Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 18:21:28

Десятикласник замінував школу. Тепер батьки заплатять величезний штраф, а він постане перед судом

15.03.2013   08:39

До чергової частини Куликівського районного відділу УМВС України в Чернігівській області надійшла інформація від диспетчера МНС в Чернігівській області про те, що йому зателефонував невідомий і повідомив, про замінування школи в селі Вересоч Куликівського району.

На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група Куликівського райвідділу в повному складі на чолі з керівником підрозділу, а також прокурор району, експерти-вибухотехніки, рятувальники, газова служба, медики та комунальники.

Як розповів начальник УМВС України в Чернігівській області Олександр Михайлик: “Працівники міліції поставилися до повідомлення телефонного терориста дуже серйозно – в першу чергу, евакуювали зі школи учнів та персонал (усього 115 осіб), оточили навчальний заклад, а вибухотехніки зі спеціально навченою собакою почали обстежувати школу. Навчальний заклад розміщений в кількох корпусах, тож міліціонери ретельно перевіряли усі приміщення від підвалу до горища. Після кількох годин пошуків правоохоронці не виявили вибухонебезпечних та сторонніх підозрілих предметів, які могли б загрожувати життю та здоров’ю школярів”.

Оперативники карного розшуку одразу висунули версію, що замінування – однозначно справа рук школяра, який через свій недолугий жарт зірвав навчальний процес та підняв по тривозі правоохоронців, оперативно-рятувальні служби та комунальників, які в той момент могли б надавати реальну допомогу громадянам. Крім того, завдано значної шкоди цим службам, адже одного бензину було спалено на тисячі гривень.

Як зазначив Олександр Григорович: “За даним фактом слідчим Куликівського РВ УМВС було відкрите кримінальне провадження за частиною 1 статті 259 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками) – карається позбавленням волі на строк від двох до шести років.

Зважаючи на суспільну небезпеку даного правопорушення, законодавець значно посилив відповідальність за подібні діяння. Адже до червня минулого року частина 1 статті 259 передбачала покарання у вигляді штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років”.

Оперативники карного розшуку швидко вийшли на “телефонного терориста”, який “замінував” школу у Вересочі, ним виявився десятикласник з сусідньої Орлівки. Під час спілкування з правоохоронцями він розповів, що того дня на перерві з хлопцями дзвонили куди заманеться, й тут йому раптом спало на думку, що буде дуже весело, якщо по телефону замінувати школу в сусідньому селі. Вже потім, коли до хлопця прийшло усвідомлення того, що він накоїв, хлопчина викинув стару сім-карту й завів новий номер. Але ця хитрість не допомогла – невдовзі до садиби горе-жартівника завітали міліціонери. А після того, як правоохоронці ознайомили батьків і самого школяра зі статтею кримінального кодексу, під яку підпадають його діяння, прийшло запізніле каяття. Батькам доведеться відшкодувати багатотисячні збитки за виїзд десятку автомобілів на хибний виклик, що для сім’ї з п’ятьма дітьми буде відчутним фінансовим тягарем. Тепер син матиме за плечима судимість, яка стане серйозною перепоною в подальшій кар’єрі юнака. Не всі навчальні заклади захочуть мати в себе такого студента, та й роботодавець добряче подумає, чи потрібен йому такий робітник.

Педагоги дотепер не можуть повірити, що цей хлопчина утнув таке, адже зовсім недавно він сам брав участь у тижні права, який проводився у школі. Підліткам докладно розповідалося, що порушення закону може змінити життя не в кращий бік. Директор школи вважає, що усьому виною телебачення, яке демонструє стільки прикладів асоціальної поведінки, що підлітки мимоволі підпадають під його хибний вплив.

Як би там не було, але голову на плечах треба мати свою, адже за вчинки доведеться відповідати самому, й на когось іншого провину не звернеш. Тож нехай цей випадок стане добрим уроком для тих, хто розважається в подібний спосіб, “мінуючи” школи, установи та організації. Міліція має всі необхідні технічні й оперативні можливості аби в найкоротший термін встановити особу правопорушника й затримати його, тож не варто жартувати із законом, ставлячи під удар своє майбутнє.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.