Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:09:43

Прокуратурою доведено в суді вину 13 осіб, які поставили одержання кредитів за фіктивними документами "на конвейєр"

10.04.2015   14:01

Прилуцькою міжрайонною прокуратурою доведено в суді вину 13 мешканців цього районного центру, які за попередньою змовою на підставі фіктивних документів про працевлаштування та отримані доходи упродовж 2013-2014 років позичили в кредитній установі загалом більше 120 000 гривень, не маючи наміру їх повертати.

Незаконні дії виявлено в минулому році — спочатку як один епізод оформлення кредиту за підробленими довідками. Потім, у ході досудового розслідування, було встановлено, що насправді оборудка повторювалась неодноразово, а загалом до неї причетні  аж 13 взаємопов’язаних осіб.

Один з них, будучи особою, на яку зареєстровано приватне підприємство, від імені цього підприємства видавав собі і своїм знайомим, а також знайомим знайомих фіктивні довідки про працевлаштування і доходи. Ці особи, достовірно знаючи про фіктивність отриманих довідок, надавали їх до кредитної установи, виступаючи як одержувачами кредитів, так і поручителями. Загалом так було виготовлено 30 довідок і одержано 6 кредитів на загальну суму 126 тис грн.

Узяті в кредит на своє ім’я кошти ці громадяни за незначну грошову винагороду віддавали підприємцеві.

Такі дії, навіть при вчиненні на користь іншої особи, є порушенням закону, яке тягне за собою кримінальне покарання.

Слідством і судом дії підприємця, який не тільки використовував підроблені документи, а і фальсифікував їх, кваліфіковані за ч. 1, 2 ст. 190 (шахрайство, вчинене повторно за попередньою змовою групою осіб) та ч. 1, 3, 4 ст. 358 (неодноразове підроблення і використання підробленого документу) Кримінального кодексу України.

Дії осіб, які одержували кредити на підставі підроблених довідок — за ч. 2 ст. 190 та ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України. Дії тих, хто на підставі фіктивних документів виступав лише поручителем, кваліфіковані за ч. 4 ст. 358 цього кодексу (використання завідомо підробленого документа).

8 квітня Прилуцький міськрайонний суд визнав обвинувачених винними та засудив їх, у залежності від ступеня вини, до покарань від 1 року позбавлення волі з іспитовим строком в 1 рік, до 3 років позбавлення волі. Кілька з цих засуджених, які мають на утриманні малолітніх дітей, звільнені від відбування покарання у зв’язку з актом амністії.

Цивільний позов про повернення боргу кредитна установа подала в суд поза розглядом кримінального провадження. За її позовними вимогами, вся сума має бути стягнута саме з горе-підприємця.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.