Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:10:39

Покарання для корупціонерів - невідворотне

25.07.2014   11:23

Одним з важливих аспектів сучасної державної правової політики в Україні є реформування системи запобігання і протидії корупції.

Досягнення успіху в цьому процесі є передумовою для формування в суспільства довіри до влади, зростання економічного потенціалу держави, покращення добробуту українців.

Запорукою успішного виконання завдання з мінімізації проявів корупції є забезпечення належного рівня знань антикорупційного законодавства, як представниками державних органів та органів місцевого самоврядування, так і суспільством в цілому.

Особливу увагу в діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняних до них осіб, слід приділяти запобіганню та врегулюванню конфлікту інтересів.

Відповідно до абзацу четвертого статті 1 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» конфлікт інтересів — це суперечність між особистими майновими, немайновими інтересами особи чи близьких їй осіб та її службовими повноваженнями, наявність якої може вплинути на об'єктивність або неупередженість прийняття рішень, а також на вчинення чи невчинення дій під час виконання наданих їй службових повноважень.

Наявність конфлікту інтересів не обов'язково призводить до фактів корупції, однак істотно підвищує ризик вчинення корупційних діянь та є по суті їх передумовою.

Так, наприклад, за матеріалами працівників Управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Чернігівській області відповідно до статті 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення складено протокол про адміністративне корупційне правопорушення відносно депутата міської ради. Під час розгляду на засіданні комісії питань про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою з відведення земельних ділянок, завідомо знаючи, що одне з питань стосується відведення земельної ділянки йому у власність, а також будучи головою постійної депутатської комісії з питань депутатської діяльності, депутатської етики, законності і правопорядку, охорони прав і законних інтересів громадян, не вжив заходів і невідкладно в письмовій формі не повідомив міську раду про наявність конфлікту інтересів у своїй службовій діяльності та голосував на сесії по даному питанню.

На початку липня судом першої інстанції розглянуті матеріали по даному питанню та рішенням суду накладено штраф. Не погодившись з рішенням суду і сподіваючись на урегулювання даного питання, винна особа подала апеляцію до суду, але апеляційний суд вирок залишив без змін.
Порушення вимог фінансового контролю є ще одним з найбільш поширених правопорушень серед корупційних діянь.

З прийняттям у 2013 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики» від 14 травня 2013 року № 224-VII, яким внесено зміни до Закону України від 07.04.2011 року № 3206-17 «Про засади запобігання і протидії корупції» внесено зміни до частини 2 статті 172-6 КУпАП щодо заповнення декларації про майно, доходи, витрати та фінансові зобов’язання після звільнення з основного місця роботи.

У червні працівниками спецпідрозділу БОЗ УМВС області відповідно до частини 1 статті 172-6 КУпАП складено протокол про адміністративне корупційне правопорушення відносно державного службовця 5 категорії, 11 рангу, який перебуваючи на посаді заступника начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернігівській області, під час звільнення з посади не подав декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за відпрацьований в 2013 році час.

Деснянським районним судом Чернігівської області на службовця накладено штраф, порушник визнав свою вину та відмовився від апеляції.
Нагадуємо, що посадові особи органів влади і управління, державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування відповідно до статті 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» зобов’язані до 1 квітня щорічно, а у разі звільнення не пізніше дати підписання наказу про звільнення.

Крім цього, 13.05.14 року підписано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України» № 1261-VII, відповідно до якого статтю 172-6 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» доповнено частиною третьою такого змісту: «Подання завідомо недостовірних відомостей у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, передбаченої Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції», - тягне за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

До уваги громадян!
Телефон довіри з питань боротьби з корупцією Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України – 097-220-31-16; електронна сторінка довіри - http://www.guboz.gov.ua/corrupt.html
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини