Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 23:24:39

Взаємна відповідальність за долю держави

26.02.2013   08:05Агенцiя

Сьогодення постійно змушує суспільство вчитися взаємній відповідальності за долю держави, чесній сплаті за рахунками, відвертому діалогу. Інакше успіхи податківців у виконанні та перевиконанні планових показників можна вважати звичайною статистикою.

З початку року до Державного бюджету податківцями Чернігова зібрано  78,6 млн.грн., місцевий бюджет отримав  - 81,2 млн.грн.

Для забезпечення надходжень до бюджетів необхідно посилити роботу з ліквідації існуючих схем мінімізації  податків та усунути підґрунтя для їх поновлення і трансформації. Потребує активізації погашення податкового боргу, забезпечення сплати до бюджету донарахованих за результатами контрольно - перевірочної роботи коштів.

Резерви зосереджені у розширенні бази оподаткування, анулюванні реєстрації для "мінімізаторів" та "тінізаторів", непідтверджених податкових кредитів, безнадійної заборгованості, аналізі правомочності включення до валових витрат збитків та наведення ладу у сфері страхування.

Податківці міста викривають злочини, пов'язані з функціонуванням так званих "податкових ям" - фіктивних фірм, за участю яких підприємства завищують витратну частину і, відповідно, не платять або сплачують мізерні суми податків до бюджету при мільйонних оборотах.

Також виявляються особи, зареєстровані одночасно директорами (засновниками) декількох підприємств, що декларують великі обороти і мають значні розбіжності між податковими зобов'язаннями і податковим кредитом. Після здійснення протиправних дій, пов'язаних з уникненням від оподаткування у великих розмірах, зазначені платники прагнуть ліквідуватися або визнатися банкрутами без погашення податкового боргу.

Оперативне реагування податкової і порушення кримінальних справ по низці підприємств спровокувало зростання кількості підприємств, які ліквідуються у результаті, як правило, банкрутства. За 2012 р. та січень 2013 р.  вже ліквідовано 109 підприємств, за процедурою банкрутства, списано боргу на суму 65,1 млн.грн.
Небажаючи виконувати перед державою у повному обсязі зобов'язання по сплаті до бюджету податків і зборів, нечисті на руку підприємці вишукують усе більш витончені методи фальсифікації податкової звітності.

Прагнення до взаємодії з платниками на засадах партнерства, без перебільшення, відіграє вирішальну роль. Адже за відсутності порозуміння немає перспектив як у роботі над подальшою модернізацією податкової служби, так і розвитку підприємництва в Україні.


Олександр Марухленко, перший заступник начальника ДПІ у м. Чернігові ДПС
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.