Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 14:12:07

Шахраї грають на батьківських почуттях, тож не попадайте у їх тенета

09.02.2013   09:22

Надвечір 57-річну жительку Чернігова потривожив телефонний дзвінок. Незнайомий чоловічий голос повідомив, що її сина затримали співробітники міліції, оскільки той потрапив у «некрасиву історію», а зараз якраз вирішується питання про його подальшу долю. «Але не все так погано, - запевнив невідомий добродій - ситуацію можна виправити». Чоловік продовжував, мовляв, для «позитивного вирішення питання» міліціонерам потрібно віддати 5000 гривень.

Гроші потрібно перерахувати на вказаний банківський рахунок, після чого її сина одразу відпустять.

Налякана мати, почувши невтішну новину про сина, зібрала гроші і почала слухняно виконувати поради «посередника», навіть не подумавши перевірити інформацію, не передзвонила синові. Через дві години той сам обізвався живий і здоровий.... Тільки тоді мати зрозуміла, якої помилки припустилася.

Про такі випадки телефонного шахрайства в області міліція через ЗМІ регулярно повідомляє та попереджає громадян. Лише минулого року в регіональних ЗМІ вийшло 45 профілактичних матеріалів подібної тематики:  14 - на телебаченні, 12 - в обласній пресі, 19 - на офіційному сайті УМВС та стільки ж на обласному радіо. Крім цього, застережні матеріали на цю тему неодноразово друкувалися у кожній з місцевих газет у районах Чернігівщини. Та громадяни все одно потрапляють на гачок шахраїв.

 У зв'язку з цим - кілька корисних порад для громадян як не стати жертвою «телефонних шахраїв»:

- по-перше, спробуйте негайно перевірити отриману інформацію. Передзвоніть тому, хто «потребує негайної допомоги» або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити чи спростувати сказане;

- по-друге, запитайте невідомого про щось особисте, наприклад, в яке місто він телефонує, чи як звати того, хто «потребує допомоги», скільки йому років тощо. Швидше за все, аферисти працюють навмання і так швидко не зорієнтуються. Просто кладуть слухавку.

Якщо скажуть, що телефонують з міліції - передзвоніть у вказаний відділок і перевірте інформацію. Так само і з лікарнями чи іншими закладами. Це займе лічені хвилини, але збереже ваші кошти і нерви.

Як правило, такі телефонні шахраї «працюють» серед ночі, коли важко зорієнтуватися та логічно мислити, тим більше, отримавши таку негативну інформацію. І все-таки - спробуйте заспокоїтися, зосередитися і діяти виважено.

Якщо Ви або ваші знайомі все ж потрапили в подібну ситуацію, і незнайомі люди, представляючись міліціонерами, вимагають у вас гроші за вирішення якихось питань, негайно телефонуйте в міліцію. Цим ви або убезпечите себе від шахраїв, або, в разі підтвердження інформації, що особи дійсно є працівниками міліції, допоможете очистити ряди правоохоронців від випадкових людей. Телефон довіри УМВС України в Чернігівській області - 619-102.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.