Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:34:56

Фініспекція провела аудит як борються з туберкульозом на Чернігівщині

09.04.2014   11:18Агенцiя

На диспансерному обліку в Чернігівській області на кінець 2013 року знаходились 7,9 тис. осіб, із них 1,2 тис. з активною формою туберкульозу.

На вирішення питань протидії захворювання на туберкульоз діє Обласна цільова соціальна програма протидії захворюванню на туберкульоз, аудит виконання якої провели аудитори Держфінінспекції в Чернігівській області за 2011-2013 роки.

Результати аудиторського дослідження показали, що виконання  програми було недостатньо ефективне. Насамперед, можна зазначити такі основні фактори, які негативно вплинули на ефективність її виконання.

По-перше, нерегулярність централізованих поставок лікарських засобів, отримання їх не у відповідності до поданих заявок.

З року в рік простежується недоотримання одних лікарських засобів, які заявлені в потребі (1864678 одиниць на суму 5177,3 тис.грн), і поставка інших понад потребу (5794005 одиниць на суму 3337,6 тис.грн).

Слід зазначити, що лікарські засоби, які надійшли понад потребу, на кінець року не тільки залишаються невикористаними, а ще й накопичуються (залишки медикаментів збільшились за досліджений період у 4,6 раз).

По-друге, недостатній рівень матеріально-технічного та кадрового забезпечення протитуберкульозних закладів, недотримання вимог інфекційного контролю.

На балансі протитуберкульозних закладів рахуються будівлі, які збудовані близько або й більше 100 років назад: будівля лікувального корпусу Ніжинського протитуберкульозного диспансеру (1912 року), будівля харчоблоку Прилуцького протитуберкульозного диспансеру (1910 року), флюоростанція Чернігівського протитуберкульозного диспансеру (1917 року), які потребують проведення капітальних ремонтів.  

Локальними очисними спорудами із знезаражуючими установками  забезпечений лише Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер.

Загальна потреба в медичному та лабораторному обладнанні становила на 01.01.2014 року 178 одиниць на суму 29,5 млн грн.

І при цьому є факти невикористання вже отриманого медичного обладнання. Так, Прилуцьким протитуберкульозним диспансером отримано 18.02.2013 року комплекс рентгенівський діагностичний, вартістю 694,7 тис.грн, який до цього часу не використовується через невідповідність зовнішньої електромережі.

Недотримання вимог інфекційного контролю призводить до захворюваності на туберкульоз медичних працівників (34 випадки за досліджений період), що негативно впливає на престиж професії та поглиблює кадрову кризу (середня укомплектованість лікарями-фтизіатрами 66-67%  при  зменшенні штатних посад).

По-третє, недостатнє спрямування коштів на харчування, їх нераціональний розподіл; переривання хворими лікування у протитуберкульозних закладах.

Середньодобові видатки на харчування не відповідали прийнятим нормативам по жодному із закладів, де стаціонарно лікуються хворі на туберкульоз (найменші 5,46-6,93 грн по протитуберкульозному відділенню Новгород-Сіверської ЦРЛ). По Чернігівському протитуберкульозному диспансеру понаднормова закупка одних продуктів за рахунок інших призвела до нераціонального розподілу коштів на суму 367,2 тис.грн.

У відповідності до ст.11 Закону України „Про протидію захворюванню на туберкульоз” передбачено примусову госпіталізацію хворих на заразні форми туберкульозу за рішенням суду, проте законодавчо  не встановлено механізм за виконанням цієї процедури. Протягом 2011-2012 років самовільно залишили стаціонари протитуберкульозних закладів області 46 осіб, на харчування та медикаменти яких витрачено 177 тис.грн.

Тетяна Гречко,
начальник відділу державного фінансового аудиту бюджетних програм та діяльності суб’єктів господарювання державного сектору економіки Держфінінспекції в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини