Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:49:32

Небезпечне дерево

02.06.2015   12:58Агенцiя

Потужна стихія у вигляді сильного вітру, що останнім часом спостерігалася в нашій області та і на всій території України наробила лиха у вигляді повалених дерев. А дерева ці можуть падати на дроти ліній електропередач, газопроводи, огорожі, будинки, автомобілі, чи взагалі людям на голови.

Так 15 травня близько 16.30 в Києві впала тополя, яка придавила авто з матір'ю та донькою. Дитина загинула на місці, а мати отримала важкі тілесні ушкодження.

Які породи дерев найбільш схильні до падіння або мають крихку деревину?
Падають в основному дерева, які можна вважати аварійними через вік, або, як кажуть фахівці, перестиглість. Такі дерева ми спостерігаємо в багатьох дворах міст та селищ, і вони потребують як не заміни, то кронування – процедури обрізання, що зменшує навантаження зеленої маси на кореневу систему.
Найчастіше під час сильних поривів вітру ламаються або падають старі дерева, у яких ураженість деревини гнилями з віком зростає. Крім того, на стійкість будь-яких дерев впливають такі чинники: парусність крони, наявність механічних пошкоджень, дупел та ураження збудниками хвороб. Велике значення має і місце зростання, адже коли дерева висаджені в лунках з обмеженим простором для розвитку кореневої системи, зокрема, й за рахунок труб комунікацій, то, відповідно, вона у них слабша. Що стосується міцності деревини, то найбільш стійкими є липи, клени, акації, каштани, берези, в’язи, горіхи, дуби. Менш стійкі – це хвойні породи дерев, магнолія, декоративні яблуні, верби, тому їх висаджують у місцях з меншим антропогенним навантаженням, тобто в парках, скверах, на майданах та бульварних частинах.

З вище викладеного стає очевидним що ми реально бачимо загрозу, а отже повинні і своєчасно реагувати, але як?
Як відомо, самі мешканці позбавлятися від мертвих дерев не мають права.
Опікується проблемою аварійного стану дерев управління житлово-комунального господарства. Туди і потрібно звертатись, якщо рослина зазнала пошкоджень внаслідок сильного вітру або зламалася через свій поважний вік, чи у Вас виникає підозра її аварійності.
Мешканці мають подати письмову заяву на ім’я начальника управління з проханням про перевірку стану аварійності того чи іншого дерева. Звернення розглянуть у місячний термін. На місце виїздить спеціаліст і перевіряє необхідність втручання фахівців. Якщо факт аварійності дерева підтвердиться, то заяву задовольнять і включать у список до виконання. Ця послуга безкоштовна, але лише для мешканців тих будинків, які знаходяться у комунальній власності.

Що ж робити, якщо дерево знаходиться на території кооперативного будинку або приватних садиб?
В такому випадку його спилювання обійдеться у певну суму грошей.
Тобто ліквідовувати небезпечне насадження будуть за кошти мешканців будинку або конкретно тієї особи, яка звернулася до органів ЖКГ. До речі, процедура звернення до цього органу – та сама: написання листа.
Автору звернення необов’язково бути вдома коли здійснюватиметься перевірка чи демонтаж рослини. Єдине, у заяві бажано вказати свій номер контактного телефону. Якщо фахівець на місці не зможе зорієнтуватись, яке саме дерево хочуть прибрати, він зателефонує жителю будинку для уточнення.
Однак дерево не приберуть, якщо воно просто комусь заважає чи затіняє вікно.
Отже ми розглянули один момент погодження (офіційний) – з відповідними установами. Інший (неофіційний) – з мешканцями будинків, оскільки трапляються такі випадки коли на захист аварійного зеленого насадження стають самі жителі будинку, тоді відповідальність за наслідки від його падіння повністю лягає на плечі мешканців-відвойовувачів зеленого насадження. Тобто потрібно спочатку узгоджувати це питання на зборах двора, або шляхом збору підписів про згоду на спилювання дерева.

Що робити, якщо падіння дерев вже сталося?
Якщо вже сталося падіння дерев і Ви чи Ваше майно зазнало ураження – звертайтеся до суду і відшкодовуйте спричинені вам збитки: фізичні, моральні, матеріальні. Але попередньо – обов’язково зафіксуйте факт падіння та нанесення пошкодження. Відправляти претензію, щодо дерева, яке принесло збитки, потрібно його господарю. Рослина, яка впала належить тому, на чиїй території, вона росла. тобто на території або приватній, або державній, або муніципальній.

І наостанок, будь ласка, не будьте байдужими: вчора дерево впало на машину сусіда, а завтра…?

 

Олексій Моргун викладач НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини