Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:16:44

На Чернігівщині відбивали напад терористів і знешкодили небезпечну вибухівку. ФОТО

21.10.2013   13:33

Офіцери Генерального штабу ЗС України начальник відділу сполучень та мобілізаційної роботи –

заступник начальника управління організаційно-планового та мобілізаційного-технічної роботи Центрального управління військових сполучень Збройних сил України полковник Ігор Чернишов і начальник відділу мобілізаційного розгортання ЗС України – заступник начальника мобілізаційного управління Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу ЗС України капітан 1 рангу Юрій Мороз взяли участь в Тактико-спеціальних навчаннях, які проходили на базі 8-го Чернігівського військового навчального центру Державної спеціальної служби транспорту. Також на навчаннях були присутні оперативні групи від Мінінфраструктури, Укрзалізниці та Укравтодору.

Перед початком навчань начальник центру полковник Степан Гута особисто провів невеличку екскурсію для офіцерів генштабу та співробітників Укрзалізниці. Гості центру побували в Музеї бойової слави, навчальних класах, спортивному комплексі, гуртожитку для контрактників і казармах для курсантів. Вони на власні очі побачили як проходять заняття з підготовки водолазів у спеціалізованих басейнах, а у навчальному містечку №2 – як відшліфовуються практичні навики курсантів за різними спеціальностями.

Під час навчань військовослужбовці Держспецтрансслужби Міністерства інфраструктури шліфували свою майстерність з організації бойових дій, управління військами та їх всебічного забезпечення.

У ході заходу військовослужбовці нейтралізовували вибухові пристрої, ліквідовували наслідки аварії на залізничній колії, відбивали напад озброєної групи терористів на охорону залізничного мосту через річку Десна. Внаслідок цього з рейок зійшов потяг, є “загиблі” та “поранені”, також надійшло повідомлення про мінування залізничної колії. Військові залізничники виявили себе вправними рятівниками, роззброїли нападників, допомогли “пораненим”, а сапери розмінували залізницю.

Загалом у 8-му навчальному центрі терміном від двох до п’яти місяців готуються декілька сотень курсантів за 20 спеціальностями, 15 з яких є ліцензованими. Це молодші командири, водії, машиністи бульдозерів, екскаваторів, автокранів, радіотелеграфісти, сапери, понтонери, а також гордість навчального центру – водолази.

– Таких спеціалістів готують тільки у нас, – говорить Степан Гута, – і в середньому за рік ми випускаємо до 20 водолазів з повною програмою підготовки.

До речі, підготовка водолаза триває п’ять місяців, впродовж яких він 100 годин тренується під водою у двох басейнах глибиною п’ять та десять метрів як у важкому так і в легкому спорядженні. Щоб стати водолазом потрібно мати міцне здоров’я, високі вольові якості, бути врівноваженим і психологічно стійким.

Вага важкого спорядження складає 90 кілограм, але на глибині вона практично не відчувається і не сковує рухів. Одноразове занурення у важкому спорядженні може тривати не більше години. Курсанти навчаються виконувати різноманітні підводно-технічні роботи, зокрема, будівництво підводних споруд, прокладання трубопроводів і каналів, зварювання під водою, ремонт мостів та багато іншого.

Навчально-матеріальна база навчального центру складається з 57 спеціально обладнаних класів, навчального полігону для відпрацювання практичних навичок та понтонно-мостової бази “Десна”.

А для оптимальної службової діяльності на базі військового центру функціонує гуртожиток для контрактників, в якому мешкають як холостяки, так сімейні військовослужбовці. Умови для проживання тут комфортні. У кімнатах є холодильники, телевізори, мікрохвильові печі. Перший такий гуртожиток обладнали п’ять років тому. Окрім того, у восьмому навчальному центрі нещодавно завершилося переобладнання під житловий будинок на понад 50 квартир колишньої казарми.

За словами Голови Адміністрації Держспецтрансслужби, генерал-лейтенанта Миколи Малькова, військові мають бути готовими до війни та вміти захистити свою державу та громадян, тож саме з цією метою щоосені проходять подібні навчання.

Олександр Парій

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини