Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:55:14

Обережно, шахраї перемістилися в інтернет

08.04.2014   07:52

В Чернігові працівники відділу боротьби з кіберзлочинністю викрили інтернет-шахрая, який обдурив довірливих громадян на 630 тисяч гривень.

В ході супроводження кримінального провадження, відкритого за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки), оперативники вирахували інтернет-шахрая.

Житель Чернігова, зловживаючи довірою громадян, переконував їх «вигідно» вкласти гроші в інтернет-комерцію. Зі слів зловмисника, схема виглядала приблизно так: переказуєте на мою кредитну картку кошти зі свого електронного гаманця або через платіжні термінали «WebMoney», я проводжу фінансові операції в моєму автоматизованому віртуальному підприємстві, а ви через деякий час отримуєте їх назад разом із солідними відсотками.

На вудку зловмисника клюнуло півдюжини заможних чернігівців, яким для правдоподібності шахрай час від часу надсилав на електронну пошту інформацію, що справи йдуть прекрасно, лишень потрібно підкинути ще грошенят.

Натомість чолов'яга насправді переказував кошти на рахунки однієї з букмекерських контор, де він грав «по-крупному».

Після отримання ухвали Апеляційного суду Чернігівської області був проведений санкціонований обшук у підозрюваного, вилучено комп'ютерну техніку, банківські картки, сім-картки мобільних телефонів, розписки, кредитні договори.

Наразі підозрюваному повідомлено про підозру по 81 кримінальному правопорушенню, справу направлено в суд. Згідно з чинним законодавством громадянину загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Також працівники відділу боротьби з кіберзлочинністю спільно з Бахмацьким РВ УМВС викрили жительку Бахмача, яка зловживаючи довірою, шахрайським шляхом через Інтернет заволоділа грошовими коштами громадян. Лиходійка зареєструвалася в соціальній мережі «ВКонтакте» і виставляла для продажу неіснуючі речі. Шахрайка брала за них передоплату, а сам товар не відправляла. На даний час слідством встановлено 15 потерпілих з різних областей країни.

Зважаючи на те, що кіберзлочинність набуває все більшого масштабу, новітні технології перетворюють реальних злочинців на анонімних, а легкість швидкого збагачення зваблює все більше людей долучитися до цієї злочинної діяльності, міліція закликає громадян ставитися до пропозицій інтернет-комерції чи купівлі товарів через всесвітню мережу більш відповідально. Зловмисники намагаються крокувати в ногу з часом, тож переміщаються з вокзалів та ринків у інтернет.

Перед тим, як переказувати кошти, перевірте інформацію про цю особу чи підприємство, почитайте відгуки клієнтів, а в разі потреби вимагайте документальне підтвердження законності цього бізнесу.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини