Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:16:51

Безробітні вчаться на електрогазозварників та електромонтерів

01.04.2014   12:33Агенцiя

Обираючи майбутній фах, люди часто припускаються типової помилки. Ідуть навчатися тим професіям, котрі вважаютьcя престижними, незважаючи на те, що диплом модного вузу ще не гарантує реальне працевлаштування.

А після завершення навчального закладу, на собі відчувши «переваги» безробіття, їм часто-густо доводиться починати все спочатку – знову навчатися, щоб здобути вже затребуваний фах. Шанс змінити професію або підвищити кваліфікацію шукачам роботи надає служба зайнятості.

Нині за її сприяння на базі ДПТНЗ «Чернігівський професійний будівельний ліцей» дві групи безробітних безкоштовно вчаться на електрогазозварників та електромонтерів з ремонту та обслуговування електроустаткування. Цей навчальний заклад саме спеціалізується на підготовці таких фахівців: в аудиторіях - велика кількість наочних посібників, навчальні кабінети оснащені сучасним обладнанням, відпрацювання навичок практичної роботи проводиться в майстернях, що мають окремі робочі місця, де кожен учень може виконувати індивідуальні завдання. Крім того, працюють там досвідчені викладачі, а програма включає в себе потрібний для майбутньої роботи обсяг теоретичних знань і практичних умінь. Навчання в обох групах триватиме сім місяців. За цей час електрогазозварники навчаться зварювати деталі різних конфігурацій і розмірів, у різних положеннях і різними способами, електромонтери з ремонту та обслуговування електроустаткування – розбирати та ремонтувати електрообладнання, лудити, паяти, ізолювати, прокладати і з'єднувати електропроводи, кабелі тощо.

- Електрогазозварники сіли за парти у грудні 2013 року, - говорить майстер виробничого навчання Анатолій Шумило. – У групі 15 слухачів – усі чоловіки! Заняття відвідують із задоволенням. Переконаний, що для них це не буде даремно витрачений час, і після навчання хлопці знайдуть роботу за фахом. Адже електрогазозварник – одна з найшанованіших технічних професій, на яку постійно зберігається підвищений попит на ринку праці.

Костянтин Герасимов, староста групи електрогазозварників, до служби зайнятості звернувся дев’ять місяців тому. Незважаючи на різноплановий досвід трудової діяльності (працював на пилорамі, у столярці, сфері торгівлі), самостійно знайти роботу йому не вдалося.

- В центрі зайнятості мені запропонували здобути нову професію – електрогазозварника, - говорить він. – Я погодився, оскільки сподіваюся, що після навчання знайду гідну роботу.

Про ліцей він розповідає з приємною посмішкою. Каже, що там хороші умови для навчання, чудові одногрупники, професійний і мудрий колектив викладачів.
Серед безробітних, які нині також навчаються в будівельному ліцеї, - чернігівець Андрій Рижевський. У чоловіка є професія і досвід трудової діяльності, але для нього на ринку праці немає підходящої роботи. Адже Андрій - поліграфіст-друкар. Понад десять років він працював на ВАТ «РВК «Деснянська правда». Після скорочення звернувся до служби зайнятості. Отримавши дружні поради і корисну інформацію про стан ринку праці, Андрій вирішив стати електромонтером з ремонту та обслуговування електроустаткування.

- У наш час ця професія - одна з провідних на промислових підприємствах, в організаціях комунального господарства, будівельній галузі, - говорить він. - Перспективи щодо працевлаштування вагомі, а ризик безробіття незначний. Затребувана майстерність електромонтерів і в побуті. Висококваліфіковані фахівці мають шанс відкрити власну справу, пропонуючи населенню послуги щодо обслуговування та ремонту електрообладнання та інструментів переважно побутового характеру.

Група електромонтерів приступила до навчання в лютому. Нині вони опановують теоретичний курс.

На базі «Чернігівського професійного будівельного ліцею» за направленням служби зайнятості професійне навчання безробітних проводиться не вперше і завжди отримує схвальні відгуки слухачів та роботодавців – замовників кадрів. Той факт, що при працевлаштуванні на роботу чоловіки не мають достатнього досвіду, керівників підприємств не лякає. Головне – щоб було бажання працювати і самовдосконалюватись, тільки так можна знайти гідну роботу і стати справжнім професіоналом.

Цього разу безробітні вчаться на замовлення таких відомих підприємств Чернігова, як КП «ЖЕК-13», КП «Чернігівське тролейбусне управління», КП «Новозаводське», ТОВ ВП «Чернігів», ПрАТ «ЧМЗ», ПАТ «Чернігівгаз», ТОВ «МАЛАКТ», ТОВ «Чернігіввовна-плюс» тощо, де проходитимуть і виробничу практику.

Якщо ви також бажаєте працювати, але знайти роботу за фахом не вдається, звертайтеся до центрів зайнятості області, де вам запропонують пройти професійне навчання і здобути затребувану на ринку праці професію.


Валентина Федусь, головний спеціаліст відділу організаційної та інформаційної роботи ОЦЗ
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини