Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:48:08

Близько 100 звернень від громадян надійшло на адресу Служби автодоріг області за минулий рік

18.02.2015   11:09Агенцiя

Протягом 2014 року до Служби автомобільних доріг у Чернігівській області надійшло 96 письмових звернення від органів місцевої влади, депутатів всіх рівнів, керівників підприємств, організацій та мешканців Чернігівської області. Всі звернення, що надійшли на адресу Служби було уважно розглянуто та опрацьовано, викладені в них факти ретельно перевірені фахівцями дорожньої організації та в передбачені терміни були надані відповіді.

Аналіз стану роботи зі зверненнями показав, що питання, з якими найчастіше зверталися громадяни письмово протягом 2014 року, стосувались експлуатаційного утримання автодоріг Чернігівської області та незадовільного стану дорожнього покриття, особливо це стосується автошляхів місцевого значення.

Так, за останній рік збільшилась кількість звернень від невдоволених громадян ускладненням руху через незадовільний стан дорожнього покриття. Важкі для країни часи змусили людей рахувати кожну копієчку. І мова йде не лише про власні сімейні бюджети, українці намагаються слідкувати і за тим, як витрачаються державні кошти.

Не секрет, стан українських шляхів залишає бажати кращого і про нього не говорить хіба що лінивий. Але, чи має сенс звинувачувати у всьому дорожників? Може варто було б розібратися в причинах – чому ж ми змушені їздити по понівечених дорогах і з кого за це питати. Громадськість обурена, а крайні, як завжди, дорожні служби.

Та враховуючи сьогоднішнє фінансове положення галузі, що там галузі всіє країни, дорожні підприємства регіону намагаються зробити все можливе в межах доведеного фінансування.

Так історично склалося, що в дорожньому господарстві, як нашої області, так і країни в цілому, основні будівельні роботи із зведення мостів і автодоріг проводились у повоєнні роки. Тому їх вік більш ніж солідний. За час свого існування більшість доріг, а тим більше мостів капітально не ремонтували жодного разу, крім того вони розраховувалися під навантаження в десятки разів нижче, а ніж зараз. За підрахунками спеціалістів, близько 80% великовагового та великогабаритного транспорту, що курсує українськими магістралями порушують ці норми. Зрозуміло, що сьогодні, щоб "полікувати глибокі рани", необхідні значні капіталовкладення.

Зокрема, дорожнє господарство Чернігівської області налічує 7 717,8 км доріг загального користування, із яких 3 051,8 км – це дороги державного значення, місцевого значення 4 666 км. Для проведення ремонтних робіт згідно вимог нормативних документів щорічно на мережі доріг області необхідно ремонтувати капітальні і поточним-середнім ремонтом близько 2 793,1 км !!! Вартість поточно-середнього ремонту 1км дороги становить від 3 млн гривень, в залежності від категорії автомобільної дороги. До уваги: на експлуатаційне утримання всієї мережі доріг області в 2014 році було виділено трохи менше 105 млн грн. Виділеного фінансування ледве вистачило на основні роботи з експлуатаційного утримання автодоріг: проведення ямкового ремонту, організацію безпеки руху, підготовку до зими.

Тож стає зрозуміло, що про проведення капітального ремонту не може бути і мови. На сьогодні, у Держбюджеті немає коштів на проведення капремонту, навіть на найбільш проблемних ділянках автодоріг.

Дорожники просять розуміння і пояснюють, що через постійний брак фінансування єдиний спосіб зберегти основну частину доріг - регулярний ямковий ремонт, який тимчасово захищає покриття від руйнувань і дозволяє підтримувати дорожній одяг в задовільному (проїзному) стані.

Так, Службою автодоріг у Чернігівській області докладено чимало зусиль щодо позитивного вирішення піднятих у зверненнях питань. Серед опрацьованих звернень, траплялись і такі, що в 2014 році, були виконані не в повному обсязі, у зв'язку з відсутністю коштів.

Треба додати, що пріоритет при проведенні ремонтних робіт за зверненнями, шляховиками області було надано дорогам державного та місцевого значення за маршрутами пасажирських перевезень.

Друге місце за актуальністю, у зверненнях посідали питання щодо забезпечення безпечного проїзду автодорогами області під час несприятливих погодних умов у осінньо-зимовий період. Крім письмових запитів, під час ускладнення руху через погіршення погодних умов, до диспетчерської служби надходили дзвінки від громадян, які за несприятливих погодних умов потрапили у надзвичайну ситуацію. Дорожники терміново реагували на такі повідомлення та приймали відповідні заходи щодо найскорішого вирішення вищезазначених проблем.

Так, Службою автомобільних доріг у Чернігівській області, у передбачені терміни було надано відповіді та опрацьовані всі звернення які належать до компетенції Служби автомобільних доріг області. На листи, у яких велась мова про об’єкти, що не знаходяться на балансі Служби, працівниками було відправлено зворотні відповіді з поясненнями та пропозиціями звернутись за допомогою в ті організації, до яких належать зазначені у письмі автошляхи чи споруди на них.
Служба автомобільних доріг у Чернігівській області є державною організацією, регіональним представництвом Державного агенства автомобільних доріг України (Укравтодор). Виконує функції управління автомобільними дорогами загального користування Чернігівської області (мережа доріг, що знаходиться в загальнодержавній власності) і є замовником робіт на них за бюджетні кошти.

Основним предметом діяльності Служби є підготовка й організація виконання державних програм з питань забезпечення надійного й безпечного руху по автомобільних дорогах загального користування на регіональному рівні, технічний нагляд за станом автомобільних доріг і мостів на них, виконання функцій замовника по всьому комплексу дорожніх робіт і організація будівництва, ремонтів і утримання автомобільних доріг. Для цього Служба виконуе акумулювання коштів для фінансування дорожніх робіт, відповідно до законодавства, організацію й проведення тендерів, розміщення замовлень на виконання дорожніх робіт, внутрішній контроль за цільовим і ефективним використанням бюджетних коштів, аналіз на регіональному рівні інформації про стан автодоріг загального користування й рівня безпеки руху, організацію проведення діагностики й оцінки транспортно-експлуатаційної якості доріг, взаємодію з органами місцевого самоврядування у вирішенні питань, пов‘язаних з розвитком і функціонуванням автодоріг загального користування в області.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини