Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:20:21

Крапля крові — як орден на грудях

15.06.2015   07:47Агенцiя

Слово «донор» у перекладі з латинської мови означає «дарувати», «давати».

Донор – це людина, яка дарує свою кров, а з нею – здоров’я, частку свого серця, доброти хворому, життя – вмираючому. Здоров’я – це радість життя, дружби, любові, праці – всього того, чим живе людина на землі. Донори, котрі вперше здали кров, вчиняють справжній подвиг. В одному з віршів поета Володимира Гундарєва як подяка донорам є такі рядки:

Цю краплю крові,
Що в тебе на грудях,
Я вважаю за орден
Твоєї доброти.

Людська кров – це особливі, ні з чим не порівнянні «живі» ліки, котрі неможливо виготовити на фабриках чи заводах.

У Чернігівській обласній станції переливання крові (ОСПК) та відділеннях трансфузіології лікарень області приймають від донорів більше 8 тисяч літрів крові за рік. Увесь цей обсяг крові піддається ретельному обстеженню, переробці, і в результаті виготовляються незамінні лікувальні засоби.

У нашій області мешкають 2 заслужені донори України, 1153 почесні донори України. В Чернігівській ОСПК, зокрема, працюють 3 почесні донори України. Також кожен третій працівник станції є донором.

Звання «Почесний донор України» одержують ті, хто подарував кров безкоштовно більше 40 разів (не менше 18 літрів цільної крові). Згідно із Законом України «Про донорство крові та її компонентів» почесні донори мають пільги – доплату до пенсії (10%), без­оплатні компоненти і препарати крові, 50% знижки на рецептурні ліки, без­оплатне стоматологічне протезування тощо.

У наш скрутний час люди ще не втратили співчуття до біди інших. Щодня в реєстратурі Чернігівської ОСПК стоять черги бажаючих стати донорами. Серед цих людей – звичайні чернігівці, родичі або друзі тих, хто потрапив у серйозну біду. Є й такі, котрі безкоштовно здають свою кров упродовж 20-30 років. Скажімо, багато років міліціонери міського та обласного управлінь внутрішніх справ України до Дня захисту дітей дарували свою кров дітям. Також активними донорами є медпрацівники Чернігова та області, студенти.

Потреба в компонентах крові зростає з кожним роком, хоча переливання крові здійснюється лише за життєвою необхідністю. На жаль, збільшується кількість нещасних випадків,смертей з інших причин. Завдяки донорам і роботі Чернігівської ОСПК та служби крові області врятовано тисячі життів.

Усі заявки лікувальних закладів Чернігова та області ЧОСПК максимально задовольняє.

Колектив ЧОСПК дуже вдячний донорам Чернігова, які допомагали постраждалим на Майдані в Києві та пораненим бійцям із зони АТО, що проходили лікування у військових шпиталях. Якби кожна здорова людина віком від 18 до 60 років здала кров хоча б один раз у житті, то її вистачило б усім і для щоденних потреб, і на випадки непередбачених надзвичайних ситуацій.

Ставши донором, кожна людина отримує довідку про стан власного здоров’я. Кров донора буде обстежена на інфекційні маркери – такі, як наявність або відсутність антитіл до ВІЛ-інфекції, гепатиту С, сифілісу, наявність або відсутність антигену до гепатиту В (HBS Ag). Також донору визначать групу крові та резус-фактор.

Шановні чернігівці! Просимо вас не відмовлятися стати донором, аби допомогти тим людям, котрі потребують лікування компонентами та препаратами крові, а також для забезпечення необхідного запасу крові в ЧОСПК.

Наша адреса: м. Чернігів, вул. Пирогова, 13. Тел. головного лікаря – 4-22-14; заступника головного лікаря з організаційної та трансфузіологічної допомоги – 675-661; реєстратури – 660-879; експедиції – 660-864.

 

 

Ірина Рубіс, лікар-лаборант вищої категорії

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини