Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:06:21

У Чернігові презентували проект "Запізніле вороття"

07.12.2013   15:37Агенцiя

Своєрідний звіт перед земляками зробив у Чернігові уродженець села Данина Ніжинського району доктор філології, професор Київського інституту культури і мистецтв Микола Тимошик.

Він презентував в обласній бібліотеці 17 томів унікального видавничого проекту «Запізніле вороття».

У його основі — досі не друковані в Україні, заборонені радянським режимом твори видатного діяча українського відродження міністра освіти в уряді УНР Івана Огієнка (митрополита Іларіона). Книжки з’явилися друком у двох видавничих серіях — «Рукописна спадщина» та «Зарубіжні першодруки».

— Ім’я Івана Огієнка не можна було вживати за радянських часів, — зазначив професор. — Тавро «зрадник», на жаль, і досі живуче у сприйнятті патріота України у деяких колах.

Видавець, упорядник, автор передмов і приміток до спадщини Огієнка згадав, як у 1992-му йому показав видану в 1925 році у Львові книжку І. Огієнка «Історія українського друкарства» доктор філології Василь Яременко.

— Він запропонував її перевидати, — розповів М. Тимошик. — Я спочатку сприйняв це без великого ентузіазму. Та коли почав читати — був вражений глибиною розкриття теми. Пишучи передмову до перевиданої книжки, зіткнувся з проблемою: про Огієнка практично ніде не було жодних відомостей.

Упорядник, захоплений життєписом митрополита, ретельно дослідив матеріали, листи в архівах Києва, Львова, Кам’янця-Подільського, Швейцарії. У 1997 році успішно захистив докторську дисертацію «Українознавчі проблеми в науковій, публіцистичній, редакторській і видавничій діяльності Івана Огієнка». Його ж монографію про митрополита високо оцінили всі ті, хто знав цього видатного діяча. Колегія святого Андрія у Вінніпезі та консисторія Української православної церкви в Канаді надали М. Тимошику допомогу в опрацюванні архіву митрополита Іларіона.

— Мене очікувало 100 великих коробок з листами, записками, рукописами. Усе це треба було розібрати, вивчити. Часом це були нотатки, зроблені десь у готелі на цигарковому папері, серветках. Іноді текст важко розібрати, бо думка професора була швидшою, ніж рука... Я радий, що уже дійшли до читача розшифрованими, опрацьованими 400-сторінкові томи «Українське монашество», «Тарас Шевченко», «Розп’ятий Мазепа», «Богдан Хмельницький», «Рятування України» та інші праці.

Загалом Фундація імені митрополита Іларіона, повідомив її голова, планує видати 30 томів творів відомого українського просвітителя, вченого, релігієзнавця, перекладача Біблії на українську літературну мову з оригінальних давньоєврейських та грецьких текстів.

Сергій Павленко, Голос України

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини