Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:41:11

Твої три години для чистоти Чернігова

24.04.2014   16:53Агенцiя

У сьогоднішньому Чернігові чимало проблем, які спричинені поки що низьким рівнем культури багатьох його мешканців.

На жаль, часто можна спостерігати, як модний хлопець чи стильна дівчина викидає пачку з-під сигарет або обгортку від цукерки просто на тротуар. Поганий приклад молоді активно подає старше покоління: багато пенсіонерів і людей середнього віку чомусь вважають, що прожиті ними роки дають право залишати побутові відходи в місцях, для цього абсолютно не призначених.

Найбільше від цього дикунства потерпають «зелені легені» Чернігова — парки, сквери, лісосмуги тощо. На відміну від своїх далеких предків-неандертальців, сучасні варвари залишають на місцях свої стоянок відходи, що не розкладаються або розкладаються дуже повільно — пластикові та скляні пляшки й набагато гірші речі.

Але не всі готові мовчки із цим миритися. Цієї весни група мешканців Чернігова вирішила зібратися та власними силами виправити ситуацію. Так виникла ініціатива під робочою назвою «Щотижневий суботник».

Її учасники вважають, що загальноміського суботника, який проводиться раз або двічі на рік, замало для того, щоб підтримувати рідне місто в чистому стані та привчати людей до порядку. Тому активісти вирішили збиратися щосуботи з 11:00 до 14:00, щоб власними силами наводити чистоту. Упродовж березня-квітня проведено вже шість суботників, а місто стало чистішим десь на три тони сміття, прибраного з популярних місць відпочинку чернігівців — урочища Ялівщина, берега озера Земснаряд, берега Десни біля переправи на Бобровиці тощо. На черзі інші території.

Дехто скаже: навіщо прибирати? Все одно скоро знову насмітять. Їх можна запитати: а навіщо ви чистите зуби вранці, адже все одно вони забрудняться до вечора? У когось коло потреб обмежене смачною їжею, зручним диваном і цікавими телепрограмами. Іншим же людям хочеться також жити в чистоті та мати людську гідність. То чому б не подати позитивний приклад? Рано чи пізно нас стане більше, ніж пітекантропів, які гидять там, де живуть, і Чернігів нарешті перетвориться на чисте європейське місто.

Але, як завжди, є кілька «але». Як відомо, чисто не лише там, де прибирають, а в першу чергу там, де не смітять. Тому одним добровільним прибиранням проблему не вирішити (хоча гріх не спробувати). Що ще потрібно?

По-перше, правоохоронні органи (а може, й самоорганізовані структури, наприклад «Самооборона») мали б приділяти більше уваги «екологічному патрулюванню» та показово притягували до відповідальності злісних порушників («відпочив у Ялівщини, залишив сміття просто на траві —  ось тобі штраф»).

По-друге, органам державної влади та місцевого самоврядування разом із небайдужими підприємствами слід істотно збільшити кількість урн для сміття на території паркових зон Чернігова.

Та це вже, як то кажуть, зовсім інша історія. А поки що — запрошуємо на щотижневий суботник!

Ініціатори проекту будуть також вдячні спонсорам, які нададуть:
- інформаційну підтримку;
- матеріали та інвентар (мішки для сміття, робочі рукавички тощо).

Додаткова інформація та фото: http://vk.com/strdy
Контактна особа: Безбородько Сергій Олександрович, тел. 063 521 18 88.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини