Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:08:35

За індексом забруднення атмосфери Чернігів у кінці рейтингу. І це добре

07.12.2013   11:51Агенцiя

Згідно зі щорічним рейтингом найбільш забруднених міст України, що визначається на основі замірів 162 стаціонарних постів у 53-х обласних центрах та великих містах, Чернігів посідає 49-те місце.

Чистіше повітря лише в Комсомольську Полтавської області та трьох містах Київщини — Броварах, Обухові та Григорівці. Гірше, ніж у нас, у всіх обласних центрах та промислових містах. Подекуди в 5—6 разів.
Рейтинг враховує промислові та автомобільні викиди. Головний показник забруднення, що визначає центральна геофізична обсерваторія МНС України, — індекс забруднення атмосфери (ІЗА).

Як вираховується індекс забруднення? Обчислюється середньодобова сума вмісту п’яти основних домішок, розділена на середньодобову граничну концентрацію цих домішок. Серед них — формальдегід, діоксид азоту, фенол, бензапірен, фтористий водень, оксид вуглецю, двоокис вуглецю, зважені речовини. При розрахунку мається на увазі, що на рівні граничних концентрацій усі шкідливі домішки мають однаково негативний вплив на людину, а при перевищенні концентрації ступінь шкідливості збільшується з різною швидкістю, котра залежить від класу небезпеки цього домішку. Саме цей клас небезпеки враховується при визначенні індексу забруднення. ІЗА має чотири рівні: дуже високий — понад 14,0, високий — від 7,0 до 14,0, підвищений — від 5,0 до 7,0, низький — менше 5,0.

У Чернігові ІЗА становить 3,1. Низький індекс забруднення серед обласних центрів у Івано-Франківську — 3,4; Сімферополі — 3,6; Харкові — 3,6; Тернополі — 3,9; Житомирі — 4,2; Полтаві — 4,4 та Вінниці — 4,5. У Києві ІЗА становить 6,8, Луцьку — 8,6, Миколаєві — 9,2, не кажучи вже про Дніпропетровськ, Донецьк, Одесу тощо. Лідер — Маріуполь (16,5), де працюють два металургійних гіганти, неподалік міста хіміків — Горлівка, Слов’янськ, Рівне, Лисичанськ.

Але забруднене повітря не тільки в містах металургів та хіміків. Ужгород, наприклад, у рейтингу на другому місці. Навантаження на повітря в непромислових центрах зростає здебільшого завдяки зростанню парку автомобілів. До слова, у Чернігові кількість автомобілів за останні роки стрімко зросла і зараз орієнтовно становить 80 тисяч одиниць.

Аркадій СТЕЖЕРИНСЬКИЙ

http://vid.cn.ua/content/view/9635/65/

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини