Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:18:39

“Холодильник” загрожує катастрофою

15.04.2013   14:08Агенцiя

Мена може “похизуватися” двома хімічно-небезпечними об’єктами з наявністю аміаку. Це філія “Менський сир” ПП КФ “Прометей” та ТОВ “КАСП”, більш відомий на Менщині як “холодильник”. І якщо на першому небезпечна речовина знаходиться під наглядом спеціалістів, то на іншому – все за принципом: “якось воно буде”…


Головний біль

Колись підприємство називалося заготзбутбазою. За радянських часів на ній працювали більше сотні робітників. Тут діяв забійний цех, вироблялася копчена ковбаса та пельмені, навіть норок розводили. Яких тільки делікатесів та дефіцитів перебачили холодильні камери бази!

Затим підприємство змінило кілька назв і чи не з десяток власників. Одні дійсно намагалися вдихнути друге життя у виробничі потужності, інші – навпаки.

Зникли коптильний цех, ковбасна лінія, деякі інші будівлі. На сьогодні ТОВ “КАСП” (таку назву зараз мають залишки, що збереглися) не працює. Та малого того – він став справжнім головним болем для міста.

Наразі на підприємстві зберігається сім тонн аміаку. А з обслуговуючого персона­лу – лише сторожі, які про саму речовину та безпеку її зберігання мають таке ж поняття, як бедуїни про полярне сяйво. Компресорники розрахувалися на початку квітня, як кажуть, у зв’язку з довготривалою невиплатою заробітної плати.

– Аміак досить небезпечний, – підтверджує начальник райвідділу управління Держтехногенбезпеки в Чернігівській області Євгеній Довгаль. – Цей газ може утворювати вибухові суміші з повітрям. Він дуже шкідливий при вдиханні, попаданні на шкіру та в очі. При ураженні людини можливі подразнення слизових оболонок, задуха, хімічний опік. Навіть летальний наслідок.

Листя пожовкло

За власне життя і здоров’я хвилюються жителі недалеких від ТОВ “КАСП” вулиць Мени: Гастелло, Кошового, Піонерської, Зої Космодем’янської, Радянської та інших. Адже неприємності траплялися і раніше.

“Років чотири тому вже був витік аміаку, – кажуть меняни. – Тоді в деяких господарствах загинула домашня птиця, пожовтіло і обсипалося листя на деревах. А як увесь аміак вийде?”

Зовсім поряд з небезпечним об’єктом працюють сотні людей в ТОВ “Нептун”, ВАТ “Мена Пак”, ШРБУ-82, на комбікормовому заводі.

У позаминулому році після чергової несправності в аміачно-холодильній установці та аварійного витоку газу ТОВ “КАСП” припинило роботу взагалі. Із серпня 2011 року за приписом про застосування запобіжних заходів державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки установка та й сам компресорний цех були опломбовані. У такому стані вони перебувають і до цього часу. Але ж заборонити експлуатацію ще не значить усунути причину небезпеки.

Саме з цією метою 8 жовтня 2012 року за ініціативою першого заступника голови райдержадміністрації Володимира Василенка було створено спеціальну комісію для комплексної перевірки ТОВ “КАСП”. До неї увійшли заступник міського голови Юрій Стальниченко, фахівці райвідділу УДТБ та служби цивільного захисту, представники підприємства.

Господар – в Італії

Комісія встановила, що підприємство відключене від електропостачання, локальна система оповіщення відсутня, як і система виявлення надзвичайних ситуацій. Працівники ТОВ “КАСП” навіть засобів індивідуального захисту (протигазів, спецодягу) не мають. А основне – ресивери та трубопроводи аміачно-холодильної установки виробили свій ресурс та потребують капітального ремонту або заміни.

Як слідує з акту перевірки, “в аміачно-холодильній установці знаходяться 7,5 тонни аміаку, що створює загрозу виникнення надзвичайної ситуації та може призвести до травмування і загибелі людей, а також забруднення території. Комісія вирішила: зобов’язати керівництво ТОВ “КАСП” провести утилізацію аміаку з ресиверів та трубопроводів установки в місячний термін”.

Але керівництву підприємства, яке проживає далеко за межами не тільки району, а навіть області, біди нашої Мени, схоже, не дуже болять.

– Проблема виявилася досить складною у вирішенні, – пояснює ситуацію перший заступник голови РДА та голова комісії з техногенно-екологічної безпеки на надзвичайних ситуацій Володимир Василенко. – Адже після кількох перепродувань та невиплачених кредитних зобов’язань підприємство має двох власників: ТОВ “КАСП”, що володіє територією та будівлями, і вже неіснуюче ТОВ “МПК “Придеснянський”, яке і є власником холодильних установок.

Районна влада добивається не відписок, а конкретних результатів. Продовжуються спроби відновити діалог з власником ТОВ “КАСП”, який перебуває в Італії. Проінформовано відповідні місцеві та обласні відомства і структури.

Далі чекати вже не можна: через тиждень підприємство може взагалі залишитися без охорони – сторожі також подали заяви на звільнення. А раптом якийсь мисливець за металом з простою ножівкою стане причиною справжньої техногенної катастрофи.


http://nslovo.com/blog/holodylnyk-zahrozhuje-katastrofoyu

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини