Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 5 травня, 19:39:07

Чиста лікарня – безпека для пацієнта

01.11.2014   10:46Агенцiя

Як знизити рівень внутрішньолікарняних інфекцій, що слід використовувати для дезінфекції приміщень закладів охорони здоров’я, наскільки дотримання вимог асептики та антисептики здатне покращити лікувальний процес у стаціонарах, а також що з передового міжнародного досвіду можна використати задля підвищення інфекційної безпеки вітчизняних лікарень і поліклінік?

На ці та інші питання 28 жовтня давали відповіді учасники обласної науково-практичної конференції по профілактиці внутрішньолікарняних інфекцій. Участь у конференції взяли лікарі-епідеміологи, медичні сестри лікарняних закладів Чернігівщини, представники фармацевтичних компаній, а також відомий німецький гігієніст, професор Ханс-Йоахім Рьодгер.

За словами однієї з організаторів конференції, президента Асоціації медичних сестер України, головного позаштатного спеціаліста МОЗ України по роботі із молодшим медичним персоналом Галини Івашко, якщо у лікарні дотримуються вимог дезінфекції, виконуються відповідні накази Міністерства – такий заклад буде позбавлений внутрішньолікарняних інфекцій, а відтак – створюються умови не тільки для безпечного перебування пацієнтів, а і їхнього скорішого одужання.

- Конференція має довести – молодший медичний персонал, який постійно знаходиться поруч із пацієнтом, має особливу увагу приділяти не тільки своєчасній дезінфекції приміщень, а і власній гігієні. Якщо ретельно дотримуватися цих простих правил, вірогідність внутрішньолікарняних інфекцій буде зведена до нуля. Ці питання знаходяться під особливим контролем Асоціації медичних сестер України та Служби організації інфекційного контролю. Свого часу ми започаткували особливу нагороду «Чиста лікарня» – своєрідний диплом, що вручається медичним закладам України, які ретельно дотримуються асептичних вимог та позбавлені внутрішньолікарняних інфекцій, – зауважила Галина Івашко.

Про хімічну дезінфекцію, як елемент інфекційної безпеки лікарні розповів Ханс-Йоахім Рьодгер, зазначивши, що у Німеччині, як і в інших розвинутих країнах, іноді виникають випадки внутрішньолікарняних інфекцій, які ретельно досліджуються відповідними службами.

- Втім, враховуючи якісну, адаптовану до потреб галузі нормативно-правову базу та наявність необхідних коштів, таких випадків стає все менше. Сподіваюся, що українські медичні заклади зможуть використати наш досвід по боротьбі із таким явищем, якому у ХХІ столітті не повинно бути місця, – зазначив Ханс-Йоахім Рьодгер.

Учасники конференції заслухали виступи спікерів, зокрема спеціаліста СОІК Ольги Карпенко щодо аналітичних досліджень інфекційної безпеки медзакладів України та спеціаліста компанії «Лізоформ медикал» Олесі Богданенко, яка познайомила із аспектами наукового підходу до вибору ефективних дезінфікуючих засобів.

Під час конференції було проведено майстер-клас щодо правильної дезінфекції рук персоналу та використання дезінфікуючих засобів.


За повідомленням прес-служби Управління охорони здоров’я ОДА

 

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини