Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:09:44

Там де війна: розповідь учасника гуманітарної акції “Експедиція на Схід”

02.07.2014   08:40Агенцiя

Довгоочікувані посилки від рідних, військове спорядження, придбане громадськими активістами, доставили на цих вихідних активісти громадського формування «Самооборона Чернігівщини» в рамках гуманітарної акції «Експедиція на Схід».

І хоча спочатку планувалося, що речі будуть доставлені тільки до штабу, проте реалії виявилися іншими: водію Віталію К. та його колезі Сергію І. довелося на прохання командування буквально підвозити речі на передову. Причина -- відсутність у командування необхідної техніки.

Віталій розповів про обставини свого бойового відрядження
-- «Шлях мій розпочався з Чернігова, далі Ніжин, Прилуки…
У Харківській області вже відчувалася напруга: блок-пости і ретельний огляд автівки, стоять міліціонери, ДАІ, СБУ. На кордоні між Луганською та Харківською областю вже відчувається серйозність ситуації, і що це війна. Машини оглядають по одній, жодних фотографій не дозволяють, мобільний відразу ж вибивають з рук.
Командир одного із підрозділів мені розповів, як його колега намагався проїхати через блок-пост, знехтувавши оглядом і понадіявшись на «всі ж мене знають». Результат: відразу ж пролунала черга по радіатору, і все -- автомобіль довелося відтягувати назад. Ніхто не хоче повторення тих жахливих подій, коли загинуло 18 солдат, їх же постріляли через брак елементарних заходів безпеки.
Нині все здається не так. Всі розуміють серйозність, під охороною всі мости, стоїть чимало блок-постів. Був я і на тому блок-посту, де поранили Віталіка «Вікінга» з Козельця. Вони розташовані фактично в чистому полі, того дня, коли це все сталося, до них швидко наблизився автомобіль з мінометом, зробили пару пострілів і все, тікати. А хлопців накрило… Нині, щоб убезпечитися від такої несподіванки, там стоїть танк і БТР.
Потрапили й ми під кулі. На одній з точок, куди ми привезли передачі, бойовики якраз розпочали обстріл з автоматів, доки ми розвантажувалися підключилися й наші, які почали відповідати їм пострілами з БТР. Ось таке перемир’я.
Трішки поспілкувався з місцевими. Люди там живуть заможно, чимало фермерів, хати впорядковані, все газифіковано, засіяно. З нашого боку люди щось роблять, працюють, -- з боку бойовиків тільки дим… Не дай Боже допустити на нашу землю таке лихо.
Бачив таку картину -- наші танки стоять, а на відстані в декілька кілометрів голова колгоспу щось трактористам розповідає і ті вже їдуть землю орати.
Місцеві кажуть, не пускайте тих бандитів російських до нас. Вони ж так збільшують своє число, заходять в село, питають -- а хто тут за київську хунту? Ти! На тобі автомат, йди воюй, а ми тут сім'ю твою постережемо.
Нині в деяких місцях фронт наче стабілізувався, з обох боків «разтяжки», але вночі і наші, і їхні пробують один одного на міцність.
Серед чернігівських бійців у всіх дух високий. Є вже й чим похвалитися. Показували полоненого сепаратиста. Один з бійців спецбатальйону «Чернігів» затримав двох міліціонерів, що везли вибухівку на продаж. Також полонили й суддю з нашого боку, що за гроші відпускав полонених терористів».

Ми висловлюємо вдячність всім тим, хто долучився до організації «Гуманітарної місії на Схід»: це Ольга Палькова «Вільний Чернігів», Оксана Рубан, Світлана Корольова «Самооборона Чернігівщини», Тетяна Жогалко «Суспільна Служба України» та інші громадські активісти.

Громадське формування «Самооборона Чернігівщини» продовжує гуманітарну акцію «Експедиція на Схід».

Нагадаємо, проект розпочато в пам’ять про загиблого товариша Олексія Коновалова.
Нині на південному сході України бере участь в АТО декілька частин, сформованих з чернігівців: Чернігівський батальйон територіальної оборони №13, Чернігівський батальйон територіальної оборони батальйон №41, спецбатальйон при МВС «Чернігів».
Під час реалізації проекту транспорт відвозитимуть до місця дислокації наших військових підрозділів, зібрані речі передаватимуть безпосередньо військовослужбовцям.
Наступна вантажівка відбуде наприкінці цього тижня. Просимо допомогти коштами на пальне.
Контакти:
Координатор Чернігівської Самооборони Олександр Ясенчук (063) 235-18-03
Чернігів:
Вул. Шевченка, 9, Суспільна Служба України (КМЦ «Інтермеццо»)
Чернігівська обладміністрація, вул. Шевченка, 7, офіс. 7 «Народна Самооборона»
Рахунок:
ЄДРПОУ 392 394 84 рр26000051411262 в ЧРУ КБ «Приватбанк» м. Чернігів, МФО 353 856
Номер карточки «Приватбанку»
5211 5374 5101 8316
На ім’я Манойло Яни Володимирівни
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини