Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:18:58

У пожежно-рятувальному загоні відкрито меморіальну дошку пам’яті О.І.Дрижака

16.04.2015   15:08

15 квітня у м. Прилуки напередодні професійного свята Дня працівників пожежної охорони відбулася церемонія урочистого відкриття на фасаді будівлі 5-го Державного пожежно-рятувального загону пам’ятної меморіальної дошки ветерану пожежної охорони, учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС полковнику внутрішньої служби Івану Олексійовичу Дрижаку.

У заході взяли участь родина Івана Олексійовича, Прилуцький міський голова, керівництво обласного Управління ДСНС України, начальник ГУПО МВС України у 1994-1996 роках генерал-майор внутрішньої служби у відставці Попков В.І., начальник управління пожежної охорони Чернігівської області у 1992-1994 роках, ректор Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля у 1995-2007 роках генерал-майор внутрішньої служби у відставці Шкарабура М.Г., особовий склад 5-го Державного пожежно-рятувального загону та ветерани пожежної охорони Чернігівщини.

Право відкрити меморіальну дошку було надано дружині та дітям І.О.Дрижака, після чого відбулося освячення дошки. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Івана Олексійовича та згадали його життєвий шлях.

Зокрема т.в.о. начальника обласного Управління ДСНС України полковник служби цивільного захисту Ігор Афанас’єв зазначив: "Ми знали Івана Олексійовича, як щиру, доброзичливу людину, вірного присязі офіцера і талановитого керівника. Він ніколи не боявся труднощів, не шкодуючи власних сил і здоров’я завжди був там, де мудрість і досвід ставали запорукою безпеки людей. Весь життєвий шлях Івана Олексійовича є зразком великої працездатності та високої відповідальності за доручену справу, а його відданість справі, компетентність, людяність та порядність завоювали повагу і заслужений авторитет серед колег та оточуючих".

І.О.Дрижак народився на Чернігівщині 17 квітня 1947 року саме у день професійного свята працівників пожежної охорони. І мабуть це був знак долі, адже після школи він поступив у пожежно-технічне училище м. Харкова. Закінчивши у 1968 році даний навчальний заклад, майже 10 років служив за фахом у Приморському краї СРСР. Коли у 1977 році на Чернігівщині створювався Прилуцький загін воєнізованої пожежної охорони на об'єктах нафтогазовидобувної галузі, він був засновником і першим начальником цього підрозділу, який у подальшому очолював упродовж 4-х років і вкладав всю душу та чимало зусиль для його становлення.

Саме на фасаді цього загону, що нині називається 5-й Державний пожежно-рятувальний загін Управління ДСНС України у Чернігівській області, і відкрито пам’ятну меморіальну дошку Дрижаку І.О. напередодні 68-річниці від Дня його народження.

Під час 33-річної служби у пожежній охороні Іван Олексійович пройшов шлях від лейтенанта до полковника. Очолював штаб пожежогасіння, оргстройове відділення, випробувальну пожежну лабораторію, обіймав посади заступника начальника та начальника обласного управління пожежної охорони, а у 1996 році був призначений заступником начальника УМВС у Чернігівської області.

І.О.Дрижак брав участь у ліквідації багатьох великих і складних пожеж, нагороджений медалями "За відвагу на пожежі", "За бездоганну службу" І-ІІІ ступенів та "Ветеран праці".

У травні 1986 року він очолював зведений загін протипожежної служби Чернігівської області з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Особисто розробляв заходи та керував роботами щодо дезактивації будівель і території атомної станції, гасіння пожеж у безпосередній близькості від місця аварії.

Нажаль, опалене радіацією серце Івана Олексійовича перестало битися у грудні 2012 року. Він пішов з життя залишивши про себе тільки добрі й світлі спогади. Мужність, самовідданість, високий професіоналізм, здатність вирішувати найскладніші службові завдання, вміло поєднувати вимогливість, працьовитість зі щирим і турботливим ставленням до підлеглих - таким він був, таким він є, таким він залишиться навіки в наших серцях.

На закінчення урочистої церемонії присутні поклали квіти до меморіальної дошки, яка є символом безсмертної пам’яті про І.О.Дрижака, а його життєвий шлях служитиме прикладом для молодих фахівців пожежно-рятувальної служби.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини