Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 02:12:03

Французький політолог на Чернігівщині досліджувала політику пам’яті про Корюківську трагедію

05.05.2014   07:55Агенцiя

2–3 травня Чернігівщину відвідала відомий французький політолог Олександра Гужон (Alexandra Goujon).

Мета наукового відрядження: дослідження державної політики пам’яті з другої половини XX ст. і до нашого часу щодо спалених нацистськими окупантами сіл і селищ України і Білорусі під час Другій світовій війні. В області вона вивчала історію формування та здійснення політики національної пам’яті про Корюківську трагедію 1943 року, яка була найбільшим злочином знищення нацистським карателями населеного пункту разом із його жителями в Європі в 1939–1945 роках.

Також науковця цікавило ставлення чернігівців до сучасної ситуації в країні, агресії Російської Федерації проти України. У Франції вона є одним із небагатьох фахівців-експертів з сучасної України. Відвідує нашу країну з 1996 року. Двічі була міжнародним спостерігачем від ОБСЄ на парламентських і президентських виборах в Україні.

Ще понад десять років тому вона захистила дисертацію про національно-демократичні рухи в Україні і Білорусі під час розвалу СРСР (1988–1991). Серед іншого вивчала діяльність Народного Руху України в 1989–1991 роках. Викладає в Інституті політичних досліджень (м. Париж) і Бургундському університеті (м. Діжон, адміністративний центр регіону Бургундія та департаменту Кот-д'Ор).

30 квітня ц.р. у Києві науковець консультувалася з провідним науковим співробітником Українського інституту національної пам’яті, кандидатом історичних наук Ростиславом Пилявцем з проблематики спалених нацистськими окупантами сіл і селищ України під час Другої світової війни.

На Чернігівщині Олександра Гужон проводила дослідницьку роботу за сприяння Українського інституту національної пам’яті, Чернігівської облдержадміністрації, Корюківської райдержадміністрації, Корюківського історичного музею.

2 травня у Чернігові французький політолог зустрілася із заступником голови – керівником апарату Чернігівської облдержадміністрації Сергієм Журманом та представником Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, науковим співробітником Сергієм Бутком.

2–3 травня у м. Корюківка вона спілкувалася зі свідками Корюківської трагедії Володимиром Костюком, Діною Корнієвською, Галиною Поповою, Ганною Нековаль, головою райдержадміністрації Віктором Чернухою.

Директор Корюківського історичного музею Людмила Бабич і науковий співробітник музею Оксана Толкачова ознайомили дослідницю з музейними експозиціями та документами про злочин знищення Корюківки та політику вшанування пам’яті жертв цього злочину.

Олександра Гужон разом із директором комунальному закладу «Музейно-меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами» Чернігівської обласної ради Василем Хроленком і Людмилою Бабич відвідали місце майбутнього меморіалу в урочище Гай, Свято-Вознесенську церкву, інші місця пам’яті про війну та злочини знищення цивільного населення у районному центрі.

3 травня у Чернігові, перед виїздом до столиці, французький політолог встигла побувати на Валу, де ознайомилася з похованням червоноармійців, які загинули в 1943 році під час визволення обласного центру, архітектурними пам’ятками Київської Русі та Середньовіччя, пам’ятниками Івана Мазепи та Тараса Шевченка. Ці об’єкти розташовані на території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

За підсумками наукового відрядження було домовлено, що фахівці Українського інституту національної пам’яті та Корюківського історичного музею й надалі надаватимуть допомогу науковцю у дослідницькій роботі з політики пам’яті.

Олександра Гужон вивчатиме варіанти свого внеску у справі поширення інформації у Франції та Європі про Корюківську трагедію, сприятиме встановленню контактів між Корюківським історичним музеєм та Меморіальним центром пам’яті жертв знищення нацистами в 1944 році селища Орадур-сюр-Глан (Франція) разом із його жителями.


Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України
 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини