Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:21:51

У Корюківці делегації Житомирщини, Полтавщини, Сумщини та Чернігівщини звернулися до громадськості та органів влади областей України

23.09.2013   10:48Агенцiя

20 вересня у місті Корюківка Чернігівської області проведено захід «Вшанування пам’яті жертв цивільного населення, вбитого під час нацистських каральних акцій знищення населених пунктів України: Житомирщина, Полтавщина, Сумщина, Чернігівщина» в рамках Всеукраїнської естафети пам’яті «Слава визволителям України».

У ньому взяли участь делегації Житомирської, Полтавської, Сумської, Чернігівської областей, Корюківського району та відродженого міста Корюківка, Українського інституту національної пам’яті.

Під час відкриття круглого столу  «Корюківська трагедія – національний символ скорботи за знищеними нацистами жителями населених пунктів України» Юрій МУЗИКА, керівник делегації Чернігівської області, в.о. заступника голови Чернігівської облдержадміністрації, відмітив, що ще у 1986 році український історик у діаспорі Володимир КОСИК, працюючи професором Сорбонського університету у Парижі, з гіркотою поставив важливе й болюче питання у монографії «Україна і Німеччина у Другій світовій війні»: «У світі знають долю чеського села Лідіце і французького села Орудар-сюр Глан. Німці спалили ці села разом із сотнями мешканців. Але хто у світі знає, що на Україні було 250 таких сіл?»

Керівник делегації Чернігівщини зауважив, що, на жаль, реалії були ще страшнішими, ніж вважав автор…

Так склалося, що свого часу не була віддана належна данина пам’яті  жертвам Корюківської трагедії, про неї пам’ятали лише на місцевому рівні. Така історична несправедливість була виправлена лише два роки тому. У 2011 році Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ підписав Указ «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії».

Відповідно до цього Указу з метою вшанування пам’яті знищеного нацистськими окупантами у березні 1943 року містечка Корюківка разом із мирними жителями, виховання в українському суспільстві шанобливого ставлення до подвигу й жертовності попередніх поколінь постане Меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами.

Юрій МУЗИКА підкреслив, що завдяки Указу Президента України Меморіал має стати символом пам’яті не лише майже 7-ми тисяч невинно загублених корюківчан, а й всіх знищених нацистськими карателями населених пунктів в Україні, де жертвами стали десятки тисяч дітей, жінок, чоловіків, людей похилого віку.

Він наголосив на важливості створення спільними зусиллями Всеукраїнського пантеону спалених сіл та селищ України Меморіалу у Корюківці, в якому будуть зібрані документи, свідчення, світлини та інші матеріали про вчинені окупантами звірства, представлені результати наукових досліджень про ті страшні події.

Олександр ДОВГАЛЬ, голова Корюківської райдержадміністрації, нагадав, що ще в середині 1980-х років свідки трагедії, місцева громада за підтримки української громадськості заручилися підтримкою республіканської влади створити Меморіал жертвам спалених сіл України. Проте, нічого не вийшло. Тільки зараз завдяки Президенту України є реальна можливість гідно вшанувати десятки тисяч невинно убієнних у сотнях сіл і містечок країни.

Ростислав ПИЛЯВЕЦЬ, провідний науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук, доцент, та Сергій БУТКО, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, поінформували про масштаби знищення нацистськими окупантами населених пунктів України і критерії визначення цього виду злочину проти цивільного населення. За підрахунками Українського інституту національної пам’яті за період із 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року, нацистськими карателями та військами Вермахту свідомо було знищено понад 670 населених пунктів із 50828 особами цивільним населенням в 16-ти областях країни та Автономній республіці Крим. Так, у Житомирській області знищено 121 населений пункт, вбито 7389 осіб цивільного населення; Київській області – 48, вбито 2704 осіб цивільного населення; Полтавській – 6, вбито 798 осіб цивільного населення; Сумській – 65, вбито 4532 осіб цивільного населення; Чернігівській – 63, вбито 17642 осіб цивільного населення. Проте, це ще неповні дані.

Діна Степанівна КОРНІЄВСЬКА, свідок Корюківської трагедії, Людмила БАБИЧ, начальник відділу культури і туризму Корюківської райдержадміністрації, Оксана ТОЛКАЧОВА, науковий співробітник Корюківського історичного музею, розповіли про причини та обставини знищення 1–2, 9 березня 1943 року містечка Корюківка разом із 7 тисячами її мешканців. Вони також поділилися досвідом реалізації політики вшанування пам’яті жертв нацистського злочину, яку Корюківська районна й міська громада проводить у тісній співпраці з Чернігівською облдержадміністрацією, Українським інститутом національної пам’яті, дослідниками, громадськими організаціями, музеями, журналістами та кінодокументалістами України.

Валерій ПАРХОМЕНКО, керівник Полтавської делегації, заступник голови – керівник апарату Полтавської облдержадміністрації, Віктор ЗАБІЯКА, керівник Сумської делегації, керівник апарату Конотопської райдержадміністрації, Майя ЛУТАЙ, член Житомирської делегації, доцент Житомирського державного університету ім. Івана Франка, кандидат історичних наук, ознайомили учасників із Чернігівщини з подібними трагедіями в їхніх областях.

Разом із Сергієм ПАВЛЕНКОМ, власним кореспондентом газети «Голос України» у Чернігівській області, дослідником Корюківської трагедії, Заслуженим журналістом України, Ніною ЗУБОК, головою Чернігівського обласного відділення Української спілки в’язнів – жертв нацизму, Юрієм Соколовим, депутатом Новозаводської районної ради у місті Чернігів, правником-аналітиком Асоціації правників України, учасники круглого столу вирішили прийняти звернення до громадськості, науковців та органів влади областей України щодо надання матеріалів про всі спалені карателями села разом із їхніми мешканцями для Всеукраїнського пантеону спалених сіл та селищ України Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, який створюється у місті Корюківка Чернігівської області.

Звернення підписали уповноважені представники: від делегації Житомирської області – заступник начальника управління комунікацій з громадськістю – начальник відділу департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Житомирської облдержадміністрації Л. Л. БОНДАРЧУК; від делегації Полтавської області – заступник голови – керівник апарату Полтавської облдержадміністрації В. О. ПАРХОМЕНКО; від делегації Сумської області – керівник апарату Конотопської райдержадміністрації В. О. ЗАБІЯКА; від делегації Чернігівської області – в.о. заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Ю.В. МУЗИКА; від Корюківщини: голова Корюківської райдержадміністрації О.В. ДОВГАЛЬ; Корюківський міський голова І.В. МАТЮХА; від свідків Корюківської трагедії – Д. С. КОРНІЄВСЬКА; директор Комунального закладу «Музейно-меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами» Чернігівської обласної ради В.Д. ХРОЛЕНКО; від Українського інституту національної пам’яті – провідний науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Р.І. ПИЛЯВЕЦЬ, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті С.В. БУТКО.

Члени делегацій відвідали місце майбутнього Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, в урочищі Гай на околиці міста та ознайомилися з планами його створення, вшанували пам’ять покладанням квітів до могил 231 перепохованих жертв Корюківської трагедії 1943 року.

У центрі міста біля Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківщини, де 1 березня 1943 року у помешканні ресторану нацистські карателі розстріляли 500 жителів, а будинок наступного дня спалили, проведено меморіальний мітинг.

Делегації областей урочисто передали землю з могил, освячених кров’ю невинно убієнних жертв спалених сіл, для Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України. Олексію БАКУТІ, директору Корюківського історичного музею, вручили для зберігання та передачі до Меморіалу торбинки з землею: від Житомирщини – Герман БОБИЛЬОВ, член делегації, учасник бойових дій, інвалід 1-ї групи, полковник у відставці, голова Богунської районної організації ветеранів у місті Житомир; від Сумщини – Віктор ЗАБІЯКА, керівник делегації; від Полтавщини – Валерій ПАРХОМЕНКО, керівник делегації.

Члени делегацій Житомирщини, Полтавщини, Сумщини, Чернігівщини та представники громадськості Корюківщини вшанували  пам’ять жертв злочинів проти  людяності покладанням квітів до Меморіалу.

 

Олександр МАЙШЕВ, член Національної спілки журналістів України


Додаток:

 

ЗВЕРНЕННЯ

громадськості, науковцям та органам  влади областей України щодо надання  матеріалів про всі спалені карателями села разом із їхніми мешканцями для  створення експозиції Меморіального  комплексу пам’яті жителів населених  пунктів України, знищених фашистськими окупантами, у місті Корюківка Чернігівської області

Друга світова війна  належить до найтрагічніших подій в  історії людства, що мала характер глобальної гуманітарної катастрофи. За своїми руйнівними наслідками, втратами воюючих сторін і жертвами серед цивільного населення вона не має аналогів у світовій історії. Головною причиною небачених до цього масштабів жертв серед цивільного населення стали не так звані супутні втрати воюючих сторін під час бойових дій та інші небажані наслідки війни, а результати цілеспрямованої нацистської окупаційної політики щодо населення окупованих країн, особливо тих територій і населених пунктів, де завойовникам чинився опір.

В Україні, де в 1939–1945 роках загинуло 4,5 млн. тільки мирних людей, у політиці нацизму періоду Другої світової війни окремим видом злочинів проти цивільного населення цілком необхідно виділити знищення населених пунктів разом із його мешканцями. За підрахунками Українського інституту національної пам’яті, карателі свідомо спалили разом із їхніми мешканцями понад 670 сіл і селищ нашої країни, в яких більше половини або двох третин хат і споруд зруйновано, вбито дітей, жінок та осіб похилого віку. Тільки на Житомирщині знищено 121 населений пункт, на Київщині – 48, Полтавщині – 6, Сумщині – 65 і Чернігівщині – 63. А це, як твердять дослідники, неповні дані…

Таку ж тактику окупанти застосовували  в Білорусі та Росії. Наприклад, у  Білорусі спалено кілька сот сіл, пам’ять про які увічнено створенням у 1969 р. Меморіального комплексу «Хатинь», а в музейній експозиції та спорудах Хацунського меморіалу Брянської області Російської Федерації, створеного у 2011 р., згадано кілька сотень знищених населених пунктів Брянщини.

Каральна акція у березні 1943 р. проти цивільного населення Корюківки  Чернігівської області, внаслідок якої було знищено близько 7 тисяч мешканців і повністю спалено місто, стала найбільшим з нацистських злочинів в історії Другої світової війни в Європі.

Для вшанування пам’яті жертв трагедії 22 вересня 2011 р. Президент України підписав Указ «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії».

На виконання цього Указу  створено «Музейно-меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів  України, знищених фашистськими окупантами», який стане національним символом скорботи та пам’яті не лише про Корюківську трагедію, а й про сотні українських сіл, спалених у роки окупації. Передбачено створення музейної експозиції – Всеукраїнського пантеону спалених сіл та селищ України.

Ми сьогодні передали землю з  могил, освячених кров’ю невинного убієнних, зі спалених сіл Житомирської, Полтавської, Сумської областей для майбутнього Меморіалу у Корюківці. Пропонуємо всім областям нашої країни наслідувати наш приклад.

Ми, уповноважені представники делегацій Житомирської, Київської, Полтавської, Сумської і Чернігівської областей, громади Корюківського району, свідків трагедії 1943 р. знищеного і потім відродженого міста Корюківка та Українського інституту національної пам’яті, за підсумками проведення «круглого столу» на тему «Корюківська трагедія – національний символ скорботи за знищеними нацистами жителями населених пунктів України»

Закликаємо громадськість, науковців та органи державної влади  всіх регіонів України взяти участь у створенні музейної експозиції – Всеукраїнського пантеону спалених сіл та селищ України Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, у місті Корюківка. Просимо громадськість, органи державної влади, науковців та краєзнавців, співробітників музеїв й архівів надсилати документи, світлини, розповіді свідків трагедій, інформації та результати досліджень про злочини знищення сіл і селищ разом із цивільним населенням.

Ми глибоко переконані, що конкретне знання про ці страшні  злочини проти людяності, послідовна і цілеспрямована державна політика вшанування їх жертв стане важливою засадою створення безумовного засудження можливості їх здійснення в майбутньому потенційними організаторами і виконавцями. Наступні покоління слід виховувати у неприйнятті будь-яких злочинів проти людяності, органічного відторгнення будь-якої злочинної ідеології та політики, зокрема нацизму і фашизму. 

З повагою

Від делегації Житомирської області
заступник начальника управління комунікацій з громадськістю – начальник відділу департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Житомирської обласної державної адміністрації Л. Л. Бондарчук

Від делегації Полтавської області
заступник голови – керівник апарату Полтавської обласної державної адміністрації В. О. Пархоменко

Від делегації Сумської області
керівник апарату Конотопської районної державної адміністрації В. О. Забіяка

Від делегації Чернігівської області 
в.о. заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації Ю.В. Музика

Голова Корюківської районної державної адміністрації О.В. Довгаль

Корюківський міський голова І.В. Матюха

Від свідків Корюківської трагедії
Д. С. Корнієвська
Директор Комунального закладу  «Музейно-меморіальний комплекс пам’яті  жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами» Чернігівської обласної ради В.Д. Хроленко

 
Від Українського інституту національної пам’яті
провідний науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Р.І. Пилявець
науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті С.В. Бутко

 

Місто Корюківка Чернігівської  області
20 вересня 2013 року

 

         

 
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини