Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:03:29

Прокурор добився в суді рішення на користь пенсіонерки, яка необачно замовила пластикові вікна

19.07.2013   14:08Агенцiя

Пенсіонерка з Чернігова, піддавшись рекламі та шарму продавців, більш ніж півроку тому замовила пластикові вікна.

Семи з лишнім тисяч гривень, необхідних для такої покупки, в неї не було, тому вона погодилась на люб’язно запропонований у місці замовлення вікон банківський кредит.

Повернувшись додому і перечитавши папери, жінка зрозуміла, що пристала на пропозицію, яка для неї важка й непотрібна. Від тих пір вона намагається розірвати підписані угоди. Тим часом банк, який вже перерахував кошти на рахунок підприємця, що мав виготовляти і встановлювати вікна, вимагає від клієнтки сплати щомісячних внесків для погашення кредиту та відсотків. Разом з тим, вікон підприємець так і не встановив.

Спочатку пенсіонерка писала підприємцю і банку листи, потім позивалася до суду проти банку - все безрезультатно. Вважаючи свої права порушеними, вона звернулась зі скаргою до прокуратури.

Ситуацію коментує прокурор відділу представництва інтересів громадян та держави в судах Вікторія Лавриненко:

- З правової точки зору, ця жінка мала підстави для претензій не до банку, а до підрядника. За договором, він повинен був виконати роботи протягом 30 днів. Частиною 2 статті 849 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її у строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків. А цей підприємець, одержавши оплату, і не виконав робіт, і не повернув грошей. Виходом для замовниці було звернення за відповідним рішенням до суду.

У даному випадку громадянка через похилий вік і юридичну необізнаність належить до осіб, які мають право на те, щоб у суді їх порушені або оспорювані права захищав не адвокат, а прокурор. Право на такий вид захисту мають усі, хто не може здійснити в суді свої процесуальні повноваження через фізичний стан, недосягнення повноліття, похилий вік, недієздатність або обмежену дієздатність.

Цивільний позов про розірвання договору та повернення сплачених коштів, підтриманий прокурором, у суді було днями задоволено. Разом з тим, навіть погасивши основну суму кредиту, пенсіонерці доведеться самостійно розраховуватися з банком по відсотках.

- Тому хочеться порадити всім, - додала прокурор, – будьте уважними і обережними при укладенні будь-яких договорів. Не підписуйте їх зопалу. Краще відкладіть остаточне рішення і обміркуйте в спокійній обстановці всі “за” і “проти”.

Прес-служба прокуратури м.Чернігова

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини