Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:05:48

Як підприємцю отримати можливість поїхати на курорт за рахунок фонду соцстрахування?

11.06.2014   17:43Агенцiя

Або що треба зробити, щоб самозайнятій особі отримати лікарняні та допомогу в разі втрати працездатності

Про те, як отримати підприємцю матеріальну допомогу в разі втрати працездатності або яким чином оздоровитися за рахунок фонду соцстрахування розповідає Олександр Грищенко, начальник юридичного відділу виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду

Згідно даних Єдиної інформаційно-аналітичної системи Фонду по Чернігівській області перебувають на обліку 974 добровільно застраховані особи. 

Нагадаю, що з 1 січня 2011 року набрав чинності Закон України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 08.07.2010 № 2464 (далі - Закон № 2464).

Статтею 10 Закону №2464 визначено порядок добровільної участі у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні. Зазначеною статтею передбачено, що у разі виявлення бажання брати участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності на добровільних засадах фізичним особам - підприємцям необхідно звертатися з відповідною заявою до органів доходів та зборів за місцем проживання.

Хто може заключити договір

Договір на участь у добровільному страхуванні можуть заключити: члени фермерського господарства; члени особистого селянського господарства; фізичні особи підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності; особи, які забезпечують себе роботою, самостійно займаються незалежною професійною діяльністю, а саме: науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою або викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, в т.ч. адвокатською, нотаріальною діяльністю, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками чи підприємцями; громадяни України, які працюють за її межами.

Заключаємо договір

З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, органом доходів та зборів, в строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір встановленого зразка про добровільну участь. Цей договір набирає чинності з дня його підписання і діє протягом строку, визначеного в договорі, але не менше одного року

Не 34,7%, а 36,6%

У разі бажання осіб брати участь на добровільних засадах у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими похованням, обов’язкова ставка єдиного внеску складає 36,6 %. Сума, на яку необхідно нараховувати єдиний внесок, визначається самостійно і зазначається в договорі. Перерахування страхових внесків здійснюється щомісячно не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. У разі відсутності сплати добровільно застрахованими особами єдиного внеску на момент настання страхового випадку, такі особи не будуть  мати права на матеріальне забезпечення за рахунок коштів Фонду.

На яку допомогу можна розраховувати

Допомога на поховання добровільно застрахованої особи призначається сім’ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть, витягу з  Акту цивільного стану (довідки на поховання).

Допомога на поховання члена сім’ї застрахованої особи призначається добровільно застрахованій особі на підставі перелічених вище документів та довідки з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні добровільно застрахованої особи.

Допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується добровільно застрахованим особам Фондом, починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності.

Допомога з тимчасової непрацездатності виплачується з урахуванням страхового стажу добровільно застрахованої особи в таких розмірах:
- 60 відсотків середнього доходу – застрахованим особам, які мають страховий стаж до п’яти років;
- 80 відсотків середнього доходу – застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;
- 100 відсотків середнього доходу – застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років;
- 100 відсотків середнього доходу – застрахованим особам, віднесеним до 1 - 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України „Про жертви нацистських переслідувань”, донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України „Про донорство крові та її компонентів”.

Допомога по вагітності і пологах надається розміром у 100 відсотків середнього доходу і не залежить від страхового стажу.

Які документи та довідки треба зібрати, щоб отримати допомогу

Для отримання матеріального забезпечення добровільно застраховані особи повинні подати документи: заяву на ім’я директора робочого органу Фонду про надання певного виду матеріального забезпечення із зазначенням реєстраційного номера страхувальника; копію трудової книжки (за необхідності), яка підтверджує страховий стаж і може бути завірена працівником робочого органу Фонду; довідку органу доходів та зборів про сплату єдиного внеску за розрахунковий період; листок непрацездатності; документи про пільги.

Страхування в ФСС з ТВП і оздоровлення

Одночасно під час дії договору про добровільну участь, застраховані особи мають право на отримання санаторно-курортного лікування на підставі медичних показань (до органу Фонду подається особиста заява та довідка для одержання путівки – форма № 070-о). Путівки видаються застрахованій особі з частковою оплатою в розмірі 20 відсотків її вартості. Можливе виділення путівки застрахованій особі для лікування дитини в супроводі дорослого за наявності у дитини медичних показань на санаторно-курортне лікування з частковою оплатою в розмірі 15 відсотків її вартості, а для лікування двох дітей в супроводі дорослого – 10 відсотків її вартості на підставі заяви застрахованої особи та медичних довідок для дорослого і дитини.

Крім цього, органи Фонду здійснюють фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду згідно з наказом директора відповідного робочого органу відділення Фонду на підставі особистої заяви, копії свідоцтва про народження дитини та копії договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування за умови сплати згідно з законодавством єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, за накладною та документом, який посвідчує особу.

Якщо ви уклали договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, своєчасно сплачуєте єдиний внесок, то при настанні страхового випадку, ви можете звернутися до міжрайонних, міської виконавчих дирекцій Чернігівського обласного відділення Фонду.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини