Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:06:49

Ніжинці стають жертвами шахраїв в мережі Інтернет

24.09.2014   09:17Агенцiя

Незважаючи на численні застереження правоохоронців бути обачними та обережними з операціями купівлі-продажу в мережі Інтернет, довірливі громадяни знову і знову потрапляють на гачок шахраїв.

Зловмисники під різними приводами вивідують у своїх жертв персональні дані, за допомогою яких можна зняти всі кошти з картки, навіть, не вставляючи її в банкомат.

Інтернет-шахраї моніторять сайти оголошень і телефонують начебто з метою купити товар. При цьому, пропонуючи хороші знижки та передоплату, випитують у довірливих клієнтів номери карток та інші персональні дані, за якими можна зняти гроші з картки. Запаморочені вигідною пропозицією, потенційні жертви не відразу здогадуються, що можна, а чого ні в якому разі не можна повідомляти невідомому. Ось на таких довірливих або неуважних і наживаються зловмисники.

Один з останніх прикладів такого ошуканства трапився 18 вересня 2014 року.

22.09.2014 року до Ніжинського міськвідділу міліції звернувся 51-річний ніжинець та повідомив, що 18 вересня невідома особа заволоділа грошима у сумі понад 9 тисяч гривень з його кредитної картки.

З’ясувалося, що син заявника 1987 р.н. розмістив в мережі Інтернет оголошення про продаж автомобільних колонок. Невдовзі до нього зателефонував «покупець» з наміром придбати товар. Останній погодився на ціну у 1000 гривень.

Потім мова зайшла про спосіб розрахунку. Шахрай, дізнавшись про наявність кредитної картки, домовився перерахувати гроші саме на неї. Того ж дня до горе-продавця знову зателефонували. Невідомий представився співробітником банку, якому належала кредитна картка. Він попросив у молодого чоловіка номер мобільного телефону власника кредитки (батька) та, нібито, для активації послуги для прийняття платежу з іншого рахунку, попросив

продиктувати цифри коду, який прийшов на телефон.

Отримавши з банку SMS з кодом на свій мобільний, потерпілий повідомив даний код шахраєві. Після чого на телефон заявника надійшло SMS з повідомленням, про зняття з його кредитної картки грошей.

Коли ж спантеличений горе-продавець запитав у так званого «співробітника банку», чому у нього було знято кошти з рахунку — почув гудки у слухавці.

На сьогоднішній день банківська картка є у кожного, тож будь-яка людина на яку потрапляє шахрай — потенційна жертва. Отже, ще раз для користувачів мережі Інтернет порада як не стати жертвою шахрая:

ніколи не кваптесь ділитися конфіденційною інформацією, зверніться до банку і впевніться у тому, що інформація запитується дійсно представниками банку та в обґрунтованих цілях; у жодному разі не повідомляйте по телефону свої дані.

Таке просте правило є надійним способом уникнути шахрайських дій та отримати (продати) бажаний товар.

 

Ст. інспектор по ЗН та ГФ СДІМ Ніжинського МВ УМВС Тетяна Дахно
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини