Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:38:06

Партнер, коханець, майбутній тато: свідомий вибір дорослих чоловіків

27.03.2015   10:31Агенцiя

Яка жінка не хоче, щоб у будь-які хвилини життя поряд із нею було мужнє плече, на яке можна опертися, надійний порадник, який знає, як краще вчинити в тій чи іншій ситуації.

Ці «рожеві» жіночі мрії розповсюджуються не лише на побутові ситуації, а й на сферу інтимних стосунків. Ідеальним, звичайно, є варіант, коли чоловік каже: «Не турбуйся, я сам про все подбаю». Коли чоловік бере на себе питання контрацепції – це є свідченням відповідальності супутника, що є надзвичайно важливим для жінки. Хоча, звичайно, якщо йдеться про планування сім’ї, спільне майбутнє, продовження роду, то це має бути вибір і рішення двох.
Який метод контрацепції вибрати? Це запитання, зрозуміло, не раз задають собі чоловіки. При цьому хтось за звичкою заходить до аптеки чи супермаркету за презервативами, а хтось – «піднімає» літературу, цікавлячись досягненнями сучасної науки у цій сфері.

Від Тутанхамона до графа Кондома

Презервативи відомі ще з часів Стародавнього Єгипту, хоча досить сумнівно, що в ті далекі часи їх застосовували для запобігання від небажаної вагітності та інфекцій. Більшість дослідників погоджуються, що призначення презервативів у той час носило релігійно-ритуальний характер. На всі сто відсотків точно визначити це вже неможливо, однак шкіряний мішечок, що зберігається в Національному музеї Каїру, екскурсоводи «подають» туристам як перший презерватив у світі, яким володів молодий імператор Тутанхамон.

А от використання презервативів як засобів контрацепції у Стародавньому Римі має документальні докази: воїнам-легіонерам у тривалих походах належало мати його при собі. Матеріалом для їх виготовлення на той час служили, в основному, нутрощі дрібної худоби. Згодом використання презервативів практично зійшло нанівець, і лише експедиція Христофора Колумба знову повернула їм актуальність. Як відомо, Колумб не тільки відкрив Америку, а й «познайомив» європейські, а згодом у решту країн, із сифілісом. Для виробництва презервативів стали шукати нові матеріали, експериментували із просоченням їх різними природними та синтезованими рідинами. До речі, своїм другим ім’ям – кондом – презерватив зобов’язаний придворному лікарю короля Карла II, полковнику королівської армії, графу Кондому. Саме він виготовив для короля протизаплідні ковпаки – мішечки з масла і баранячих кишок – і запустив їх виробництво…

До теми: Контрацепція: надумані міфи та реальні факти

Презервативи, кондоми, «маленькі гумові рятівники»

Як відомо, що хоч презервативи і розраховані на чоловіків й розбиратися у їхніх видах більше властиво представникам сильної статі, однак сімдесят відсотків покупців цієї продукції становлять… таки жінки. Так, у цьому контексті питання гендерної рівності, очевидно, стоїть не настільки гостро, хоча це мала би бути прерогатива чоловіків – підбирати презервативи для себе особисто: такі, що найбільше підходять і найбільше подобаються!

До ХХ століття презервативи виготовляли з гуми (ось звідки у знаменитого «виробу №2» ще й народна назва «гумка»). А в наші дні найпоширенішим матеріалом є латекс, який виробляють із соку рослини гевеї. Однак існують і безлатексні види, розраховані на тих, у кого алергія на цей матеріал. Це, скажімо, новітні кондоми із поліізопрену або поліуретану. А винахідливі японці запропонували навіть поліуретанові презервативи із товщиною стінок 0.02 мм проти стандартних 0.06! Хоча щодо цього показника й справді існують варіанти: товсті, тонкі, супертонкі, нормальні… Аналогічні види є і за розміром – типові, звичайні чи то із позначкою XХL на упаковці.

Щоб насолода була більш глибокою, на презервативи наносять лубрикант – додаткове масло-змазку. Для справжніх гурманів, націлених на тривалий секс, у змазку додають анестетик, що сприяє віддаленню «фіналу». Обробляють кондоми і антибактеріальними препаратами, що захищають як чоловіка, так і жінку від зараження інфекціями. А повністю звільнитися від страху завагітніти допомагають презервативи за сперміцидною змазкою, – вважається, що навіть коли відбудеться випадковий прорив, сперміцид може нейтралізувати сперматозоїди. Щоправда, в цьому випадку також треба зважати на алергію чи ризик подразнення, – кожен по-своєму реагує на ноноксинол 9, який застосовується в цих випадках.

Надійний? Надійний!

До речі, про «прорив», – виробники стверджують, що практично всі сучасні кондоми є міцними, а для тих, хто в усьому перестраховується, пропонують навіть суперміцні. Різноманіття у презервативах існує і щодо їхньої текстури та інших особливостей. Скажімо, коли в змазку чи латекс додано фосфоресціюючу речовину, вони світяться в темряві, а словом «One Touch» називають кондоми, що «самоодягаються».
Купуючи презервативи, особливу увагу потрібно звернути на дату виготовлення та умови зберігання, – як правило, вони допускаються до використання лише з обмеженим терміном придатності – не більше п’яти років, рахуючи з дня виготовлення. Протерміновані презервативи на 99 відсотків схильні до розривів. Зазвичай, вони запаковані у фольгу та згорнуті. Однак за будь-яких пошкоджень упаковки або сумнівів у тому, що із кондомом «щось не так», його потрібно викинути і взяти інший.

Важливим фактором у виборі презервативу також є бренд, який вартий довіри. Якщо торгова марка покупцю нічого не говорить, краще взагалі відмовитися від цієї покупки на користь відомої компанії. Це варто того, оскільки мова йде не лише про ризик небажаної вагітності, а й про загрозу зараження венеричними захворюваннями, не кажучи вже про СНІД.

«Презервативні» чоловічі упередження

Як не дивно, але довкола такого простого і доступного засобу захисту існує чимало міфів та легенд. Так, деякі молоді люди вважають, що перед використанням презерватив не зайвим буде змастити вазеліном для кращого ковзання. Це глибока помилка, оскільки виробники цієї продукції «закладають» у неї все необхідне для повноцінного і безпечного сексу. А вазелін чи інші масла можуть призвести до того, що презерватив буде безнадійно зіпсовано.
Багато чоловіків із деяким острахом дивляться на цей засіб контрацепції, оскільки вважають, що за його використання знижується рівень чутливості, послаблюється ерекція. Щодо чутливості, то тут можна посперечатися в контексті різних видів презервативів і за формою і за товщиною, а у проблемах з ерекцією не варто перекладати вину на латексний винахід, а краще звернутися до лікаря.

Від чого і як захищаємося

На сьогодні презервативи вважаються найбільш надійним засобом захисту від венеричних хвороб, насамперед тих, що уражують сечовипускальний канал і шийку матки (гонорея, хламідіоз). Їх постійне і правильне використання знижує ризик передачі ВІЛ-інфекції на 80-95 відсотків. Хоча, звичайно, кондоми менш ефективні у профілактиці хвороб, що уражують шкіру статевих органів (герпес, сифіліс тощо).
Щодо презерватива як методу регулювання народжуваності і планування сім’ї, то результати досліджень показують, що неефективність цих засобів зумовлена їхнім неправильним використанням, розривом або іншим порушенням герметичності. Як не парадоксально, але серед найпоширеніших помилок у застосуванні є неправильне одягання презерватива і в результаті необхідність переодягти його під час статевого акту, одягання не на початку, а в кінці акту чи завчасне знімання, відсутність заміни кондома у різних видах сексуальних контактів, зісковзування, використання відразу двох презервативів тощо.

«Перерваний політ»

Коли людство зрозуміло причину вагітності (потрапляння сперми чоловіка у піхву жінки), виник і засіб запобігання – перерваний статевий акт. Логіка проста: треба зробити так, щоб сперма «туди» не потрапила. Й справді, такий метод можна застосовувати у будь-якому місці і в будь-яких час, без жодних фінансових затрат, тішачись повною гамою відчуттів, не обмежених жодними «запобіжниками», окрім тих, які «вмикаються» у чоловічому мозку за командою «Вже скоро!». Але разом із тим, факт залишається фактом: одна з чотирьох жінок, які погоджуються на перерваний статевий акт як єдиний засіб контрацепції, стає вагітною. Що вже говорити про цілковиту незахищеність перед інфекціями, які передаються статевим шляхом! А ще «плюс» неврози та порушення статевої функції у чоловіків і відчуття болю в ділянці таза в жінок, як його наслідки.

Справді, ефективність перерваного статевого акту як засобу контрацепції становить 70%. Недостатню його надійність пояснюють тим, що навіть якщо чоловік повністю себе контролює, невелика кількість сперми може виділятися і на початку статевого акту. А це звично залишається непоміченим.
Та й про момент «розслабитися» під час таких інтимних стосунків можна однозначного говорити про обох: нервують, переживають, постійно перебуваючи у стані очікування, і чоловік, і жінка. То чи вартий «перерваний» політ таких стресів і ризиків...

Вазектомія – назад дороги немає?

Добровільна чоловіча хірургічна стерилізація, яку називають серйозним науковим терміном «вазектомія», вважається найбільш ефективним методом контрацепції. Ця операція полягає у блокуванні хірургічним шляхом (перерізання або перев’язування) сім’явивідних проток, якими до статевого члена чоловіка з яєчок надходить сперма. Таким чином, сперматозоїди втрачають будь-яку можливість потрапити в матку і запліднити яйцеклітину. Однак на лібідо, ерекцію, еякуляцію вазектомія не впливає.

В деяких країнах ця операція застосовується навіть з метою омолодження чоловічого організму, що пов’язано з підвищенням гормональної активності яєчок після втручання. Багато чоловіків взагалі вважають її найпростішим, недорогим і супернадійним методом контрацепції, що легко виконується з точки зору хірургії. Щоправда, від статевих інфекцій вазектомія однозначно не рятує.

Відновити ж плідність чоловіка можна в перші п’ять років після операції, оскільки в більш пізні терміни організм вже перестає виробляти повноцінні сперматозоїди. Хоча у випадку перев’язування сім’яних канатиків ймовірність відновлення фертильності вища і навіть 15 років для цього – не межа. Однак потрібно враховувати і той факт, що відновлення з ряду індивідуальних причин може стати взагалі неможливим. Треба також мати на увазі, що бажання «повернути все назад» у фінансовому плані є набагато дорожчим, оскільки така хірургічна операція вважається однією з найскладніших, адже вимагає спеціальної підготовки хірурга, і однією з найбільш високовартісних.

Отже, до настільки кардинального рішення в житті як відважитись на вазектомію чоловікам рекомендують звертатися у випадках, коли у них вже є діти або, навпаки, мати їх небажано з якихось серйозних причин на зразок важких спадкових хвороб. І ще варто не забувати, що життя – довге, і хто знає, як складуться обставини в майбутньому. Таким чином, перед операцією чоловік на всі сто відсотків повинен бути переконаним у своєму рішенні. А в ідеальному випадку хірургічна стерилізація має стати спільним рішенням чоловіка і жінки.

Варто чи ні

Звичайно, кожен чоловік вважає, що саме він – лідер, «голова», «надійні плечі», батько, герой та захисник. Це стосується всіх сфер життя і планування сім’ї також. Тому в стосунках двох і чоловік, і жінка зобов’язані нарівні брати участь у виборі протизаплідного засобу й усвідомлювати можливість розвитку побічних ефектів. Сьогодні відсоток представниць прекрасної статі, які використовують контрацепцію, з кожним днем збільшується. Однак чоловіки також не повинні самоусуватися від процесу планування сім’ї. І тому відповідь на запитання: «Хто я для жінки, яка поряд: чоловік, статевий партнер чи майбутній батько спільних дітей», чоловік повинен дати собі сам і діяти згідно цієї відповіді так, щоб щасливими були обоє.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини