Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:30:12

Інформаційний дайджест від податкової

15.04.2013   15:53

У цьому випуску можна дізнатися як заповнювати книгу доходів, сколи останній день сплати податків на нерухомість, чи потрібно сплачувати податок зі страховки

Податкова служба розвиває партнерство з платниками та протидіє корупційним проявам

Протидія корупції у податковій службі та ліквідація перешкод, що перешкоджають займатися підприємницькою діяльністю – одні зі складових нової взаємодії відомства з бізнесом.

Стосовно спільної роботи та вирішення проблемних питань податкова постійно проводить консультації із суб’єктами господарювання. За І квартал поточного року у м. Чернігові було організовано 3 семінари з платниками податків.

Завдяки впровадженню нових підходів у взаємодії, значно знижена частка прямого спілкування податкових працівників із суб’єктами підприємництва, вдосконалені методи боротьби з бюрократією і профілактики корупції за всіма напрямками діяльності відомства, зокрема, у контрольно-перевірочній роботі.

Для боротьби із негативними проявами податкова має власні методи та сервіси. Наприклад, для того, аби представники підприємництва почували себе впевненими та захищеними у нестандартних ситуаціях, діє інтерактивна “гаряча лінія” – “Пульс” (тел.: (044) 284-00-07), яка передбачає зворотній зв’язок. Вона допомагає оперативно розв’язати суперечливі питання у сфері оподаткування та митної справи, а також поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність співробітників податкової та митної служб.

Якісна і ефективна комунікація із платниками податків поряд із забезпеченням високоякісного сервісу продовжують залишатися серед пріоритетних.

Термін зберігання електронних квитанцій – 3 роки

Платники податків, які звітують до податкової в електронному вигляді, повинні подати декларацію не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає граничний термін подання звітності.

Нагадуємо, що податкова звітність приймається з 8.30 до 17.30 щоденно, крім вихідних, святкових і неробочих днів. При цьому, в останній день граничного строку подання податкової звітності в електронній формі звітність приймається до останньої години. Тобто, до 24.00 дня, у якому спливає такий граничний строк.

У разі отримання звітності в електронному вигляді платнику надсилається дві квитанції.

Перша квитанція є підтвердженням того, що податкові документи передано. Ця квитанція надсилається на ту електронну адресу, з якої надійшла звітність від платника. Другий примірник першої квитанції в електронному вигляді зберігається в органі ДПС.

Водночас, якщо перша квитанція не надійшла на електронну адресу платника, то податковий документ вважається неодержаним.

Друга квитанція є підтвердженням прийняття документів платника до бази даних ДПС в електронному вигляді у текстовому форматі. У ній зазначаються:

– реквізити прийнятого документа в електронній формі;
– відповідність звітності затвердженому формату (стандарту) електронного документа;
– результати перевірки електронного цифрового підпису (ЕЦП);
– інформація про платника податків;
– дата та час приймання, реєстраційний номер;
– податковий період, за який подається звітність та дані про відправника квитанції.

На цю квитанцію накладається ЕЦП органу ДПС, здійснюється її шифрування та надсилання платнику засобами телекомунікаційного зв’язку. Другий примірник такої квитанції також зберігається в електронному вигляді в органі ДПС.

Звертаємо вашу увагу на те, що отримані платником електронні квитанції повинні зберігатися протягом 1095 днів з дня подання податкової звітності.

Порядок подання податкової звітності в електронному вигляді регламентований Інструкцією з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженою Наказом ДПА України від 10.04.2008 №233.

Підприємець може відшкодовувати витрати на відрядження найманому працівнику

Якщо фізична особа – підприємець відряджає найманого працівника для виконання роботи, пов’язаної з господарською діяльністю, такий підриємець може відшкодовувати витрати на відрядження найманому працівнику.

Водночас, працівники мають право на відшкодування витрат та отримання інших компенсацій у зв’язку із службовим відрядженням. Це передбачено ст.121 Кодексу законів про працю України.

Після повернення з відрядження працівник зобов’язаний надати звіт про витрачені грошові кошти, у тому числі і особисті кошти, які він витратив на службове відрядження, пов’язане саме з господарською діяльністю підприємця, а не за власними потребами працівника.

Умовою відшкодування витрат на відрядження є наявність оригіналу документів, що підтверджують вартість таких витрат, у т.ч. квитки, квитанції, чеки, розрахунки тощо.

Витрати, що не підтверджені документально, або зовсім не підлягають відшкодуванню і включенню до витрат підприємця, можуть бути відшкодовані працівнику за рахунок коштів підприємця з подальшими податковими наслідками. Тобто, такі витрати є додатковими благами відрядженого працівника та підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб згідно з пп. “г” пп.164.2.17 п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України.

Надання коштів на відрядження врегульовано пп.140.1.7 п.140.1 ст.140 ПКУ та наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 № 59 “Про затвердження Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон” (із змінами і доповненнями).

19 квітня закінчується строк сплати авансових внесків платниками єдиного податку І та ІІ груп за квітень 2013 року

Авансові внески для фізичних осіб–підприємців – платників єдиного податку першої і другої груп нараховуються органами державної податкової служби. Підставою для нарахування авансових внесків є заява платника щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заява щодо періоду щорічної відпустки та/або заява щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Тобто, строк сплати авансових внесків з єдиного податку такими платниками за квітень 2013 року закінчується 19 квітня.

Нагадуємо, якщо останній день сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, то Податковим кодексом України не передбачено перенесення термінів сплати.

Сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси платника.

Водночас, платники єдиного податку зазначених груп можуть сплатити єдиний податок авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Оподаткування доходів від продажу власної сільгосппродукції

Доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку. Власна сільгосппродукція, це та, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках для ведення:

  • садівництва або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) або для індивідуального дачного будівництва;
  • особистого селянського господарства або земельні частки (паї), виділені у натурі, сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.

Водночас, якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, доход від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Оподаткування доходів, отриманих від продажу власної сільгосппродукції визначено підпунктом 165.1.24 п.165.1 ст.165 Податкового Кодексу України.

Порядок заповнення Книги обліку доходів і витрат фізичними особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність

Фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, ведуть облік своєї діяльності шляхом заповнення Книги обліку доходів і витрат.

Заповнення Книги здійснюється у наступному порядку:

  • У графі 1 вказується дата заповнення.
  • У графах 2 та 11 відображається сума нереалізованих товарних запасів, сировини, матеріалів тощо на початок та на кінець звітного податкового періоду (року), яка виводиться у грошовій формі, виходячи із ціни їх придбання.
  • У графі 3 щоденно відображається фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал або рік. У разі реєстрації нової Книги протягом звітного року записи у ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня Книга залишається у самозайнятої особи.
  • До графи 4 вносяться реквізити документа, який підтверджує витрати, пов’язані з придбанням товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ), виконанням робіт та наданням послуг (номер, дата і назва документа). Документами, які підтверджують витрати, можуть бути, зокрема, товарно-транспортна та/або податкова накладна, платіжне доручення, фіскальний чек, акт закупки (виконаних робіт, наданих послуг) та інші розрахункові документи.
  • У графі 5 вказується загальна вартість придбаних ТМЦ.
  • У графі 6 відображається сума витрат, яка безпосередньо пов’язана з отриманням доходу.
  • Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, графи 7 та 8 не заповнюють.
  • У графі 9 відображаються витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату, понесені у звітному місяці.
  • У графі 10 вноситься сума фактично понесених інших витрат, безпосередньо пов’язаних з одержанням доходу, які не зазначені у графах 6 та 9, включаючи вартість оплачених виконаних робіт та наданих послуг.
  • Графа 12 розраховується як різниця між доходом від здійснення діяльності та документально підтвердженими витратами, пов’язаними із отриманням доходу шомісячно.

Нагадуємо, що порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка проводить незалежну професійну діяльність, визначений ст. 178 розділу IV Податкового кодексу України.

Сума матеріальних збитків, відшкодована громадянину за пошкоджений автомобіль, обкладається податком на доходи

Якщо підприємство добровільно відшкодовує фізичній особі матеріальні збитки за пошкоджений автомобіль, така сума відшкодування підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

У цьому випадку таке підприємство виступає податковим агентом, утримує податок із суми такого доходу. Податок на доходи фізичних осіб утримується за ставкою 15 (17)% залежно від суми нарахованого (виплаченого) доходу. Якщо оподатковуваний дохід платника податку у календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2013 р. – 11470 грн.), до суми перевищення застосовується ставка 17 відсотків.

Таким чином, суми матеріальних збитків, які суб’єкт господарювання добровільно відшкодовує громадянину внаслідок заподіяння шкоди його майну, обкладаються податком на доходи фізичних осіб.

Водночас, це не стосується випадків, коли за рішенням суду суми компенсації спрямовуються на відшкодування збитків, завданих фізичній особі внаслідок заподіяної їй матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров’ю (абз. “а” п.п. 164.2.14 п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України).

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини