Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 17:25:17

Житель Ічнянщини ще в 50-х роках минулого століття використовув енергію вітру: молов борошно і добував електроенергію

03.09.2014   11:22Агенцiя

Вже не перший рік європейці працюють над впровадженням альтернативної енергетики, зокрема використання вітряків на приватних обійстях.

Навіть вигадали «зелений» тариф, за яким у їх власників закуповують лишки енергії. Здається, що у цій царині наші сусіди вважають себе першопрохідцями і рятівниками світу, нав’язуючи цю ідею іншим країнам.

Знайшли європейці чим здивувати: на Ічнянщині ще 200 років тому, а може й раніше, люди навчилися «запрягати» вітер. За письмовими згадками вже в кінці ХІХ, початку ХХ століття в Ічні діяло 109(!) вітряних млинів. Один із них – розташований на лівому березі річки Іченька, там де нині міський пляж.

В Ольшані, за переказами, вітряних млинів було близько двох десятків, а у Сваричивці, за спогадами Антона Штепи, – чотирнадцять.

У царській Росії крутилося близько 2500 тисяч вітряків із загальною потужністю понад мільйон кіловат. У 1917 році власників млинів оголосили експлуататорами і вітряки залишились без господарів, цегляні споруди розбирали на цеглу, дерев’яні – на дрова.

Антон Штепа також мало не поплатився за використання дармового вітру. За життя в інтерв’ю одному із видань народний умілець розповів, що ще у 50-х роках минулого століття на своєму подвір’ї збудував маленький вітряк. До нього прилаштував жорна і безтурботно молов борошно для потреб сім’ї. А ще «… до вітряка динаму пристроїв, вже й електрику вона давала, вже й світло у мене було, аж приїхали із району та й кажуть: крадеш електрику? Яку електрику? Хіба, що вітер». Антону Гнатовичу довелося зняти «пекельну машину», крила від вітряка він прибив на сараї, де вони певно й досі.

Нині у світі знову спостерігається бум на використання сили вітру. Друге життя млинів спонукає інженерну думку на створення різноманітних вітрових агрегатів. Ринкова вартість одного такого на 500 ват складає від 1000 доларів. Дорогувато, звичайно, і окупить себе такий агрегат не раніше ніж за 5-10 років. Проте це хороша альтернатива, якщо у мережі напруга ледь більша за 100 вольт.

Значно дешевше виготовити вітряк самотужки, для умільців це не складе труднощів, за бажання та при мінімальних затратах.

Земля і воля

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини