Відкриття загальноміського фестивалю “Сорока УХ”. ВІДЕО. ФОТО
На першому гастрономічно-мистецькому фестивалі “40 ух”, що пройшов на День Незалежності у Чернігові, городяни і гості міста з’їли 1000 літрів свіжозвареної рибної юшки.
Про це кореспондентові Укрінформу повідомила радник Чернігівського міського голови Ірина Синельник.
“Учасники фестивалю наварили тисячу літрів юшки і всю з’їли”, – сказала Синельник.
Готували юшку у великих казанах козаки, кухарі кафе і ресторанів, працівники Чернігіврибохорони. Потім вони розливали її в одноразовий посуд і безкоштовно частували всіх охочих.
Варили ці рибні супи по-різному: на курячому бульйоні (монастирська уха), з лосося (уха староруська) і, звичайно, зі свіжої місцевої риби – сома, судака, язя. Найбільший досвід у приготуванні юшки продемонстрував слюсар Чернігіврибоохорони з 36-річним стажем роботи в цій організації Микола Манойло. Його юшку всі, хто куштував інші, визнали найсмачнішою. Двічі за часів свого президентства пригощався нею й Леонід Кучма.
З кореспондентом агентства пан Микола поділився рецептом, до якого дійшов сам за багато років: “Наливаємо в казан воду, кладемо туди моркву, багато цибулі, духмяний і чорний перець горошком і варимо все це десь півгодини. Після того виймаємо овочі й закладаємо рибу. Коли вона майже готова, додаємо сіль, зелень, обов’язково трохи часнику, зелень укропу, петрушки, зелену цибулю, трішки цукру і 100-150 грамів горілки (на 30-літровий казан). Горілка знищує різні неприємні запахи – сирої риби, річки, болота”, – розповів кухар.
Уміють в рибоохороні і смажити рибу. Пан Микола перед тим заливає її філе на годину-півтори пивом і приправляє соком лимона. Каже, що після такої витримки у риби особливий смак і відсутні сторонні запахи. На фестивалі “40 ух” переконатися в цьому змогли всі, хто завітав у намет рибоохоронців. На відведеній їм території вони також розгорнули виставку недозволених і вилучених знарядь вилову риби. Проте особливого інтересу цього дня вона вочевидь не викликала.
Культурну частину фестивалю забезпечила тематична програма Чернігівського народного хору обласного філармонійного центру. Артисти співали, читали, розповідали й показували все, що змогли знайти у скарбниці народній творчості про риболовлю, рибу та рибну юшку.
Фоторепортажі про виставку квітів "Щастя краси", мистецьке свято "Поліське коло", офіційні урочистості та урочистості за участі опозиції можна переглянути за посиланнями:
Чернігівська громадськість відзначає 22-у річницю незалежності України. ФОТОрепортаж
VIII Міжнародний фольклорний фестиваль національних культур “Поліське коло”. ФОТОрепортаж
Останні новини Чернігівщини
Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41
На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.
Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29
Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.
Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25
Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.
Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56
Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.
Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43
У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.