Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:26:48

Письменника Володимира Шкварчука ночами дістає телефонний терор

12.02.2013   09:59Агенцiя

Письменник із Чернігова Володимир Шкварчук звернувся у корпункт «Голосу України» із скаргою на банківську установу. З’ясовується, що чоловік не брав ніякого кредиту, але через нього тепер добряче потерпає. А вся проблема почалася з установлення у його помешканні телефону.

— Мені відразу почали по ньому настійливо телефонувати, — розповідає Володимир Михайлович. — Якийсь хлопець або дівчина, представляючись ніби співробітниками ПриватБанку, повідомляють мені про борг Капустіної.

«З телефонної книги випуску 1997 року я довідався, що мій номер справді належав якимось Капустіним, — пише автор листа. — Я довго доводив тим, хто дзвонив, що жодного відношення ні до них, ні до їхньої Капустіної не маю, пропонував провітритися пішки до мене додому, чи до сусідньої вулиці й пересвідчитися на місці, що вони творять дурницю, але марно». Телефонний терор тривав і далі.

Почався він у 2011 році. Тривав і до кінця 2012-го. Чоловік навіть завів реєстр цих дзвінків. Він вражає. Хворому 72-річному літератору В. Шкварчуку, якому зробили нещодавно складну операцію, телефонували, як правило, о 2-й або 3-й годині ночі, або якраз після 23.00, коли чоловік вже тільки заснув, періодично майже щомісяця.

Як він зрозумів, його телефонний нічний будильник — автомат, котрий монотонним голосом сповіщав про те, що Капустіна має негайно заплатити 2550 гривень кредиторської заборгованості.

— Ну от піднімеш трубку, — каже потерпілий. — Сон як рукою зняло. Думаєш, дочка телефонує. А тут ось таке. Нерви не витримують. У грудні знову телефонують. Я вкотре пояснюю, що не маю ніякого відношення до боржниці. Так, уявляєте, вони мене запитують: а ви не знаєте, де вона? Та звідки ж я знаю? І чому я повинен її розшукувати? Дружина моя каже: «Нехай зупиняють усіх перехожих і запитують: «де Капустіна?» Може, так швидше знайдуть». Мені ж просто дістався її злощасний номер телефону.

Як з’ясувалося під час перевірки, у найближчій до помешкання В. Шкварчука фінансовій установі нічого не знають про його проблему.

— Взагалі, ми не займаємося поверненням кредитних боргів, — повідомила завідувачка. І пояснила, що ці дзвінки, швидше за все, із центрального офісу. Крім того, банки вдаються до послуг колекторських фірм. Саме остання, як зрозумів Володимир Михайлович, діставала його вже у грудні. Дружина В. Шкварчука віднесла відповідну заяву, копію про встановлення телефону в місцеве відділення банку. Який результат?

— У січні мені стали телефонувати двічі на день по вихідних і мовчати, — зазначає ветеран. — Я так зрозумів, що вони розраховують, що Капустіна все-таки обізветься. Останнього разу я запитав: «Вам треба Капустіну?» І зразу почув, що це знову банк, якась Зоя Володимирівна...


КОМЕНТАР ЮРИСТА

Фінансові установи досить часто користуються послугами колекторських компаній, які виконують замість банків «брудну роботи» — повертають борги. Колектори відрізняються однотипністю методів, що їх застосовують для повернення боргу, та винятковою наполегливістю. У цьому випадку банк міг передати своє право вимоги колекторській організації за правочином відповідно до статті 512 Цивільного кодексу України, яка передбачає заміну кредитора в зобов’язаннях. Як свідчить практика, хоч скільки наполягай на відсутності боргу або будь-яких зв’язків із боржником — колектори не відчепляться. Колектори одноразово отримують інформацію про боржника від банку під час укладення договору, яка майже ніколи не оновлюється.

Конституція України прямо забороняє втручання в особисте та сімейне життя особи. До того ж дзвінки на ваш телефон (не важливо, дзвонять колектори або хтось інший) у нічний час містять у собі ознаки адміністративного проступку — дрібне хуліганство (ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення), а залежно від наслідків навіть складу злочину — хуліганство (ст. 296 Кримінального кодексу України), за яке передбачається обмеження волі на строк до п’яти років.

У коментованій ситуації можна порадити звернутися до правоохоронних органів із відповідною заявою про скоєння правопорушення, а найпростіше — змінити номер телефону.

http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=280238

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини