Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 05:10:18

Валерій Куліч: В оцінці подій минулого ми маємо дійти до якоїсь істини

09.05.2015   09:31Агенцiя

8 травня Україна вперше відзначає День пам'яті та примирення. Його встановлено згідно з Указом Президента України з метою гідного вшанування подвигу Українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих воїнів.

З цієї нагоди в урочищі «Подусівка» відбувся захід з вшанування пам'яті мирних жителів, розстріляних і закатованих в Чернігові у 1941-1943 роках. За даними комісії по розслідуванню злочинів німецьких фашистів, було знищено близько 15000 мирних жителів (чоловіків, жінок, дітей), партизанів, підпільників та в’язнів Подусівського концтабору. Вони поховані в урочищі в 11-ти братських могилах.

У заході взяли участь голова обласної адміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Микола Звєрєв, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, представники релігійних організацій, державних установ, національно-культурних товариств та жителі міста Чернігова.

У пам’ять про загиблих поминальну літію за загиблими у роки Другої світової війни відслужив керуючий Чернігівською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. Також у літії взяв участь священик греко-католицької церкви о. Петро (Лоза). Після літії з поминальним словом до присутніх звернувся головний рабин в Чернігівській області Ісроель Сільберштейн.

— Наша країна має складну і всебічну історію. Тому не можна підходити до оцінки історичних подій лише з якогось одного боку, як це було в радянські часи. В оцінці тих подій, що відбувалися, ми маємо дійти до якоїсь істини. Ми пам’ятаємо усіх: і жертв Корюківської трагедії, і багатьох інших безвинно знищених у роки війни. Проте дай Бог, щоб таких меморіалів у нас більше не було, - під час спілкування з представниками засобів масової інформації зазначив Валерій Куліч.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.