Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:39:54

Пред’явлено 26 претензій та позовів за екологічні збитки на загальну суму 66,347 тис. грн.

16.06.2014   15:04

Діяльність Державної екологічної інспекції у Чернігівській області у травні 2014 року

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області в межах своїх повноважень забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, поводження з відходами (крім поводження з радіоактивними відходами), екологічною та в межах своє компетенції радіаційної безпеки на території Чернігівської області. Інспекція є контролюючим органом, намагається здійснити все можливе, щоб покращити стан довкілля. Та попри намагання екологів зберегти природу продовжуються численні порушення природоохоронного законодавства.

За результатами діяльності у травні п.р. Держекоінспекцією проведено 211 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства України на 92 об’єктах різної форми власності, з них комплексно 60.

Складено 128 протоколів про адміністративні правопорушення. До адміністративної відповідальності притягнуто 123 особи. Матеріали 5-ти справ передано у судові органи. Загальна сума накладених штрафів склала 16,116 тис.грн. Стягнуто 19,652 тис.грн.

Загальна сума розрахованих збитків, завданих навколишньому природному середовищу, становить 98,301 тис.грн., з них: до правоохоронних органів, з метою встановлення осіб порушників, направлені матеріали справ на суму 29,20 тис.грн., до суду разом з протоколами направлені матеріали щодо відшкодування заподіяної шкоди на суму 2,754 тис.грн. Із 26-ти пред’явлених претензій - 13 відшкодовано в добровільному порядку на суму 42,160 тис.грн.

За поточний період Державними інспекторами відділу екологічного та радіологічного контролю на митній території Чернігівської області здійснено екологічний контроль 18775 тонн вантажу та радіологічний контроль 295957 тонн вантажу.

Інспекторами постів екологічного контролю за порушення вимог природоохоронного законодавства України складено 5 протоколів про адміністративні правопорушення: до адміністративної відповідальності притягнуто 1 особу за порушення правил транспортування токсичних хімічних речовин та інших препаратів та 4 особи - за засмічення лісів відходами біля пунктів пропуску через державний кордон. Загальна сума штрафів склала 391 грн.

У травні п.р. до Держекоінспекції надійшло 17 звернень громадян, в тому числі 2 колективних.

Щодо тематики питань, піднятих у зверненнях: 6 стосувалося питання поводження з відходами, 5 – про земельні ресурси, 2 - щодо можливого забруднення атмосферного повітря, по 1 скарзі - щодо збереження рослинного світу та протест мешканців стосовно забудови вже сформованих житлових масивів та незаконного будівництва, 2 звернення віднесено до категорії “інше”.

Всі звернення громадян розглядаються відповідно до Закону України “Про звернення громадян” у місячний термін від дня їх надходження, а ті, що не потребують додаткового вивчення, розглядаються невідкладно.

Жодне звернення не залишається без уваги. Та не завжди факти, викладені в зверненнях підтверджуються.

Держекоінспекція у Чернігівській області організовує розгляд звернень громадян з питань, що належать до компетенції Держекоінспекції, виявляє та усуває причини, що призводять до подання громадянами скарг.

На всі питання, підняті у зверненнях, надаються вичерпні відповіді з щирою подякою за активну громадську позицію в питаннях охорони та збереження природи.
Зростає кількість громадян, які звертаються за інформацією щодо екологічного стану області та роз’ясненнями, що стосуються різних екологічних питань.

Та все ж таки, вирішуючи дані питання та проблеми, Чернігівська область і досі є однією з найбільш озеленених та привабливих територій України. І саме небайдуже ставлення до проблеми збереження природи рідного краю є одним із важливих резервів збереження навколишнього середовища.

Громадський контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища Чернігівщини здійснюють громадські інспектори з охорони довкілля.
Спільно з державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища у Чернігівській області громадські інспектори з охорони довкілля беруть участь у перевірках, залучаються до рейдових перевірок по боротьбі з браконьєрством, а також під час проведення природоохоронних операцій та акцій. У травні здійснено 5 спільних рейд-перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства у галузі збереження рослинного та тваринного світу на території Чернігівської області.

За результатами перевірок 3 особи притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення правил рибальства та 1 за порушення правил полювання. Загальна сума штрафів склала 1,292 тис.грн. Стягнуто 0,272 тис.грн.

Взагалі робота Держекоінспекції у Чернігівській області цілком і повністю направлена на покращення стану навколишнього середовища та дотримання природокористувачами вимог діючого природоохоронного законодавства з метою недопущення шкідливого впливу на довкілля.

Адже головним завданням інспекції є запобігання правопорушенням, а у разі їх скоєння – невідворотності покарання винних осіб.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області закликає жителів міста та області бережно відноситись до навколишнього природного середовища, з розумінням ставитися до проблем охорони довкілля. Інспекція є контролюючим органом, тому робить все можливе, щоб покращити стан довкілля. Порушники природоохоронного законодавства будуть притягуватись до адміністративної відповідальності.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини