Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:45:24

Прокуратура змушує орендарів великих земельних масивів сплачувати за землю до бюджету відповідно до вимог закону

22.04.2015   09:39Агенцiя

Органами прокуратури Чернігівської області заявлено до суду ряд позовів до орендарів великих земельних масивів, які ухиляються від приведення договорів оренди землі у відповідність до вимог законодавства в частині розміру орендної плати.

Про це повідомив в. о. прокурора Чернігівської області старший радник юстиції Іван Кайло.

У зв’язку з тим,  що договори укладені багато років тому, до прийняття відповідних законодавчих змін, орендна плата там передбачена подекуди і в 10 разів менша за встановлену вимогами закону сьогодні (має бути на рік не менше 3% нормативно-грошової вартості землі).

Зокрема, орендар 55 га землі в Бахмацькому районі області сплачував 2 тис грн замість 15 тис грн, орендар 96 га землі в Менському районі ― 22 тис грн замість 65 тис, орендар 131 га на Ічнянщині ― 17 тис грн замість 60 тис, орендар 160 га в цьому ж районі області ― 17 тис грн замість 93 тис грн.
Аби не платити більше, орендарі ігнорували пропозиції відповідного державного органу про внесення змін до своїх угод.

В. о. прокурора області наголосив на тому, що вимоги прокурорів про внесення змін до таких договорів оренди ґрунтуються виключно на нормах закону. Розуміючи це, після пред’явлення прокуратурою в інтересах держави таких позовів до суду відповідачі нерідко виконують позовні вимоги, не чекаючи судових рішень. Наприклад, у Бахмацькому районі Чернігівської області за таких обставин орендар, який використовує більше 1000 га землі, зобов’язався сплачувати за її оренду не 0,28% від її вартості, як раніше, а 4%. Завдяки цьому до місцевих бюджетів від нього надходитиме вже не 20 тис грн, а 626 тис грн.

У випадках незгоди з позовними вимогами відповідачам теж доведеться платити за землю згідно закону, але вже за рішенням суду. У таких випадках на них покладаються ще й судові витрати.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини