Скільки нітратів може бути на вашому столі?
Всі овочі і фрукти та ягоди мають певну кількість нітратів. Коли їх вміст перевищує визначену кількість, це може становити небезпеку для організму людини.

За словами виконуючої обов’язки начальника науково-випробувальної лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини державного підприємства “Чернігівстандартметрологія” Світлани Тройно, кожен вид продуктів має свою допустиму норму. І про це ми усі повинні знати.
Про ранні овочі
– У магазинах уже багато свіжої городини, вирощеної в теплицях. Назвіть, будь ласка, норми допустимого вмісту нітратів.
– Зокрема для огірків з тепличного ґрунту гранична норма має бути до 300 міліграмів на кілограм ваги. А для відкритого ґрунту, тобто вирощених на городі – до 150 мг/кг. Для цибулі ріпчастої – до 80 мг/кг, а для цибулі зеленої вирощеної в теплиці – до 800 мг/кг, а для вирощеної на городі – до 600 мг/кг.
А ось капуста білокачанна рання (вирощена до 1 вересня) – повинна мати нітратів до 900 міліграмів на 1 кг ваги, а пізня -500 мг/кг.
Перець солодкий – до 200 мг/ кг, помідори – 150 мг/кг, огірки – 150 мг/кг, морква рання – 400 мг/кг, а пізня – 250 мг/кг.
Звична для нашого столу картопля має граничний рівень нітратів у 250 мг/кг, кабачки 400 мг/кг, буряк – 1400 мг/кг.
Кавун – велика ягода
– Упродовж майже цілого року у великих супермаркетах можна зустріти навіть кавуни та дині. Баштанними ласують звичайно не всі. Які нормативи по вмісту нітратів для них і для яблук?
– Ті, хто любить поласувати кавунами та динями, повинні знати, що граничний вміст нітратів не може перевищувати у кавуна 60 мг/кг, а в динях – 90 мг/кг. Для яблук також є свої норми – до 60 мг/кг.
У будь-якому магазині і на базарі у продавця, який торгує городиною та фруктами, має бути інформація і про вміст нітратів. Інакше вони не повинні потрапляти до магазину.
Лабораторія визначає фальсифікати
– Чи проводить лабораторія державного підприємства “Чернігівстандартметрологія” дослідження на вміст нітратів партій продукції?
– Так і не тільки нітратів. У теплицях можуть використовуватися ґрунти з підвищеним рівнем радіації. Її і накопичують овочі навіть за короткий період дозрівання. Наша лабораторія визначає вміст стронцію і цезію у харчових продуктах.
– А фальсифіковані продукти ви визначаєте?
-Так, звичайно. Крім багатьох видів продуктів, можемо, наприклад визначити якість і фальсифікацію меду.
– Молочні продукти досліджуються на справжність або фальсифікат у лабораторії?
-Звичайно. Наприклад, ми визначаємо% (відсоток) вмісту жиру в молочних продуктах. Або, наприклад, можемо визначити чи є немолочний жир у вершковому маслі чи у сирі.
А загалом з молочними продуктами ми проводимо до 25 різних досліджень, в основному для підприємств і підприємців.
Право на інформацію
Конституція України – наш вищий закон у статті 50 гарантує: “Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена”.
Останні новини Чернігівщини

Міжнародне лідерство для підлітків: Klitschko Foundation запрошує взяти участь в проєкті Interexchange Academy 11:35
Klitschko Foundation спільно з Фондом Німецького футбольного союзу DFB-Stiftung Egidius Braun знову втілять семиденний інтенсив для української та німецької молоді Interexchange Academy 2025.

«Армія відновлення» Чернігівщини: – понад 9 тис. направлень 11:30
Служба зайнятості продовжує залучати мешканців територіальних громад області до лав «Армії відновлення».
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26
Протягом минулої доби зареєстровано 8 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 7 пожеж.
«єВідновлення»: в області понад два мільярди гривень компенсацій нараховано по майже шести тисячах заяв 08:37
На Чернігівщині триває реалізація державної програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення». Про наявну ситуацію в регіоні розповів під час брифінгу в медіацентрі ОВА начальник Управління містобудування та архітектури ОДА Сергій Куреня.
Історичні традиції та мистецька освіта: підходи до розбудови національної ідентичності обговорили члени коордради 08:34
Про утвердження української національної та громадянської ідентичності говорили сьогодні на черговому засіданні профільної коордради. Зустріч відбулася в Чернігівському колегіумі.