Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 07:49:05

Прогноз погоди на рік: Зима затягнеться до Великодня, а літа обіцяють аж 4,5 місяця (ІНФОГРАФІКА)

06.01.2015   12:34Агенцiя

Експерти обіцяють холодні зими, спекотне літо з рясними дощами і багаті врожаї

Весна настане у другій половині квітня, а літо буде дощовим в липні і зі спекою до 35 градусів у серпні. Такий прогноз погоди на новий 2015 рік від експертів пропонує "Сегодня".

КАЛЕНДАР І СОНЦЕ.

Багато жителів нашої країни помітили, що в останні роки сезони зміщуються, і деколи в жовтні настає зима, в грудні і навіть січні бувають теплі осінні деньки, а в травні трапляються гради. Спробуємо разом з синоптиками і вченими, розібратися, що може бути причиною таких "нестандартних" примх погоди.

айзнаменитіший народний синоптик Валерій Некрасов, багато років займається довгостроковим прогнозуванням погоди, стверджує: всьому провиною календарі і "загасання" сонячної активності. "Сонячна активність проходить свій 11-річний цикл і зараз прагне до мінімальної. Тому зими будуть ставати все холодніше, аж до 2018 року, – прогнозує Некрасов. – У 2015-му зсув термінів зміни пір року поступово зійде нанівець, але як і раніше залишається постійна сдвіжка вправо на 13 календарних діб – через різницю григоріанського і юліанського календарів". Виходить, що григоріанський календарні терміни зміни пір року вже 96 років випереджають природу, роз'яснює Некрасов: саме тому, на його думку, в наших широтах першозим’я починається після 15 грудня, а не 1 грудня, хоча за календарем уже зима. Справжня ж зима наступає в середині січня і триває до середини березня. А погода Нового року в наших широтах хронічно приречена на мокрий сніг, впевнений Некрасов: адже в природі не січень, а середина грудня.

КЛІМАТ.

Кліматологи з проблемою календарів незгодні: вони вважають, що в найближчі роки погода буде ставати все тепліше.

Директор Центральної геофізичної обсерваторії (ЦГО) і багаторічний член Вченої ради Українського географічного товариства Олександр Косовець у своїх прогнозах спирається на більш ніж столітню статистику метеоспостережень (з 1881 р.). З цієї статистики, на його думку, слідує: ніякої закономірності, пов'язаної з сонячною активністю, в погоді не спостерігається. Ми взяли для прикладу Київ, розташований в центрі України, але по інших регіонах картина відрізняється ненабагато. "Почнемо з термінології. За міжнародними критеріями, зима в середніх широтах (і в Україні теж) настає, коли середньодобова температура опускається нижче нуля градусів за Цельсієм, осінь і весна – коли температура коливається від нуля до +15, а літо – вище 15 градусів тепла. Кожні 30 років спостережень – це один кліматичний період, нинішній закінчиться в 2020-му, – роз'яснює Косовець. – Так от: в середньому зима в Києві починається 26 листопада і триває 105 днів. При цьому в 1989-90 рр. зима була всього 54 дні, в 1995-96 рр. – 143 дня! Весна, як правило, починається 11 березня, і триває 64 дні, але в 1996-му вона була 25 днів, в 1990-му – 148 днів. Точно така ж картина – з літом і восени. Літо в середньому починається 14 травня, триває 119 днів, але в 1990-му було всього 88 днів, а в 2012-му – 166 днів, осінь в середньому починається 10 вересня, триває 77 днів, але в 1919 р. був 31 день осені, в 1971-му – 130. Повірте, вивести якусь закономірність чергування сезонів важко".


Щоб спрогнозувати, яким буде погодний тренд в найближчий сонячний цикл, експерт "відмотав" назад п'ять циклів сонячної активності, повернувшись в 1960 рік. За даними спостережень ЦГО, 1960-70 рр. середня по року температура в столиці склала +7,5 градусів, а в 2004-2014 – вже +9,2. Така ж тенденція спостерігається по всій країні. Тому Косовець упевнений: наступаючий 11-річний сонячний цикл не принесе холоду. Навпаки: в 2015-25 роках будуть середні +9,2 °С, тобто погода стане ще більш теплою.
2015-й: головні особливості
Розгрібати замети взимку доведеться, але сильні морози і снігопади, які пройдуть в кінці січня і початку лютого, будуть короткочасними – до тижні на місяць. Весна очікується прохолодна, дощова і пізня, навіть на початку квітня прогнозуються заморозки. Літо – тривале, з травня до 15 вересня, і мінливе: нас чекають погодні гойдалки, кидати буде то в жар, то в холод. Перша половина вересня буде по-літньому теплою. "Чорним днем" стане 27 вересня: погода різко зміниться на осінню, з сильними зливами, а шквали викличуть "лісоповал". Перші заморозки у повітрі почнуться в середині жовтня, на грунті – з 13 листопада. Перші морози – з 24 листопада, а перший сніг піде на початку грудня.
Плодові дерева будуть цвісти пишно, основні сорти не потраплять під заморозки початку квітня. Тому рік знову порадує гарним врожаєм як зернових, так і овочів-фруктів. "Урожайність" грибів і звіра, клювання риби – середні.

Вчені: "йдемо до холодних років"

Фундаментальна наука вважає некоректним довгострокове прогнозування погоди як за статистичними даними, так і на підставі циклів сонячної активності.

Кліматичні процеси, що протікають на планеті, набагато складніше, стверджує заввідділом кліматичних досліджень і довгострокового прогнозу погоди гідрометеорологічного НДІ Національної академії наук України професор Вазіра Мартазінова.

"Нині у світі панує теорія глобального потепління, викликаного діяльністю людини, підсумком якої є викид в атмосферу все більшої кількості парникових газів (вуглекислого та інших), через що температура атмосфери нібито неухильно підвищується, – розповіла нам Мартазінова. – Але результати вимірювань температури за 100 років показують, що періоди потепління змінюються періодами стабілізації. Причиною тому – циркуляція повітряних мас в Північній півкулі. Ми виявили, що ця "шапка" холодного повітря періодично коливається. Цикл її зміщення на захід становить близько 50 років і на схід теж близько 50 років, а відхилення в західну і східну сторону – близько 2-2,5 тис. км. Саме циркуляція управляє циклонів і антициклонів. Коли вона зміщується на схід – зими в Україні теплі, коли на захід – холодні. До речі, нині клімат в Україні приблизно такий, яким він був сто років тому, коли, власне, і почалося потепління. Але в середині ХХ століття через циркуляції повітряних мас на захід, зими довгий час були дуже суворими. Пік холоду припав на 1950-60-і роки через сибірських циклонів. Вони особливі – малорухливі і масивні, якщо приходять, то затримуються надовго. Але, починаючи з 1970-х, характер погоди став змінюватися, і ми повернулися до клімату столітньої давності. Зараз циркуляція пішла швидше на захід, тобто йдемо до холодних років, і це триватиме близько 20 років. А до середини XXI століття очікуємо холодні зими і жаркі вологі літа".

Ще один фактор, який локально впливає на погоду – недавно відкриті Мартазиновою і її колегами "теплі смуги". Вони, за словами професора, є на всіх континентах, розташовуються як уздовж меридіанів, так і вздовж екватора. В Євразії відомі три: Волзька в Росії, яка тягнеться вздовж Волги, Дніпровська в Україні (вздовж Дніпра, на Білорусію і Прибалтику) і європейська (через Італію на північ). Природа їх не вивчена, можливо, вона пов'язана з глибинними процесами, що проходять усередині Землі, в результаті яких вертикальні глибинні потоки тепла підходять до поверхні планети і розсіюються в атмосфері. Дніпровська смуга перекриває майже всю Україну, "розкидаючи" тепло на 650-1100 км. Вона то посилюється, то затухає, а останнім часом виділення тепла з неї досить інтенсивне. Смуга володіє таким запасом підземного тепла, що в багатьох випадках здатна перешкодити проникненню на територію нашої країни холоду, або пом'якшити морози. Взимку смуги тепла роблять погоду більш комфортною, але в літні місяці можуть посилювати посухи. "Вона нас рятує від арктичних морозів. Але Європа отримує від цієї смуги багато неприємностей: на її кордоні стикаються теплий і холодне повітря, в результаті ми зараз маємо в Німеччині, Угорщині, Польщі сильні грози влітку і снігопади взимку, – стверджує Мартазінова. – Щоб детально вивчити це явище, яке дозволить більш точно прогнозувати погоду, потрібні серйозні гроші, а в Україні їх немає. Надія тільки на зарубіжних спонсорів".

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.