Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:13:58

На Чернігівщині хворі проходять реабілітацію творчістю

28.08.2013   12:25Агенцiя

Довести, що медики можуть не тільки лікувати, а і творчо працювати, прищеплювати своїм пацієнтам почуття прекрасного та створювати умови для самовираження – така мета десятого, ювілейного, конкурсу-виставки, що відбувся напередодні Дня Незалежності у Чернігівській обласній психоневрологічній лікарні.

Конкурс проходив в рамкам всеукраїнського проекту “Мистецтво, що об’єднує всіх”.

Вже десять років поспіль у переддень святкування Дня Незалежності України колектив лікарні відкриває виставку-конкурс плодів, квітів, поробок з дерева, паперу, тіста, інших матеріалів, які начебто зовсім не годяться для творчості. На виставці представляють різноманітні народні страви та напої, виготовлені за давніми українськими рецептами – узвари із сушини, свіжих ягід, меду, а ще медовуху та запашний самогон. Втім, це не головне. Адже такими виставками медики руйнують міфи про те, що для успішного лікування пацієнтам потрібні лише лікарські препарати.

– Хворі долучаються до участі у цих виставках. Таким чином вони проявляють свою особистість, творчі здібності. Люди відчувають задоволення та визнання своє праці. А це дуже важливий момент у плані реабілітації пацієнтів – психічно хворих та тих, котрі мають неврологічні розлади, – розповів заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Пулін. – Територія обласної психоневрологічної лікарні, наче створена для проведення таких виставок.

– Ми, чи не єдиний медичний заклад Чернігівщини, який проводить виставки такого масштабу, – стверджує головний лікар Володимир Ященко. – У нас є бажання і перспективи робити це і надалі. Творчою реабілітацією хворих ми займаємося не лише раз на рік, а протягом всього року. Наприклад, ландшафтний дизайн не залежить від пори року. Наша конкурсна комісія чотири рази на рік підбиває підсумки того, як виглядає закріплена за відділеннями територія. Ми ні в чому не обмежуємо наших лікарів і пацієнтів та вітаємо їхнє бажання творчо розвиватися та розкривати свій потенціал.

На виставці було на що подивитися – персонажі українського фольклору, виготовлені із різноманітних матеріалів, елементи ландшафтного дизайну, вироби з глини, дерева, предмети домашнього вжитку, інтер’єри сільських хатинок, вишиті рушники та ікони. Ось, наприклад пацієнтці одного з відділень процес вишивання рушників та постільної білизни допомогли відчути радість життя. “Якщо щось робиш своїми руками, то це заспокоює. Це моя улюблена справа, і за своє життя я зробила більше 300 виробів!”, –розповіла вона.

Численних відвідувачів виставки, серед яких були і керівники обласних лікарняно-профілактичних закладів, а також представники медичної спільноти із Гомеля, зацікавили практично всі експозиції, створені із великим душевним теплом та натхненням.

Членам журі було доволі складно визначити переможців. Втім, конкурсна комісія все ж таки визначила переможців: у номінації “Краща територія” перше місце посів колектив відділення №19, друге – відділення №15, третє отримали медики та пацієнти п’ятого відділення. У номінації “Краща виставкова експозиція” перемогло відділення №15, друге місце дісталося відділенню №19, а відділення №8 – посіло третє місце. Переможців виставки-конкурсу було нагороджено призами та цінними подарунками. До речі, від профспілкового комітету медичних працівників області лікарня отримала електронне обладнання для конференц-зали.

Прес-служба МОЗ України

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.