільськогосподарська ферма та 98 побутових споживачів залишилися без електроенергії. Аналогічні випадки одночасно сталися  і у селах Товстоліс, Рудка, Слобода Чернігівського району. У с. Деснянка  Чернігівського району з КТП злочинці взагалі викрали трансформатор, знеструмили водонапірну башту і залишили населений пункт і без світла, і без води.

«Якщо раніше крали дроти з повітряних ліній електропередач і метал з опор, то тепер зловмисники проникають у підстанції 10 і 35 кВ і зливають з діючих трансформаторів  масло, яке виконує роль охолоджувача та ізоляції обмоток. Обсяги злитого за останній час  масла обчислюються десятками тон. Лише у цьому році вже  вкрадено понад 4 тонн трансформаторного масла з діючого обладнання. Однак зливають не лише масло, а викрадають і самі трансформатори та кольоровий метал з них. Кожна крадіжка це додаткові витрати на матеріали, пальне та оплату робочого часу працівників. Станом на 01.06.2015р.  витрати на відновлення роботи енергообладнання склали майже 500 тис.гривень. Це кошти, які енергетики планували витратити на модернізацію, капітальний ремонт та експлуатацію електричних мереж» - відзначають представники Товариства «Чернігівобленерго».

Загалом у 2015 році зафіксовано 40 крадіжок енергоустаткування,з яких  90%  - це злив трансформаторного масла.

Енергетики стурбовані такими масштабами злочинів на трансформаторних підстанціях і звертаються до жителів з проханням повідомляти про подібні факти та можливість їх скоєння.

Енергетики наголошують, що при зливі масла пошкоджуються обмотки трансформаторів, ремонт яких здійснюється в спеціалізованих майстернях. Це вимагає значних матеріальних витрат і часу. Споживачі ж на цей період залишаються без електроенергії.

Як припускають в ПАТ «Чернігівобленерго» переважно  злочини скоюють люди, які мають професійні навички в електриці і проживають у місцевості, де були скоєні крадіжки.

Вони точно знають, як відключити працюючий трансформатор і безпечно зрізати деталі або злити масло.

Своїми діями зловмисники ставлять під загрозу не лише своє життя, але й життя та здоров’я інших людей, адже об’єкти електропостачання перебувають під напругою.

ПАТ «Чернігівобленерго» власними силами намагається протистояти крадіжкам енергомайна: посилено охорону стратегічних об’єктів, здійснюються профілактичні заходи для запобігання можливим крадіжкам та  проводяться рейдові операції.
Однак зловмисникам ефективніше протистояти разом.

Енергетики звертається до всіх мешканців Чернігівської області: хто став свідком крадіжки електрообладнання або володіє інформацією про можливість скоєння злочину, негайно повідомте в міліцію за телефоном «102», або цілодобовий, безкоштовний телефон кол-центру ПАТ «Чернігівобленерго»  0 800 210 310.

Стабільність енергопостачання споживачів Чернігівської області  залежить не лише від зусиль енергетиків, платоспроможності споживачів, сприятливих погодних умов,  а й від  активної громадської позиції людей по відношенню до чиїхось  протиправних дій.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.