Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 20:26:25

Жертв голодоморів вшанували у Седневі

22.11.2014   15:52

У четверту суботу листопада в Україні вшановують жертв голодоморів 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років.

Меморіальний захід із вшанування загиблих під час трагічних подій минулого століття відбувся 22 листопада у смт Седнів Чернігівського району біля пам’ятного хреста жертвам Голодомору.

На зібранні були присутні в. о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, голова обласної ради Микола Звєрєв, представники Седнівської та сусідніх громад.
— Пам’ятні хрести, встановлені у містах та селах нашої області, нагадують громадянам про нашу трагічну історію, — сказав, звертаючись до присутніх Сергій Журман. — Нелегкі часи переживає Україна і зараз, коли кожного дня в боях гинуть наші співгромадяни за волю і незалежність держави.

За словами Миколи Звєрєва, «голодні роки» минулого століття є страшним уроком для сучасного покоління. Однак, український народ вижив і відновив свою державність.

Науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук, краєзнавець Сергій Горобець повідомив, що офіційні дані говорять про 36 тисяч загиблих під час Голодомору 1932—1933 років на Чернігівщині. Їх імена занесені до Національної книги пам’яті. Зокрема у самому Седневі у 1932-33 роках від голоду померло 145 осіб.

Жертв голодоморів та загиблих у боях за незалежність Україну вшановано хвилиною мовчання.

Керуючий єпархією Української православної церкви Київського Патріархату архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій відправив заупокійну літію.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини