Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 07:40:21

У Чернігові зросла захворюваність на кишкові інфекції

27.05.2015   16:04

За останні 10 днів у Чернігові фіксується підвищення захворюваності на гострі кишкові інфекції, у тому числі сальмонельоз. Про це сьогодні під час наради у міській раді повідомив головний санітарний лікар Чернігова Іван Макаренко.

За його інформацією, серед госпіталізованих до інфекційного відділення міської лікарні № 2 встановлено 21 випадок захворювання на сальмонельоз. Між тим, усі випадки не пов'язані між собою, чи вживанням страв у закладах громадського харчування, не мають одного джерела інфекції. Хворі вживали продукти харчування, приготовані у домашніх умовах – курятину, печінку, яйця, придбані у різних торгових точках міста, страви із майонезом.

При лабораторному дослідженні харчових продуктів, відібраних вдома у хворих, у залишках майонезу "Провансаль люкс" (жирність 35%), виробник ПП "Бест" м.Бровари, Київської області (дата виробництва 12.05.2015) виділений збудник сальмонельозу (Salm.enteritidis) у 3-х зразках відібраної продукції.

При проведенні лабораторних досліджень зразків харчової продукції в т.ч. майонезу різних дат виготовлення, відібраних у торговельних мережах міста, у досліджених зразках збудників інфекційних захворювань не виявлено.

"Ситуація контрольована, протиепідемічні заходи продовжуються. Ще раз хочу звернутися до чернігівців бути уважними до свого здоров'я і серед іншого не купувати продукти харчування на стихійних ринках", - наголосив І.Макаренко.


Довідка: Сальмонельоз – це інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду Salmonella та супроводжується вираженою інтоксикацією організму.
Джерелом сальмонельозу є домашня худоба, птиця, деякі дикі тварини.
Мікроорганізми досить стійкі до соління і копчення, а при заморожуванні збільшують тривалість терміну життя. Сальмонели гинуть через 5-10 хвилин при температурі 70° С. Можуть витримувати деякий час кип'ятіння, якщо знаходяться в товщі великого шматка м'яса. При варінні яєць гинуть приблизно через 10 хвилин від моменту закипання. У молоці та м'ясних продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й активно розмножуються, при цьому не впливають на смакові властивості продуктів.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини