Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:45:04

Не попадіться на вудку телефонних шахраїв

13.05.2013   15:52Агенцiя

Доводилося чути у велелюдних місцях історію, як серед ночі батькам подзвонили начебто з міліції й повідомили, що їх син втрапив у халепу і йому загрожує серйозне покарання. Але...

Але... за певну суму питання можна вирішити. Та батьки не розгубилися і передзвонили у райвідділ, де з'ясували, що нікого там не затримували, а їх довірливістю намагалися скористатися шахраї.

Оперативні зведення свідчать, що, незважаючи на попередження міліції, громадяни продовжують припускатися фатальних помилок і віддають гроші пройдисвітам.

Про такі випадки телефонного шахрайства в області міліція через мас-медіа регулярно повідомляє та попереджає громадян, а застережні матеріали на цю тему неодноразово виходили в кожній з районних газет Чернігівщини та інших ЗМІ. Та громадяни все одно потрапляють на гачок шахраїв.

 У зв'язку з цим - кілька корисних порад для громадян як не стати жертвою «телефонних шахраїв»:

- по-перше, спробуйте негайно перевірити отриману інформацію. Передзвоніть тому, хто «потребує негайної допомоги» або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити чи спростувати сказане;

- по-друге, запитайте невідомого про щось особисте, наприклад, в яке місто він телефонує, чи як звати того, хто «потребує допомоги», скільки йому років тощо. Швидше за все, аферисти працюють навмання і так швидко не зорієнтуються. Просто кладуть слухавку.

Якщо скажуть, що телефонують з міліції - передзвоніть у вказаний відділок і перевірте інформацію. Так само і з лікарнями чи іншими закладами. Це займе лічені хвилини, але збереже ваші кошти і нерви.

Як правило, такі телефонні шахраї «працюють» серед ночі, коли важко зорієнтуватися та логічно мислити, тим більше, отримавши таку негативну інформацію. І все-таки - спробуйте заспокоїтися, зосередитися і діяти виважено.

Так, до 60-річного жителя Прилуцького району зателефонував невідомий і представився його сином. Жахливі поміхи не давали можливості добре ідентифікувати голос, але батькове серце зойкнуло, коли голос у слухавці розповів, що його затримали за бійку працівники міліції і треба 10 тисяч гривень аби його не посадили до в'язниці. Після цього зателефонував ще раз і вказав місце, де треба водієві легковика передати гроші.

Наляканий батько, почувши невтішну новину про сина, зібрав гроші і почав слухняно виконувати поради «благодійника», навіть не подумавши перевірити інформацію, не передзвонив синові. У зазначеному місці батько передав незнайомцю на легковику пакунок із грошима, надвечір син сам обізвався живий і здоровий. З'ясувалося, що він був на риболовлі і ніяких проблем із законом не мав. Тільки тоді батько зрозумів, якої помилки припустився. Більше того, в міліцію чоловік звернувся чомусь лише наступного дня.

Якщо Ви або ваші знайомі все ж потрапили в подібну ситуацію, і незнайомі люди, представляючись міліціонерами, вимагають у вас гроші за вирішення якихось питань, негайно телефонуйте в міліцію. Цим ви або убезпечите себе від шахраїв, або, в разі підтвердження інформації, що особи дійсно є працівниками міліції, допоможете очистити ряди правоохоронців від випадкових людей. Телефон міліції - 102.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини