Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:40:15

Як поліщуки із прикордонних районів Чернігівщини знаходять роботу в сусідній країні

27.09.2013   07:42Агенцiя

За підрахунками деяких аналітиків, у Республіці Білорусь працює близько 158 тисяч трудових мігрантів з України. Напевно, ця цифра дещо завищена. Чому?

Велика частина Придесення межує з Білоруссю. Але нині не відчувається, щоб із прикордонних сіл місцеве населення масово виїздило на заробітки на Гомельщину. Однієї вересневої неділі на вечірній потяг Чернігів - Гомель, як повідомила заступник начальника станції "Чернігів" Юлія Шелупець, із 264 місць 100 було вільними. Подібне - і в інші вихідні. Отже, великого "виїзного" ажіотажу не спостерігається.

- З нашого району їздить кілька дрібних підприємців у Білорусь по швейні вироби, - повідомив заступник голови Щорської райради Віталій Запорожець. - На базарі потім їх продають. Так само дехто привозить білоруські сметану, ковбаси. Але про будівельні бригади я нічого не чув...

Із прикордонної Хотівлі вирушає на заробіток до сусідньої країни лише один будівельник.

- Років п'ять тому з нашого села виїздило на заробітки до Білорусі четверо-п'ятеро людей, - повідомила голова Кузницької сільської ради Любов Лазаренко. - Але нині ніхто. Дорого і їздити, і потяг незручно ходить...

Про це говорять і в інших селах Городнянського району. З Деревин виїжджає бригада будівельників на велосипедах у сусідні білоруські села, де виконують певні замовлення. А з прикордонного Переписа молодь прямує на будівельні майданчики Києва. Кажуть, що з райцентру Городня в Гомелі працює кілька будівельних бригад.

- Справді, Гомельський будівельний трест №14 нещодавно звертався до нашої служби з проханням знайти їм мулярів, арматурників, - повідомила заступник директора Городнянського районного центру зайнятості Ольга Реуцька. - Такі звернення надходили і в попередні роки.

В обласному центрі зайнятості теж мають щороку по кілька звернень від гомельських будівельних організацій. Вони не випадкові: сусіди знають, що в Чернігові кілька будівельних компаній опинились у критичній ситуації. Близько 1000-1500 мулярів, малярів, бетонників, столярів не мають повної зайнятості. У тяжку фінансову пастку потрапив ВАТ "Домобудівник". Тож чернігівці через простій виробництва, невизначеність змушені їхати до Гомеля і вахтовим методом там працювати на будівельних майданчиках. У Білорусі не приваблюють такими зарплатами, як, скажімо, в Москві. Зате тут є для людей у скрутні дні все-таки вихід: і заробіток, і близько додому. Та й середня зарплата в сусідній країні становить у середньому 450 доларів.

- Ми навіть намагалися взяти обсяг робіт у Гомелі, - розповів генеральний директор дочірнього підприємства "УкрСіверБуд" акціонерного товариства "ДСК" Віктор Вереша (м. Чернігів). - Та, як з'ясувалося, є проблема із переміщенням за кордон будівельної техніки. А орендувати її у Білорусі просто невигідно.

Взагалі, північні райони Чернігівщини - "дачні" місця для гомельців. Традиційно за радянських часів випускники їхали до Гомеля, який був для багатьох сіл навіть ближче від Чернігова. Тож там влаштовувалися на роботу, вчилися. Нині ж, у солідному віці, приїжджають на родинні садиби, до стареньких батьків. Багато хто залишає дітям квартири в Гомелі, а доживати віку приїжджає до рідного місця. Звісно, поінформовані гомельські "дачники" допомагають землякам бодай не влаштовуватися на роботу, то інформацією про вакансії.

- Багато моїх земляків повлаштовувалися на білоруському свинокомплексі у Новій Гуті, - каже мешканець Малого Листвена Ріпкинського району Іван Філіпович. Леонід Багмут із Нових Яриловичів теж підтвердив:

- Навіть недавно з нашого села перебралися туди дві молоді родини. У них там є перспектива: робота, дали квартири.

Зазначимо, відкрите акціонерне товариство "Радгосп-комбінат "Сож" вирощує майже 100 тисяч свиней. Не секрет, це білоруське прикордонне господарство нині дало можливість заробити значній кількості молодих селян із Ріпкинщини.

Чи збільшуватиметься потік трудових мігрантів з Чернігівщини до сусідньої країни?

За статистичними даними, за останні 20 років з Республіки Білорусь у Російську Федерацію виїхало на постійне місце проживання понад 520 тисяч білорусів. Для невеликої країни з 9,46 мільйона населення це відчутно. Тому в Гомелі та Мінську охоче прийматимуть українських трудових мігрантів. Є з цього приводу навіть прийнята програма. Вона, мабуть, буде успішно реалізовуватись, якщо й надалі в Україні молодь не матиме перспективи знайти належне робоче місце.

Сергій Павленко, "Голос України"

http://golosukraine.com/publication/suspilstvo/parent/16599-yak-polishuki-iz-prikordonnih-rajoniv-chernigivshi/
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини