Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:07:42

На Чернігівщині виявляють шахраїв звичайних і "віртуальних"

06.05.2015   14:52Агенцiя

Управління карного розшуку УМВС в Чернігівській області та відділ боротьби з кіберзлочинністю викрили групу шахраїв, серед яких і жінка. Зловживаючи довірою, зловмисниця видурила у потерпілих понад 150 тисяч гривень.

Так, з початку року міліція встановила особи 62 шахраїв. Найбільш поширеними видами шахрайств на Придесенні стали телефонні дзвінки громадянам від імені псевдоміліціонерів з вимогою надання грошей для уникнення відповідальності їх рідних за вчинення правопорушень, які насправді ними не вчинялися.

Також дані злочини вчиняються під приводом придбання товарів або інших послуг через мережу Інтернет.

Розповсюдженим видом злочинів є шахрайство, коли потерпілому телефонують зловмисники, представляючись працівниками банку,  входять в довіру, дізнаються номери карток та знімають кошти. В більшості випадків зняття грошей з банківських карток шахраями відбувається в інших областях України.

Правоохоронці протидіють злочинам і правопорушенням, механізм підготовки, вчинення або приховування яких, передбачає використання електронно-обчислювальних машин, комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку.

Правоохоронці вже викрили чотирьох досвідчених інтернет-шахраїв. Так, двоє чернігівців через спеціалізовані інтернет-сайти та інтернет-аукціони виставляли на продаж неіснуючі товари, а отримавши передплату, товар замовнику не постачали.

Від дій зловмисників постраждали жителі Львівської, Донецької, Сумскої, Вінницької та Дніпропетровської областей.

Шахраям повідомлено про підозру по п'яти кримінальних правопорушеннях за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

В Бахмачі працівники відділу боротьби з кіберзлочинністю спільно з працівниками Бахмацького райвідділу внутрішніх справ викрилу місцеву жительку, яка створила обліковий запис в соцмережі «ВКонтакте», виставляла для продажу неіснуючі речі. Зловживаючи довірою, зловмисниця шахрайським шляхом заволоділа грошима громадян на загальну суму понад 150 тисяч гривень.

Ошукані особи мешкають практично у всіх областях держави. Відносно шахрайки відкрито кримінальне провадження.

Щоб не стати жертвою шахрайства в мережі Інтернет, скористайтеся наступними порадами:
- використовуйте тільки відомі Інтернет-магазини й Інтернет-аукціони, які мають певну репутацію та ті, якими користувалися ваші знайомі, родичі;
- користуйтесь тільки тими Інтернет-ресурсами, які використовують платіжні картки, а не електронні гаманці. Особу набагато важче ідентифікувати за розрахунковим рахунком платіжної картки, ніж за номером електронного гаманця;
- користуйтеся антивірусними засобами, фаєрволами (мережевими сканерами);
- не реагуйте на сумнівні поштові повідомлення;
- перевіряйте носії інформації на наявність шкідливого програмного забезпечення;
- не розголошуйте відомості, які використовуються для роботи системи «Клієнт-банк» (паролі, інформацію про клієнта).

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини