Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 23:43:11

Екологи закликають до збереження унікальної природи древнього Чернігова

22.02.2013   08:08Агенцiя

Чернігів - мальовниче місто з багатою історією та неповторним природним потенціалом. Його переваги - це і розташування на березі Десни, і наявність перлини і "зелених легень" міста - лісового урочища "Ялівщина" та великої кількості інших природно-заповідних об'єктів. До речі, не дуже багато на теренах держави міст, які б мали свій міський ліс.

В результаті послідовної державної політики щодо збільшення природно-заповідного фонду (ПЗФ), Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області вважає за пріоритетний реалізацію цього напрямку в своїй діяльності. За останні 10 років площа ПЗФ області збільшилась майже у 2 рази (більше ніж на 150 тис.га).

Серед територій та об'єктів природно-заповідного фонду міста Чернігова можна назвати лісовий заказник "Ялівщина". В 2012 році органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, зусиллями громадськості вирішено збільшити природоохоронний статус урочища "Ялівщина" на регіональний ландшафтний парк.

Велика кількість у місті ботанічних пам'яток природи - багатовікові дуби та їх групи. Вік таких дерев від 200 до 400 років! Розташовані вони по вулицях міста - Толстого, Воїнів Інтернаціоналістів, Коцюбинського, Пушкіна, Шевченка, Куйбишева (територія обласної стоматполіклініки), в парках "Міський сад" та ім. Коцюбинського, в урочищах "Святе" та "Маліїв рів". Є старовинна ялинова алея з 23-х дерев віком понад 100 років, розташована по вул. Шевченка.

Гідрологічні пам'ятки природи Чернігова - старовинне мальовниче озеро Глушець на лівому березі р. Десни, площею 40 га та озеро Магістратське, оточене листяним лісопарком з віком насаджень понад 30 років.

Парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва - "Болдина гора". Старовинний парк на високому гористому березі р. Десни, заснований на базі старовинних пралісів та древніх курганів IX та X століть. Серед деревних порід - дуб звичайний, сосна звичайна, клен гостролистий, клен польовий, ряд інтродуцентів (туя західна, кизильник).

"Міський сад", розташований по вул. Шевченка. Старовинний парк, який охоплює частину тераси та заплави р. Десна, з багатовіковими деревами та рядом декоративних насаджень. Парк був закладений у XVIII ст. на базі природного лісу. Серед видів, занесених до Червоної книги, можна зустріти коручку чемерниковидну та сальвінію плаваючу.

Заповідне урочище "Святе", площею 44 га. Старовинне мальовниче лісове урочище на краю борової тераси р. Десна зі старими ділянками сосни звичайної, дуба звичайного з видами різнотрав'я, є окремі багатовікові дерева. На піщаних ділянках формуються угруповання соснового лісу. Озеро "Святе" має визначне історичне значення як місце хрещення жителів м. Чернігова. І ще багато інших природно-заповідних об'єктів та територій міста.

На жаль, бувають випадки, що ми - жителі міста та його численні гості, дуже мало приділяємо уваги таким шанованим у всьому світі унікальним природним ландшафтам! Давайте загальними зусиллями поважати та зберігати унікальні дарунки навколишнього середовища для себе та прийдешніх поколінь.


Наталія Радченко

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.